Vizitator VaD_Sunete Postat Aprilie 11, 2011 Partajează Postat Aprilie 11, 2011 Salut! Am dat azi o fuga pe la bunica,si mi-a sarit in ochi o vechitura : O cutie mare de lemn,cu 2 difuzoare,pick-up deasupra,iar jos,mare mi-a fost mirarea,un amplificator pe lampi...Lampile erau sparte... Si am vazut transformatorul....L-am scos l-am curatat de praf si m-am uitat mai atent la el.Vreau sa precizez ca are si filtrajul: cei 2 condensatori...Dar problema este ca nu stiu nimic despre el.Cum pot masura puterea? Ca nu stiu sa leg firele astfel incat sa-l bag in priza Stiti cumva cum as putea face.Mi-e frica sa-l pun la 220v ca are tot felu de cabluri desfacute pe aici etc.Stiti cumva ce tensiune da acest transformator? Transformatorul vreau sa-l folosesc la constructia unui amplificator! Mai avea bunica niste televizoare si ma gandeam ce putere dau amplificatoarele din ele? Cu aproximatie...Televizoarele sunt maricele ca diagonala dar sunt vechi,si nu stiu sigur daca sunt color! Scuzati daca am gresit categoria,si scuzati inteligenta mea in domeniul electronicii...Sunt pasionat,dar nu ma pricep...Sunt amator cu planuri mari! http://img819.imageshack.us/i/photo0466g.jpg http://img846.imageshack.us/i/photo0465.jpg http://img851.imageshack.us/i/photo0464.jpg http://img217.imageshack.us/i/photo0463g.jpg http://img202.imageshack.us/i/photo0462j.jpg http://img833.imageshack.us/i/photo0461i.jpg http://img858.imageshack.us/i/photo0459.jpg L.E: Intre timp am vazut niste poze pe google cu niste radio cu pick up...Pare a fi un Darclee 5...Cred! Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 11, 2011 Partajează Postat Aprilie 11, 2011 Sunt pasionat,dar nu ma pricep...Sunt amator cu planuri mari!Este bine ca aveti pasiune pentru electronica, nu-i raudeloc daca aveti si "planuri mari" legate de acest domeniu.Insa acele planuri le puteti atinge doar facand pasi mici... Adica, incepand cu inceputul : teorie, montaje simple alimentatela tensiuni reduse, toate acestea pentru a capata ceva experienta.Nu va recomand sa va initiati in ale electronicii abordand de la inceputmontaje cu tuburi, asemenea scheme necesita tensiuni anodice destulde periculoase (peste 200 V).Vechile televizoare cu tuburi ofereau o putere audio de 1,5-3 W(orientativ) si utilizau 1-2 tuburi in etajele de audiofrecventa.Nu merita sa reproduceti acele scheme pentru realizarea unui amplificatorpe tuburi, gasiti pe forum multe scheme simple si mult mai eficiente,cu performante net superioare.Insa pentru a le construi, trebuie in prealabil asimilate o seriede cunostinte atat din domeniul electrotehnic, cat si electronic...Dupa cum vedeti, numai pasiunea si planurile marete nu sunt suficiente ! Link spre comentariu
Vizitator VaD_Sunete Postat Aprilie 11, 2011 Partajează Postat Aprilie 11, 2011 Am uitat sa precizez ca posibilul transformator recuperat din acel radio cu pickup nu va fi folosit pt a face un amplificator pe lampi ci unul cu mosfet-uri (daca asa se zice)..Nu sunt paralel cu electronica dar totusi,la cei cativa anisori ai mei nu poti cere mai mult...Totusi era o idee buna amp pe lampi,ca din cate am inteles,sunt cele mai bune,dar mie unul,nu imi place cum arata: sunt bune dar nu si practice,datorita dimensiunilor mari.Si tot despre cunostintele mele: De-a lungul timpului am studiat diferite scheme,am pus intrebari colo-colo,si in principiu stiu despre ce e vorba...Adica daca voi dori sa incep un amplificator,va trebuie din nou sa apelez la rabdarea voastra,dar asta se va intampla in momentul in care voi decide ce transformator voi folosi: Mai pot lua de pe niste televizoare: 2 mai vechi si unul relativ mai nou...Acum revenind la subiectul topicului: Nu aveti idee cam ce tensiune scoate acest transformator?SI inca ceva: La un televizor ordinar(obisnuit) cu tub catodic (daca asa se zice),ce tensiune scoate amplificatorul lui? Poate fi folosit la un amplificator?Iti multumesc mult pt ajutor! Si imi cer scuze pt faptul ca nu am fost destul de explicit! Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 11, 2011 Partajează Postat Aprilie 11, 2011 Daca este vorba despre un transformator de retea care provinedintr-un aparat de radio cu tuburi, nu il puteti utiliza ca atarepentru un amplificator tranzistorizat. Are un secundar cu priza medianapentru obtinerea tensiunii anodice (prin redresare cu dubla dioda cuanozi separati si catod comun EZ 80) si un alt secundar pentrutensiunea de 6,3 V pentru filamente. Cu aceasta tensiune(redresata si filtrata) puteti obtine un amplificator tranzistorizatcu o putere maxima de cativa wati (daca realizati un dublor de tensiunesi astfel alimentati amplificatorul cu 14-15 V, folosind condensatoarede capacitate relativ mare), sau 1-2 W in cazul redresarii in punte si filtrariiacelei tensiuni pentru filamente. La un televizor ordinar(obisnuit) cu tub catodic (daca asa se zice),ce tensiune scoate amplificatorul lui? Poate fi folosit la un amplificator?Poate ce tensiune scoate transformatorul, ati vrut sa scrieti !Televizoarele cu tub catodic au fost de mai multe generatii, de la tuburi si panala circuite integrate ! Unele erau proiectate fara transformator de retea.La care anume va referiti ? Link spre comentariu
Vizitator VaD_Sunete Postat Aprilie 11, 2011 Partajează Postat Aprilie 11, 2011 Sunt mereu cu gandul la ,,amplificator" si il incurc cu ,,transformator" ,imi cer scuze...Cat despre televizoare nu stiu ce sa va zic: 2 dintre ele sunt vechi,probabil ca totusi sunt color,carcasa din lemn etc,iar cel de-al treilea este MegaVision,ce este relativ nou fata de celelalte 2...Acum ma gandeam ca mai am si un Monitor Crt de 17" parca...In el se gaseste ceva demn de un amplificator? Cand spun demn nu ma refer la 1kw rms...Nu..Din ce alte vechituri mai pot recupera vreun transformator?Imi cer scuze ca nu am fost prea explicit si multumesc pt ajutor!Nu e nevoie sa vorbiti cu ,,ati vrut" ...Numai eu am voie! (15 primaveri) Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 11, 2011 Partajează Postat Aprilie 11, 2011 Pe forum sunt sectiuni dedicate atat pentru amplificatoare, cat si pentru transformatoare.Documentatie mai mult decat suficienta se gaseste aici :viewtopic.php?f=16&t=46960(pentru nivel de incepator, recomand lucrarile lui G.D.Oprescu si Ilie Mihaescu, contincapitole intregi despre recuperarea transformatoarelor din aparate vechi si reutilizarea lorin realizarea surselor de laborator sau pentru alimentarea montajelor tranzistorizate saucu circuite integrate. Deasemenea sunt foarte multe scheme simple de amplificatoarede puteri diferite, care desi cam depasite d.p.d.v. al performantelor, constituie totusiun exercitiu teoretic si practic deosebit de bun).Din acel monitor nu se poate folosi mai nimic pentru construirea unui amplificator audio... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Aprilie 12, 2011 Partajează Postat Aprilie 12, 2011 Ba da,se poate folosi SMPS-ul.Complecta! Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Aprilie 12, 2011 Partajează Postat Aprilie 12, 2011 Corect, insa eu m-am referit strict la amplificatorulpropriu-zis, nu la o sursa de alimentare pentru acesta. Link spre comentariu
Vizitator VaD_Sunete Postat Aprilie 12, 2011 Partajează Postat Aprilie 12, 2011 Voi cumpara pana la urma un transformator toroidal,ii voi face filtrarea si voi cauta o schema cat mai buna pt acel tip de transformator...Dintr-un transformator toroidal cat de cat puternic,se poate face un amplificator stereo? Ca am auzit ca la unele transformatoare nu este de-ajuns unul singur!Si inca o intrebare : ce inseamna 50 VA...Ma refer la ,,VA"Imi puteti spune,cam ce putere maxima vor avea amplificatoarele cu urmatoarele tipuri de transformator (toroidale):-50VA 230/2x55V-80VA 230/2x55V-120VA 230/2x15V-120VA 230/2x55V-160VA 230/2x55VDe ce un transformator de 2x12 v sa zicem si cu 120VA este mai scump decat unul de 2x55v si cu mai putini ,,VA" ?Din acel transformator se poate face un amp mai puternic decat cel de 2x55v,in ciuda celor 12v?V-am spus,sunt incepator,si mi-ati fi de mare ajutor raspunzandu-mi...Nu toata lumea s-a nascut priceputa!Multumesc mult!L.E: Precizez ca stiu ce inseamna VA (volt-amper) dar nu stiu ce face si la ce ajuta! Care e folosul lui! Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Aprilie 12, 2011 Partajează Postat Aprilie 12, 2011 Transformatoarele de retea lucreaza in ca...in ca ,puterea e U*I* cos fi si datorita defazajului avem trei puteri: puterea aparenta care e in VA ,puterea reactiva care e in VAR si puterea reala care e in W. In cazul unui traf,puterea reala(W) =puterea aparenta(VA) * randamentul trafului(0,8 la astea normale 0,9 la toroidale). Sper ca te-am lamurit cum e cu puterile(vezi ,pe net,'triunghiul puterilor'). La al doilea subiect ,poti sa-ti spun ca ,in general,amplificatoarele transforma energia electrica in muzica cu un randament de 50%. Deci ,la un amplif de 2*100W,consumul din sursa e de 2*200W;transformatorul pt alimentarea acestuia se dimensioneaza la 80% din puterea maxim ceruta de amp(cere la basi,la vol max.) deoarece restul de energie o ia din condensatorii de filtrare(68 000uF pe ramura,la 100W alimentarea e diferentiala). Pretul la un traf e determinat de VA...pt a obtine o putere mai mare,e necesara sarma de Cu mai groasa,per total cantitatea de Cu e mai mare si aceasta e o componenta importanta in pretul de cost. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 12, 2011 Partajează Postat Aprilie 12, 2011 Mut subiectul la "sectiunea incepatoriilor"In rest,la cat mai multe montaje Link spre comentariu
Vizitator VaD_Sunete Postat Aprilie 12, 2011 Partajează Postat Aprilie 12, 2011 Multumesc mult Tyc si Dr.L...Deci sa inteleg ca randamentul de 0,9 se ia pt orice tip de transformator toroidal...Pt un amplificator stereo,ce e bine sa achizitionez? Un transformator de genul ,,2x55v" de exemplu sau unul ,,single" :30v?Isi are rostul un traf ,,2x*" ?Inca ceva si sper sa nu va mai plictisesc:Ce amplificator dintre urmatoarele ,este cel mai bun(puternic) pt un amp? Pretul lor variaza ,maximul pret fiind ~120 ron!50VA 230/2x55V80VA 230/2x55V120VA 230/2x55V160VA 230/2x55V225VA 230/2x55V 300VA 230/2x55V80VA 230/48V80VA 230/60V100VA 230/60V125VA 230/48V160VA 230/48V160VA 230/60V200VA 230/48V200VA 230/60V150W, 230/17V150W, 230/19V150W, 230/24V150W, 230/28V200W, 230/12V200W, 230/12V/24V200W, 230/28V200W, 230/2x30V200W, 230/2x35V200W, 230/2x40V200W 230/2x55V250W, 230/2x12V Si poate or mai fi si altele...Doresc un raspuns clar daca se poate! Pe mine ma incanta urmatorul:300VA 230/2x55V: 140 ron...dar nu stiu cat de bun este,si daca poate fi folosit la un amplificator...Tare mi-e frica sa nu fie de sudura (dar nu are cum)Multumesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum