Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum pot inlocui halogen cu LED ??

vigu34

Postări Recomandate

As dori sa inlocuiesc o lampa halogen la un proiector mai vechi.M-am gandit ca ar fi posibil si cu LED-uri.Lampa originala are 150 W si cred ca 2500 lm. Pe piata se gasesc leduri de 10 W la 900 lm. De asemeni am mai vazut pe ebay leduri de 50 W si 6000 lm. Astea ar fi la niste preturi mai accesibile.As dori niste sfaturi si eventual niste link-uri.Multam!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aygun

4

• vigu34

2

• bogdan_

1

• Ticu

1

Top autori în acest subiect

Nu cred ca poti face adaptarea. Becul are un filament aproape punctual, plasat in focarul unei oglinzi (care intorce jumatate din fluxul luminos spre diapozitiv) si in focarul unei lentile-condensor care creaza un fascicul de lumina paralel si uniform pe suprafata diapozitivului,LED-urile de putere mare sunt de fapt matrici patrate sau dreptunghiulare compuse din mai multe LED-uri, montate impreuna pe o suprafata opaca. Deci sursa are suprafata mare si nu este punctuala, iar spre oglinda nu trece lumina. Eficienta va fi mult redusa.Alimentarea trebuie reproiectata conform cerintelor matricii si probabil nu va mai avea loc in proiector.Iar caldura LED-urilor trebuie disipata (radiator mare, apa etc.) pt. ca nu suporta temperaturi ca ale becului, asa ca ai alte complicatii.

Link spre comentariu

Multam !! Se pare ca este destul de dificil cu LED. Nu este un proiect de weekend. Acu as mai avea o nelamurire. Halogenul de la proiectorul meu are 120 W (azi m-am uitat) si eu cred ca 2500-3000 lm. Am vazut ca unele lampi metal-halide de 70 W ajung la 5000 lm. Care ar fi diferenta ?? Proiectorul il folosesc doar pentru filme. In momentul de fata functioneza acceptabil dar da o eroare la inceput (sa schimb lampa). Din acest motiv caut o solutie cat mai putin costisitoare pt a inlocui lampa.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

De astia ce zici ?Ai sectiune dedicata de modding , poate gasesti proiectorul tau acolo.Eu am incercat cu un led 100W si din 3 proiectoare a mers numai la unul si ala DLP.Daca e LCD nici o sansa . Ansamblul iese prea mare. Celelate le-am rezolvat cu Lampi cu Xenon :DAm scos lampa veche dar am pastrat corpul. In locul "becului" propriu zis am bagat o lampa cu xenon( am spart becul anterior , am fezat in corp si am bagat lampa cu xenon IN CORPUL vechi ). Sigur ca am fost la un atelier de geamuri sa imi frezeze aia cu diamant in locul lampii originale. Apoi am facut focalizarea ( sa am un spot ) si gata lampa . Cert e ca am folosit sursa externa de 12V la vreo 5A.Proiectorul era uilizat la o scoala de soferi .Stiu ca am facut poze iar daca dau de ele le pun pe aici .

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Sant proiectoare cu led,trebuie sa stie si uC proiectorului ca e led-ledurile au consumul mai mic ca si becurile halogen si apare ca lipsa bec( la uC).Leduri special create pt proiectoare: MTG, MPL, MCE de la Cree si mai sant si alti producatori...

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Pai conditia 'bec ars' sa fie inlocuita cu 'supratemperatura' ;un termistor poate f bine sa fie senzor de temperatura...sau un termocontact care comada direct opto.

Link spre comentariu

din ceea ce am vazut si eu prin proiectoarele astea modate de mine nu prea vedeam tensiune care intra direct in procesor din ALT etaj . De regula era o line de feedback care ii dadea procesorului un 1 sau 0 . Aceeasi faza era si la supratemperatura , un etaj dedicat monitorizarii temperaturii iar cand aceasta depasea un prg critic actiona un optocuplu in aceeasi maniera ( tensiunea de feedback era data chiar de procesor ). Proiectoarele modate au fost manarite de pe allinbox.com fara nici o chestie . Faza e ca inca merg :d

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări