yo3dbm Postat Aprilie 10, 2011 Partajează Postat Aprilie 10, 2011 ma gindesc ca ar fi timpul sa ne unim fortele si sa construim un transceiver performant. personal am inceput un proiect in genul asta inspirat dupa transceiverul construit de cornel drentea star-10. primul fi lam facut pe 45 mhz (se pot face usor filtre cu materiale de pe ebay) .al doilea fi e pe 9mhz. toate filtrele le-am construit. oscilator local am folosit un ad 9912 ff performant dar zic eu cam scump deci lucrez la om dds mai ieftin ad 9951.nu am nimic inporiva incepatorilor dar acest proiect este pt constructori avanti. 73!dorel Link spre comentariu
Marele Savant Postat Aprilie 10, 2011 Partajează Postat Aprilie 10, 2011 Ideea nu este rea si astept cu nerabdare rezultatele. Personal consider ca de la STAR-10 se poate folosi numai schema de principiu. Componentele sint majoritatea exotice pentru Romania iar altele sint vechi, scoase din fabricatie prin urmare greu de procurat si la preturi mari. Ca o observatie desprinsa din aproape 35 de ani de practica in electronica, majoritaea schemelor vor da rezultate bune daca sint realizate cu componente de buna calitate, deci exclus din start de ex. tranzistori ex. IPRS ( pot explica si de ce daca intereseaza pe cineva ). Am vazut suficente realizari in domeniu unde se foloseau de ex. condensatoare recuperate din aspiratoare si instalatii de iluminat fluorescent, electrolitici de aluminiu de acum 35 de ani samd -iar posesorul se mira de ce merge ca porcu' ca a pus toate piesele ca in schema! De asemenea este important si accesul la aparate de masura adecvate. Un filtru reglat pe maxim dupa ureche nu va fi niciodata la fel de performant ca unul reglat pe wobbler. Un analizor de spectru este de asemenea foarte util. Si nu in ultimul rind o...antena!Succes si astept reactia colegilor nostri, Emil Link spre comentariu
yo3dbm Postat Aprilie 12, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 12, 2011 de acord cu tine dar oricine incearca sa faca ceva e de admirat, acu 25 ani faceam filtre ssb doar cu un volmetru si zicea lumea ca se auzeau bine .in limita timpului am sa ataj shema filtrului ssb care lam facut si citeva spectrograme. eu zic ca e acceptabil comparatia am facuto cu spectrograma uni filtru facut de inrad inc.la fi fe 9mhz am folosit doua filtre unu la intrare si unu la iesire.filtrele au fost facute inpreuna pt obtinerea unei caracteristici cit mai bine. cristalele se gasesc la digikey. ca amplificatoare am folosit 2 ad 603. Link spre comentariu
yo3dbm Postat Aprilie 12, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 12, 2011 analizorul este pe 500hz pe cm si 10db pe centimetru .valorile la cap se aleg in fuctie de cristale. nu este celmai bun filtru dar pate fi folosit. f centrala 9mhz frecventele de purtatoare sint la + - 1,5khz Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 12, 2011 Partajează Postat Aprilie 12, 2011 Arata impecabil . Felicitari ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 13, 2011 Partajează Postat Aprilie 13, 2011 Cum ati abordat modulul FI 9MHz ? Link spre comentariu
yo3dbm Postat Aprilie 13, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2011 modulul de 9mhz este separat pt emisie si receptie. pe rx se incepe cu filtru 9mhz urmat de doua ad 603 si ppoi un alt filtru 9mhz detectorul de produs este un mix tip sra -1, bfo simt doua oscilatoare cu q 9mhz + - 1,5khz. acestea urmeaza sa fie inlocuite ci un dds ad 9850 si un pic 16f628(in lucru aceasta schumbare). am sa incerc sa pun schema care merg deja si fotografii cum au dost executate spectrograme. transceiverul nu e gata in e in lucru . astept comentarii si idei Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 13, 2011 Partajează Postat Aprilie 13, 2011 Media frecventa din Star m-a tentat si pe mine la un moment dat. Dispuneam de AD603 si am zis ca e reproductibila cu anumite "cosmetizari". Pana la urma am ramas la abordarea de la CDG2000 cu 2xAD600: http://www.warc.org.uk/cdg2000/if/if.htm modul popularizat initial de Bill Carver W7AAZ (ex. K6OLG): http://www.anderschou.dk/oz3qy/qst199605.pdf Mi s-a parut mai putin stufoasa si a fost construita de multi cu rezultate excelente, inclusiv de amatori din YO. Link spre comentariu
yo3dbm Postat Aprilie 13, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2011 de acord variante sint multe .cred insa ca e foarte inportant al doilea filtru la iesirea amplificatorului. de aceaia am hotarit sa consruoiesc filtrele de 9mhz avind nevoie de 2 pe rx 2 pe tx si doua pe 45m daca nu poti construi aceste filtre experimentul devine neeconomic. inroducere unui fi de uhf (45mhz) e ff inportanta. crdd ca am obtinut o inbunatatire de 10 db adaugind al doilea fi.73.dorel Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 13, 2011 Partajează Postat Aprilie 13, 2011 Salut,Am tras si eu un ochi la caracteristica filtrului si am observat din poza ca atenueaza cam 25dB pe canalul adiacent. Nu e cam putin? Stiu ca e multa munca sa tragi un filtru cu cristale, dar la numai 25dB sa nu fii dezamagit de performante.Spor!Cirip Link spre comentariu
yo3dbm Postat Aprilie 14, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2011 atasez graficul unui filtruindustrial si graficul filtrului cu doua filtre serie Link spre comentariu
yo3dbm Postat Aprilie 14, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2011 filtru este limitat de cuarturile folosite care nu au un Q foarte bun , am incercat obtinerea unui fitru acceptabil cu cost cit mai redus sau folosit 10 cristale pt cele 2 filtre costul fiid de 6 usd (plus multa munca)daca las compara cu graficul filtrului industrial cred ca cu indulgenta ii pot da nota 6 din 10.astept no i comentari si sugesti.nu am masurat un filtru de la inrad dar presupun ca e comform graficului dat de fabricant. Link spre comentariu
yo3dbm Postat Aprilie 14, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2011 de acord 25 db e foarte putin sar caracteristica finala e data de cele 2 filtre folosite in amp de fi. caracteristica celor 2 filtre se vede in graficul de mai sus si poate fi comparata(nu este comparabila)cu filtrele facute de inrad si folosite de autori in transceiverul star -10 Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 14, 2011 Partajează Postat Aprilie 14, 2011 Da, da, caracteristica din a doua postare e mult mai rezonabila fata de cea cu 25dB. Daca modifici setarea la vobler ca sa aiba nivelul de referinta la -10 sau -20dBm, s-ar putea sa se duca si iarba mai jos si sa vezi cat de jos e filtrul.Spor la treaba in continuare!Cirip Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 14, 2011 Partajează Postat Aprilie 14, 2011 ... pe rx se incepe cu filtru 9mhz urmat de doua ad 603 si ppoi un alt filtru 9mhzFelicitari pentru initiativa si efort.Eu am crezut initial ca filtrul cu caracteristica de mai sus este numai filtrul de 9MHz "de curatare", adica filtrul al doilea de 9 MHz de dinainte de detectorul de produs. Acel filtru ar avea rolul de a filtra semnalul de zgomotul de banda larga produs de amplificatorul de FI situat dupa filtrul de selectivitate pricipala, zgomot de banda larga ce ar putea afecta AGC-ul intr-un Rx performant si filtru de la care "pretentiile" sunt mici, o atenuare de 30-40 dB a zgomotului de banda larga fiind suficienta.Dar daca si primul filtru pe 9MHz, acela care ar trebui sa fie filtrul de selectivitate principala, are aceeasi caracteristica cu aceeasi "revenire" la numai -25 dB, atunci nu este ok.Chiar daca caracteristica globala de selectivitate rezultata prin cascadarea fitrelor in lantul de Rx ar arata ok, totusi nu este bine dpdv al caracteristicii dinamice: o atenuare cu doar 25dB a canalelor adiacente este total insuficienta. Chiar si o atenuare de 50-60 dB obtinuta prin cascadarea a 2 filtre cu o asemenea caracteristica "cu revenire" amplasate la intrarea FI nu este suficienta, si se mai pune si problema atenuarii "ultime".Problema nu este numai strict legata de selectivitatea in sine, ci tine si de AGC: semnale puternice din afara benzii de trecere pot prelua controlul AGC, astfel gama dinamica obtinuta va fi redusa, un semnal de S9+40 situat la 4...6 kHz distanta va fi atenuat cu numai 50-60 dB si va urca acul S-metrului la S6-S7 (!!!) mascand orice semnal util din banda de trecere situat sub acest nivel.Nu sunt sigur ca problema ar ar deriva din (sau numai din) Q-ul redus al cuarturilor, aceasta caracteristica cu o "revenire" atat de puternica este cauzata de obicei de structura in sine a filtrului care realizeaza minime pronuntate imediat langa banda de trecere rezultand un factor de forma bun si flancuri abrupte, cu dezavantajul evident de mai sus.Pentru aceste filtre, atenuarea canalului adiacent trebuie sa fie >60 dB, atenuarea ultima >80 (cele performante ajung >100), deci masuratorile trebuiesc facute cu dinamica ridicata, caracteristica trebuie incadrata in toata dinamica disponibila a analizorului, fie ea 80 sau 100 dB (de la nivelul de referinta si pana la "varful ierbii"), masurarea numai pana la -60dB nu este total relevanta.Eventual, la http://www.rfmicrowave.it se gasesc cuarturi de 9MHz (si purtatori) la pret decent (1,5 euro pe website, 1 euro/buc. pentru >10 buc. la standul firmei la Friedrichshafen) cu care se poate construi filtrul de mai jos. Pe ebay se gasesc seturi de 3 filtre AM, LSB si USB 9MHz KVG (cele SSB sunt de 3 kHz) la 60$/set, ceea ce inseamna 30$/filtru SSB plus bonus filtrul de AM. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum