Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena Inverted V

yo9hrb

Postări Recomandate

Salutare, natiune.Am intrat azi in posesia unui Zetagi HP201, si am facut diverse masuratori la antena inverted V pe care, cu onoare, o posed.Detalii despre antena:Este calculata cu un programel de pe net, frecventa pentru care am calculat-o fiind 7,1MHz. Realizata din cablu de instalatie electrica, multifilar, cred ca de 1,5mm (ceva gen VLPY).Unghiul dintre brate este cam de 135 grade, ca acolo am avut copacii de care am ancorat-o. Varful este la o inaltime de aprox. 7m. Mai precis de la balconul meu situat la etajul 2. Evident, antena este intre blocuri. Alimentata cu un cablu RG58/U, vreo 10m, facuti colac pe un diametru de 300mm (vreo 6 spire).Transciever: Sommerkamp FT250. Intre trcv si antena... un z-match.Ce am obtinut pana acum:-pe 3,7MHz, swr 3,5-pe 7,1MHz, swr 1,25-pe 14,1MHz swr 1,9-pe 21,3MHz swr... urias, nemasurabil, undeva intre 10 si infinit, foarte aproape de infinit-pe 28,9 MHz swr 1,7.Ce as putea sa-i mai fac ca sa scad SWR-ul? O parere, ceva?Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hrb

4

• yo8rqp

4

• yo7but

1

• dom_88

1

Top autori în acest subiect

Dap, sunt cu Z-match-ul. Incerc si pe direct, sper sa nu topesc vreo lampa.L.Edit:Fara Z-match, situatia arata cam asa:3,7MHz...... infinit rau de tot7,1MHz....... 3,514,1MHz........un infinit ceva mai mic decat in 3,7MHz, dar tot spre infinit merge21,2MHz....... uimitor, 2,828,9 MHz....... extraordinar, 1,4.Nu mai inteleg nimic, antena am socotit-o pe 7,1MHz.P.S. Nu s-au topit lampile finale, m-am miscat iute.

Link spre comentariu

Silviu ,antena inverted v este o antena MONOBAND.daca ai calculat-o pe 7,1 mhz,fii sigur ca doar acolo va rezona cum trebuie.Eu foloseam(cand aveam ca acum nu mai am)3 inverted v cuplate la acelasi cablu coborator,un RG58.Fiecare era calculata cu programelul de care spui tu luat de pe site-ul lui I1WGR.Ea rezoneaza cum trebuie doar pe frecventa pe care este calculata.Altfel se comporta un dipol.Si,un mic sfat:la o antena inverted unghiul dintre brate este recomandat sa fie mai mic la frecvente superioare si invers la cele inferioare.130 de grade este optim pt 80,40 m dar pt frecventele de sus unghiul trebuie sa fie mai mic.Deci cupleaza mai multe antene la acelasi cablu.

Link spre comentariu

http://www.i1wqrlinkradio.com/antype/ch22/chiave646.htm

Acesta este programul dupa care mi-am confectionat antenele.Ce-i drept ,practica bate teoria si la acord am fost nevoit sa tai(adaug)cm in lungimea bratelor.Dar pana la urma mi-a iesit.Initial,pe acelasi cablu am avut antene perfect acordate pe 10,14,18 mhz.In acest caz,am observat ca daca am incercat sa pun si pe 21 mhz s-a evidentiat un dezacord pe banda de 18,probabil ca sunt ceva mai apropiate in frecventa.asa ca am pus un cablu separat pt 21 si 28.Si in aceasta configuratie am lucrat tot globul.Binenteles pana a venit un analfabet si mi-a dat jos antenele ,batandu-si joc de toata munca mea.Dar asta e alta poveste.

Link spre comentariu

Voi incerca zilele astea sa mai adaug antene. Trebuie sa-mi termin analizorul de antene (prioritatea nr. 1), apoi trec la lucruri serioase. Dar la z-match tot nu renunt. Se vede ca e util.

Link spre comentariu

N-am decat cativa metri, trcv-ul e pe balcon, iar varful antenei in afara balconului. Cand voi avea alt cablu il voi schimba. Deocamdata voi experimenta chestiunea cu mai multe antene alimentate cu acelasi cablu, sa vedem ce iese.

Link spre comentariu

Cel mai bine,in cazul montarii mai multor antene pe acelasi cablu,bratele sa fie repliate intre ele,pt a exista o influenta minima.De aici rezulta si unghiuri diferite,din considerentul amintit intr-o postare precedenta.

Link spre comentariu

Imi spune si mie cineva ce lungime trebuie sa aiba cablu de alimentare pentru o antena inverted V cu lungimea unui de brat de 19.8 m?alimentarea o fac printr-un balun 1:1 realizat pe o teava de plastic.Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
Vizitator TeoV

Daca bratele antenei au fost taiate la lungimea corecta, in functie de frecventa in care va fi folosita, lunginea cablului coaxial de coborare nu conteaza. Evident, sa nu fie 100 m...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări