Vizitator berti Postat Noiembrie 26, 2005 Partajează Postat Noiembrie 26, 2005 In situatia asta, se poate spune ca sub 18-19% apa, lemnul ESTE USCAT (din ratiuni de practica). Wrong !!! :axe: Din ratiuni de practica lemnul se usuca fortat pana la umiditatea de 8-9% pentru mobila si 9-11% pentru usi si binale! Daca tu faci mobila sau boxe din lemn cu umiditatea de 18-19% si le pastrezi in casa la o temepretaura de 20-24° iti crapa de vrezi prin ele... Lemnul nu se poate usca natural la mai putin 15%, tot ce e sub acesta valoare reprezinta "apa legata" care se poate "scoate" doar prin uscare cu regimuri de temperataturi cuprinse intre 50°-80° in functie de specie. In mod normal, lemnul pentru mobila de lux sau pentru instrumentele muzicale se usuca in conditii speciale, se trateaza, se impacheteaza intr-un anumit mod si fiecare pachet are o eticheta in care se specifica INCLUSIV zona de unde provine (din bustean). Nu glumesc, chiar asa se face. Mobila de lux e una si instrumentele sunt altceva... pentru instrumente toate "scandurile" provin de zone identice pentru ca busteanul se debiteaza radial "ca si cascavalul"... deci toti dulapii sunt la fel. Iar cu impachetatu, ai auzit tu ceva... dar era vorba de furnir, asta se face chiar si la noi in tara (ex. Losan de langa Brasov) . Acolo se codifica fiecare pachet, astfel incat daca mai ai nevoie de un pachet dintr-un bustean ei pot sa-ti trimimita (daca mai exista pe stoc). Pentru boxe... Important de retinut este ca se pot construi din lemn masiv care sa lucreze minimal sau deloc in timp, dar trebuie tinut cont de niste reguli foarte clare in alegerea materialului, taierea lui si asamblarea. Dar nu cred ca-si arunca cineva boxele in cada. NU mai spune ca boxele se pot construi astfel incat lemnul sa nu lucreze deloc in timp, ASA CEVA NU EXISTA*, minimal da! * exista niste exceptii, dar nu sunt aplicabile in cazul nostru, de ex. plastifierea lemunului, unde o mare parte din golurile celulare se astupa cu materiale plastice speciale. Dar asta nu mai e lemn... e mai mult plastic. Link spre comentariu
radue Postat Noiembrie 26, 2005 Partajează Postat Noiembrie 26, 2005 @berti de mdf ce zici, ca acela nu lucreaza deloc in timp ? Link spre comentariu
Vizitator sorin6 Postat Noiembrie 26, 2005 Partajează Postat Noiembrie 26, 2005 am si eu o intrebare in domeniul astaam atashat o poza shi as vrea sa va intreb despre muchiile alea rotunjite din poza. cum se fac alea? ala din poza este pal, se poate realiza muchiile acelea in pal?*Scula se cheama "router" si nu e extrem de scumpa, de fapt, este o freza portativa... Ask Google :rolleyes: Link spre comentariu
Vizitator ttt Postat Noiembrie 26, 2005 Partajează Postat Noiembrie 26, 2005 NU mai spune ca boxele se pot construi astfel incat lemnul sa nu lucreze deloc in timp, ASA CEVA NU EXISTA*, minimal da!Ce am observat pe toate thread-urile forum-urilor de profil este o tendinta catre categoric. Desi, in realitate, lucrurile stau mult diferit.Cum nu intentionez sa intru in polemici stiind sigur ca stiu ce vorbesc, zic asa: tu ai dreptate, eu fac mai departe boxe din lemn masiv care nu lucreaza in timp. ;)Cu stima,ttt Link spre comentariu
Vizitator ttt Postat Noiembrie 26, 2005 Partajează Postat Noiembrie 26, 2005 One more thing: in general judecam si afirmam dupa experienta personala. Afirmatiile mele se bazeaza pe cateva exemple care au suportat cu brio testul timpului. Prima mea constructie de acest gen dateaza din 1975.Boxele, din lemn masiv, functioneaza de 30 de ani fara sa aiba nici o problema "lemnoasa".In plus, unele lucruri nu cred ca este cazul sa le impartasesc. In definitiv exista si secrete profesionale.Have a nice speaker. Link spre comentariu
Vizitator berti Postat Noiembrie 26, 2005 Partajează Postat Noiembrie 26, 2005 One more thing: in general judecam si afirmam dupa experienta personala. Afirmatiile mele se bazeaza pe cateva exemple care au suportat cu brio testul timpului. Prima mea constructie de acest gen dateaza din 1975. Boxele, din lemn masiv, functioneaza de 30 de ani fara sa aiba nici o problema "lemnoasa". Stimate domn, din moment ce ai facut boxe in '75 probabil ca ai peste 45 de ani, te admir ca te-ai inscris pe forum, ca te dai pe net in loc sa joci table in fata blocului. Deci iti doresc "La cat mai multe posturi de calitate". Dar ma deranjeaza cand cineva afirma ca un lucru e universal aplicabil, doar ca la el "merge" de 30 de ani Mai la obiect, daca tie nu ti-au lucrat boxele in timp, asta nu inxeamana ca la toti va fi asa, deci nu poti incuraja membrii forumului sa faca la fel. Eu asta incercam sa explic, lemnul masiv lucreaza in timp indiferent de umiditatea lui din timpul prelucrarii. Lemnul este un material anizotrop, adica lucreaza diferit pe cele 3 axe ( asta ai explicat si tu in postul tau la partea cu scanduri din diferite zone ale busteanului) deci intr-un panou format din 3-4 repere, unul se umfla 0.5mm iar cel de langa avand alta orientare a razelor medulare se umfla 0.7mm, din cauza acestei diferente apar forfecari fie in stratul de adeziv fie in masa lemnoasa imediat invecinata stratului de adeziv. Rezulta crepaturi pe langa aspectul neplacut mai afecteaza si calitate sunetului. Iar referitor la experienta personala, n-o contest, dar imi permit sa te contrazic pentru ca am si putina experinta (vreo 8 ore pe zi de ceva vreme) ba chiar si studii universitare si un master in domeniul lemnos. Snake: din materialele existente pe piata si care se incadreaza in bugetul forumistului obisnuit cel mai recomandat este MDF-ul... si el lucreaza in cazul expunerii la umiditate, dar marele avantaj e, ca nu pot sa apara crapaturi in placa (suprafata) si ca nu are defecte(noduri, fisuri, pungi de rasina, albastreala, coloratii etc...) . Fibrele fiind tocate marunt si orientate aleator, MDF-ul se poate considera un material izotrop (lucraza identic pe toate axele) MDF-ul are un mare dezavantaj... daca "prinde" apa multa, chiar daca se usuca dupa aceea, nu-si mai revine la dimensiunile initiale. Dar vorba lui ttt " Dar nu cred ca-si arunca cineva boxele in cada. " Link spre comentariu
radue Postat Noiembrie 27, 2005 Partajează Postat Noiembrie 27, 2005 Ok, am inteles...merci mult :drinkers: Inca o intrebare:am vazut ca pe speakerplans.com e recomandat plywoodul de 18 mm in 13 straturi laminate ( sau ceva de genul ). A folosit cineva asa ceva pana acum? Link spre comentariu
Mircea Bartic Postat Noiembrie 27, 2005 Partajează Postat Noiembrie 27, 2005 placajul in 13 straturi este f bun pt boxe portabile, care se mai intampla sa stea si in ploaie.totusi, se pare ca mdf-ul tot suna ceva mai bine decat placajul, dar nu prea rezista la umezeala Link spre comentariu
Vizitator ttt Postat Noiembrie 28, 2005 Partajează Postat Noiembrie 28, 2005 Stimate domn, din moment ce ai facut boxe in '75 probabil ca ai peste 45 de ani, te admir ca te-ai inscris pe forum, ca te dai pe net in loc sa joci table in fata blocului. Deci iti doresc "La cat mai multe posturi de calitate".Chestia cu tablele m-a amuzat.Aveti dreptate. Oricum, am recitit posturile mele anterioare si am constatat ca m-am cam lasat dus de val devenind un pic prea agresiv. Vreau sa va asigur ca nu am vrut sa transform aceasta discutie intr-un atac la persoana si-mi cer scuze daca afirmatiile mele au fost percepute ca atare. Deci, scuze.Oricum, ce voiam sa sustin este un singur lucru: indiferent de experiente, preferinte si altele de gen, este posibil sa construiesti incinte de lemn care sa nu - sa gasesc alt termen - se "deterioreze" (e mai bine ?) in timp.Voiam sa mai spun ca, din motive de comoditate, rapiditate etc, este mult mai indicat un material compozit gen PAL, MDF, HDF etc.Pentru proiectul de care va aminteam, durata totala a fost de vreun an, folosindu-se lemn in prelabil uscat indelung si lent, in conditiile pe care le cunoasteti.Insa... daca ar fi acum sa ma apuc de o intreprindere similara, as alege lemn-ul masiv dintr-un singur considerent: sunetul incintei este cert diferit.Oricum, discutia este foarte interesanta si cred ca am deschis un thread cu informatii utile.Cu stima tuturor.ttt Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum