Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pot folosi Automat Programabil pentru iluminat?


corneliu01

Postări Recomandate

Buna ziua!as vrea sa sa folosesc intr-o schema de iluminat cu ceva cerinte, un automat programabil, insa nu stiu daca se poate sau nu.As vrea sa stiu si ce corp de iluminat e mai indicat (LED, fluorescent compact, sau cu vapori de sodiu) pentru ca trebuie sa se poata dima.vreau ca la anumite intervale orare setate de mine sa dimez lumina la 60% de ex.Cu un senzor de lumina, in functie de lumina ambientala sa lumineze becul meu, (senzorul va functiona in alt interval orar), deci daca lumina ambientala e mare, becul va lumina slab, daca e lumina slaba, becul va lumina mai tare. si apoi o a treia parte din timp totul va decurge normal, (iluminat 100% si fara a mai avea vreo treaba cu senzorul),Se poate face asta cu Automat programabil?Are I/O 1-10V? ca daca da... probabil sa gasesc si balasturi electronice ce se pot comanda prin interfata 1-10V. Are intrari si pentru senzori direct sau trebuie folosit ceva echipament intermediar?Si pe langa astea, as vrea sa-mi si recomandati ceva astfel de modele de automate programabile.Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • corneliu01

    6

  • Dr.L

    2

  • vcdec

    1

Top autori în acest subiect

Eu cred ca se poate face un modul cu microcontroller cu un lcd atasat si dintr-un meniu prin care sa programezi intervalele orare samd.

 

Ceva de genul asta am facut si eu, facea si functia de simulare a prezentei cu un program aleator aprindea si stingea luminile prin casa.

Montajul arata ca in poza de mai jos si se monteaza in doza de distributie a circuitelor de lumina.

 

http://img851.imageshack.us/i/dimmere.jpg/

 

:da

Link spre comentariu

din ce am gasit eu pe net.. .concluzionez ca florescentele se pot dima. aici http://www.menatwork.ro/files/attachements/2027.pdf este o lista de balasturi iar la pagina 2/3 sunt dimabile 1-10V chiar pt flourescente compacte. cum e pana la urma? :jytuiyu

iar aici http://www.ebecuri.ro/cumpara/master-pl-c-4p-26w-840-101069 vad ca la caracteristicile becului specifica ca este dimabil :-s

 

poate ca au evoluat si e posibil.

 

si daca tot mentionai ca LED-urile se pot dima. cum? ce fel de driver folosesc sau tot un fel de balast?

Link spre comentariu

Cum nu se poate dima neonul? Un exemplu: http://www.ecat.lighting.philips.com/l/ ... 0626566_EUChiar folosesc un d-asta :da

Chiar pe site-ul de pa Philips eram cautand solutii pt iluminat cand am primit mail ca s-a raspuns pe forum :da acum ca am aflat asta ( si am vazut ca acel Regulator - cum ii zic cei de la philips - are interfata 1-10V) vreau sa stiu daca il pot conecta la un automat programabil. deci iesirea de 1-10V de la automat sa intre in acel regulator si sa faca reglarea fluxului de lumina. va merge?
Link spre comentariu

Eu cred ca se poate face un modul cu microcontroller cu un lcd atasat si dintr-un meniu prin care sa programezi intervalele orare samd.Ceva de genul asta am facut si eu, facea si functia de simulare a prezentei cu un program aleator aprindea si stingea luminile prin casa.Montajul arata ca in poza de mai jos si se monteaza in doza de distributie a circuitelor de lumina.http://img851.imageshack.us/i/dimmere.jpg/ :da

multumesc si d-lui vcdec pentru raspuns si interes, dar mentionez ca va trebui sa folosesc numaidecat automatul prgoramabil (daca este cu adevarat posibil). alte solutii sunt binevenite pentru mine personal, dar acesta este un proiect mai "mofturos". (nu e pt mine)
Link spre comentariu

Deci balasturile astea au intrarea aceea de comanda. La 0 sau 1V,lumineaza la minim si la 10V lumineaza la maxim. Asta e standardul industrial,deci poti lega direct automatul la elPractic el are o sursa de curent de 0,5mA,deci daca-l lasi in gol tensiunea creste automat la 10V. Deci poti regla luminiozitatea si cu un potenstiometru de 50k pus direct pe iesire.Si la Osram am vazut astfel de balasturi (doar ca-s mai greu de gasit pe site)Problema e pretul lor,care e destul de piperat

Link spre comentariu

Problema e pretul lor,care e destul de piperat

sa ne concentram de data asta asupra proiectului in sine... pretul mai la urma.. ca stiu si eu asta :Dbun.. deci daca asta s-a rezolvat... acum cei care au avut tangenta cu automate programabile (PLC) sau cum le mai zice... sa-mi recomande ceva modele, care are iesire 1-10V, ceas anual/saptamanal integrat ca sa faca dimarile respective automat (fara a fi nevoie de vreun operator sa invarte de un potentiometru).Si, daca se poate, sa mai adaug si un senzor de lumina in acel automat care atunci cand se insereaza sa imi lumineze becul tot mai tare pe masura ce se intuneca pana ajunge la 100% si apoi sa scoata senzorul din functiune si sa mearga normal.
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Daca nu vrei un operator,ai nevoie de un uC sau...poti face cu integrate logice o configuratie asemanatoare placilor din anii '80.

Foloseste un termostat digital pt centralele de apartament,modificat.TD are un releu care primeste comanda de la un ceas,in functie de ziua saptamanii din calendar.Balastul pt tuburi poti sa-l faci cu IR21xx , unul care se dimeaza.Si cuplezi/decuplezi niste rezistente in circuitul de comanda al integratului.

Banuiesc ca e vorba de o reclama luminoasa ,care la ora 2 noaptea nu are nici un sens sa straluceasca.

Link spre comentariu

Banuiesc ca e vorba de o reclama luminoasa ,care la ora 2 noaptea nu are nici un sens sa straluceasca.

banuiesti bine cumva. E pentru un proiect pt scoala (de aceeas as face cu echipamente 'noi'/de viitor si nu cu lipituri de mine), dar cum profu' a zis ce vrea sa iasa (fara a ma ajuta prea mult) am indraznit sa cer ajutor aici. corpul de iluminat va fi unul stradal, care va reduce lumina in intervale orare cu trafic redus.
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Construieste automatul in jurul unui termostat digital,ala are si ceas si calendar+ 6programe. De gasit il gasesti in magazine de instalatii sanitare gen Romstal, de ocazie sau in talcioc.Fiecarui program ii atasezi un element regulator pt dimmer(de ex- o rezistenta) si cam asta e! Are alimentare proprie pe baterii(tin 2 ani),atata tot ca el masoara temperatura,tradusa in rezistivitate de un termistor.Daca corpul de iluminat are in componenta 3 tuburi,se pot selecta sa mearga 1/2/3. Luminozitate diferita la ore diferite.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări