Ticu Postat Aprilie 12, 2011 Partajează Postat Aprilie 12, 2011 Intrebai acum cateva zile:La racire...ma gandesc sa folosesc un radiator de 250x190x5 pt 5 leduri...cuplat cu un cooler. Credeti ca e indeajuns?Fiindca nu a raspuns nimeni, am incercat o socoteala din care rezulta ca e bine. O dau in fisier pdf atasat ca sa nu ne chinuim cu scrierea formulelor. Link spre comentariu
Vizitator orio777 Postat Aprilie 13, 2011 Partajează Postat Aprilie 13, 2011 Asa da raspuns Mersi mult. Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 13, 2011 Partajează Postat Aprilie 13, 2011 He, he, nu-i asa ca pe vremuri se facea scoala ca lumea? Si ca sa fiu nostalgic, chiar am prins la fostul ICCE Baneasa vremea cand se faceau primele LED-uri romanesti. Terminasem stagiul si la examenul de cercetator am avut un subiect despre GaAsP-ul din care se faceau cipurile astea... Revenind la subiect, temperatura de lucru a cipului la un LED ii poate reduce viata de la 60000 de ore la 10000 pentru 150 gradeC (vezi articolul LUXEON atasat). Temperatura de lucru se poate estima in timpul lucrului, dupa valoarea tensiunii directe, comparand tensiunea directa la rece cu cea la cald, pentru acelasi curent, si stiind coeficientul de variatie cu temperatura (1...3 mV/gradC). Numai ca la rece trebuie folosite impulsuri foarte scurte de curent, ca sa nu apuce sa se incalzeasca semnificativ jonctiunea (articolul 2 atasat). Si revenind la situatia ta practica, din postarile pe acest forum as retine:- posibilitatea construirii unor stabilizatoare/regulatoare de curent (atasez schema propusa de Bogdan_ cu valori experimentate de mine pe un bec de 12V/10W). Eventual folosesti mai intai rezistente si stabilizatoarele le faci mai tarziu.- ideea de a folosi LED-urile de 10W la parametri mai mici decat cei nominali (de exemplu 0,7 A adica 6,5 W) pentru a avea garantia unei folosinte mai indelungate, chiar daca va trebui sa maresti numarul lor de la 5 la 7. Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 13, 2011 Partajează Postat Aprilie 13, 2011 Vad ca schema nu a intrat, poate s-a depasit spatiul alocat. O pun din nou aici. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Aprilie 13, 2011 Partajează Postat Aprilie 13, 2011 Schema asta nu se preteaza pentru ca la curentul de vreo 1 A prin led-uri ai cadere de 2.2V pe rezistenta aia, in timp ce led-urile necesita 9-11V si sa fie alimentate de la 12V. O buna idee de reglaj al curentului ar fi prin PWM pe toate led-urile in timp ce fiecare led e controlat cu o sursa de CC ca cea spusa de mine, care nevesita doar 0.6V pe rezistenta. In plus, pentru radiator iti recomand sa folosesti aplicatia de la sfarsitul paginii: http://sound.westhost.com/heatsinks.htm Si a scapat o eroare mare: temperatura maxima data in catalog este temperatura la care trebuie sa stea led-ul ca sa nu se arda, nicidecum temperatura de functionare. De exemplu, daca te uiti aici, pagina 6, pentru niste led-uri de mare calitate: http://www.cree.com/products/pdf/XLampX ... enance.pdf o sa observi ca: daca lucrezi la 105grade temperatura jonctiunii vei avea jumatate din durata de viata decat daca iti sta la 60 de grade jonctiunea. Deci ai nevoie de un radiator mare mare mare mare. Eu unul nu as pune si cooler.... zgomotos. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 13, 2011 Partajează Postat Aprilie 13, 2011 Se redimensioneaza rezistenta pt 0,7V/1A Link spre comentariu
bogdan_ Postat Aprilie 13, 2011 Partajează Postat Aprilie 13, 2011 Da, dar atunci nu mai poti obtine reglajul curentului intr-o gama prea mare... tocmai asta e si ideea acolo, cand vrei curent mai mic, ai o cadere mai mare pe rezistenta de 2.2 ohmi, ca sa obtii tot 0.6 pe baza tranzistorului. Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 13, 2011 Partajează Postat Aprilie 13, 2011 Da, tensiunea pe LED este limitata intentionat la 12-2,2=9,8 V pentru 1A. Mi s-a parut prudenta aceasta limitare pentru ca lampa mea cu 3 LED-uri de 1W in serie (foto) are 9,7V la borne pentru 330 mA care corespund la un curent triplu pentru lampa cu 3x3 cipuri.Acum noi vorbim despre o piesa pe care n-am vazut-o si masurat-o concret, iar fabricantul da valori acoperitoare pentru un parametru orientativ (tensiune 9-11V). Cand se va construi montajul cu lampa respectiva se va putea verifica la ce valoare se limiteaza sus curentul si daca utilizatorul considera ca este prea mic se poate ajusta rezistenta cu pricina.Despre radiator: 95 cm2 tabla de 5mm este inacceptabil pentru 10W din care vreo 15% reprezinta radiatia vizibila si doar restul caldura? Chiar pentru 10W temperatura jonctiunii de 120 grade C, care injumatateste durata estimata de viata la 40 000 de ore (aproape 5 ani continuu daca nu le da si timp de somn pestisorilor) nu mi se pare catastrofala, fiindca pana atunci vor apare tipuri mai evoluate de LED si probabil va dori sa le schimbe oricum. La cele 1-3000 de ore ale tuburilor electronice ce mai puteam sa spunem? Iar propunerea includea si ventilatia fortata. Eu i-am zis sa ia in calcul si achizitionare lampilor deja montate pe un radiator propus de fabricant care adauga vreo 3-4 dolari/lampa. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 13, 2011 Partajează Postat Aprilie 13, 2011 Sper ca prin tuburi electronice nu te referi la neoane,care tin 9-13000h,in functie de balast Link spre comentariu
bogdan_ Postat Aprilie 14, 2011 Partajează Postat Aprilie 14, 2011 Avand in vedere ca led-urile alea nu sunt produse de vreun fabricant renumit cu teste serioase, nu m-a increde deloc in durata de viata spusa scolo. as aplica un factor de corectie....undeva sub 0.5. Link spre comentariu
Ticu Postat Aprilie 14, 2011 Partajează Postat Aprilie 14, 2011 Ma gandeam la lampile din radio-TV de uz comun... Vad pe net ca lampile cu multe LED-uri sunt de genul: 10W/900-1000mA/10V (3 randurix3=10 cipuri), 20W/1200-1500mA/14V (5 randurix4=20), 30W/1500mA/20V (5x6=30), 50W/1500mA/33V (5x10=50). Deduc ca se leaga in paralel randuri de LED-uri inseriate, fiecare rand consuma circa 300mA. Iar un LED are 1W si 300 mA. Singura exceptie este lampa de 10W unde cele 9 bucati sunt putin fortate peste 1W. Logic ar fi sa nu le alimentam nici pe astea peste 3x300=900mA. Apropos de coeficient de siguranta eu le-as tine la vreo 700 mA. Pentru cine are timp, uite ce discutii a provocat umila dorinta a cuiva de a pune un LED de 10W in masina: http://www.dslreports.com/forum/r253640 ... D-in-a-car Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Aprilie 14, 2011 Partajează Postat Aprilie 14, 2011 Chinezul,la produsul propriu ,le tine la 500mA,de ce oare?Da avand in vedere o racire f buna(suprafata mare) se poate merge la700mA per led+scc. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 15, 2011 Partajează Postat Mai 15, 2011 XM-l se poate comanda cel mai bine cu 3409;merge si cu 3401 dar scade randamentul sursei.Sursa se alimenteaza in Vcc si functioneaza pe 297kHz,cu un randament teoretic de 92% @1,5A,stabilitatea curentului ,din cate stiu eu seria3400 e de max 2% desi practic nu am observat o deriva mai mare de 9mA @ consum de 900mA ; momentan am facut un bloc cu 2*3 XM-L ;alimentarea vreau sa o fac cu 2 scc de 2,4A dimabile.(3409 se dimeaza cu un potentiometru/grup de rezistente).[attachment=0]DSCF0563.JPG[/attachment] Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum