Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensatoare filtru


Vizitator SIG

Postări Recomandate

Salutare,am un TDA de 100 w,si am un transformator DE +/- 17 V.Recomandarea ptr. condensatorii de filtrare in cazul alimentarii acestui amplif. la o tensiune de +/-30 V este parca de vreo 4700 microF sau peste. La mine cu aceasta tensiune(+/- 17 V),pe un dif de 8 ohmi nu am putere decat de 25 W(asa arata graficele din datashhet-ul TDA-ului).Atunci a-si putea folosi condensatori de sa zicem 1000 microF la filtrare?,nu de alta dar nu am condensatoare asa de mari.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • razvan_paul

    6

  • niq_ro

    1

  • Dj_Dog

    1

Top autori în acest subiect

Daca ar fi sa ne luam dupa acele grafice ai aveao putere de ~35W, pentru ca dupa filtrare tensiunea va ajunge undeva in jurul valorii de 23V.1000uF sunt cam putin, daca nu ai condensatori de capacitate mai mare, poti pne mai multi in paralel.Nu te-ai gandit sa mai pui cateva spire in secundarul transformatorului? pentru ca dupa parerea mea ii pacat sa ti integratul "subnutrit", daca nu ai nevoie de putere mai mare mai bine il dai mai incet.

Link spre comentariu

Chestia e ca asa s-a nimerit sa le am,si ma gandesc sa fac un subwoofer cu ele ca am si un dif. de vreo 80 W.Daca a-si mari tensiunea punand niste spire in plus ar trebui sa vad daca face fata din d.p.d.v. al amperajului,nu?,sa nu se incalzeasca,sau gresesc?

Link spre comentariu

daca vrei sa sa faci un subwoofer iti trebuie filtrare serioasapune cel putin 6800uf pe ramura ca sa ai un bas decentde problema asta m-am lovit si eu cand am vrut sa-mi fac amplificarea sa subwooferul care ascult acufacusem amplificatorul +sursa cu condensatoare de 1000uf pe ramura pana mi-a zis cineva sa pun mai multi condensatoti de filtraj shi rezultatu nu a intarziat sa aparabafta!!!

Link spre comentariu

din grosimea firului din secundar nu se poate afla puterea trafului decat curentul maxim pe care acesta in suporta in secundar.pentru a afla puterea trebuie sa calculezi sectiunea, o ridici la patrat si obtii o aproximare a puterii maxime de transfer a miezului.

Link spre comentariu

Sunt 2 infasurari,care au masa comuna bineinteles,care au dim. 4x5 cm. si o lungime de 5,5 cm.O sectiune( 4x5 cm) te referi ca da puterea,sau ambele sectiuni?Deci ce putere maxima ar rezulta?

Link spre comentariu

P=[a(b+c)]^P = puterea in VAa , b , c = dimensiunile din imagine in cm^ = la patratla dimensiunile date de tine sectiunea e de 20cm^ , deci puterea ar fi de aprox 400VA care iti ajunge linistit pentru un tda7294 (duce si 3 integrate dinalea), deci daca ai loc sa mai pui cateva spire pe ambele infasurari, pana cand tensiunea alternativa ajunge la 25V pe ambele infasurari, dar daca poti sa pui sarma de acelasi diametru cu cea care ii si ai grija la sensul de infasurare, sa infasori in acelasi sens cu infasurarile existente deja, eventual daca nu sti care e sensul corect, pui doar cateva spire si daca tensiunea creste continui pana la 25V, daca scade desfaci si infasori invers.

Link spre comentariu

Multumesc mult.Dar mai am o nedumerire:Intre puterea maxima astfel dedusa si amperajul maxim ce se deduce functiede grosime afirului din secundar nu este nici o legatura?Adica nu e valabila corelatia "fir mai gros=>poate suporta amperaj mai mare,deci si o putere mai mare?(ceva de genul P=I^X Rs)Scuze daca am zis o prostie.

Link spre comentariu

ba da, cu cat firul este mai gros cu atat suporta un amperaj mai mare, dar pentru a avea de unde sa scoata un anumit amperaj la o anumita tensiune miezul transformatorului trebuie sa poata transfera puterea din primarul transformatorului in secundarul lui, iar pentru asta tre buie sa aiba o anumita sectiune care se calculeaza dupa formula de mai sus.un exemplu:ai nevoie sa alimentezi un consumator de 100W la o tensiune de 24V ca.din formula puterii P=UI se scoate I=P/U=100/24=4.16Adeci consumatorul tau va avea nevoie de un curent de 4.16A la o tensiune de 24Vstiind curentu maxim absorbit de consumator poti sa calculezi grosimea sarmei din secundarul transformatorului, insa pentru ca transformatorul sa poata debita un curent de 4.16A la o tensiune de 24V trebuie ca sectiunea miezului sa fie de cel putin radical din 100 cm patrati, adica 10cm patrati.nu stiu daca ai inteles, sau mai mult te-am incurcat

Link spre comentariu

Am inteles perfect modul de calcul.Dar daca eu am +/- 23V, atunci in calculul prezentat de tine iau tensiunea U de 23 V sau 46 V (fiind +/-)In plus e bine cum am identificat elementele"a" si "b" ptr. calculul puteriimaxime?Merci.

Link spre comentariu

Calcul :P2 =( 17V X 6A ) + (17v x 6A) = 204 VA.Corect?(am dedus 6A din faptul ca firul din secundar are 2 mm grosime)Daca 204 VA este maximum atunci de cati W max.poate sa fie un amplif.alimentat cu acest traf?Multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări