Dr.L Postat Aprilie 8, 2011 Partajează Postat Aprilie 8, 2011 Heatpipeul poate sta in aer,oricum e mult mai eficient ca un simplu radiator. Si daca e cazul se poate adauga si un ventilator silentios Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Aprilie 8, 2011 Partajează Postat Aprilie 8, 2011 Cuprul poate fi cu usurinta acoperit metalic,oricum partea din acvariu poate fi confectionata din teava de inox,cu diametrul mai mare;cat despre heatpipe se confectioneaza si din aluminiu.Schimbatorul de caldura se poate face si din ceramica/sticla. Link spre comentariu
ipman Postat Aprilie 8, 2011 Partajează Postat Aprilie 8, 2011 Si aluminiul si oxizii lui sint toxici intr-un ecosistem asa de mic ca un acvariu.Dar intr-adevar daca se acopera acel heatpipe cu inox, ceramica sau alt material inert, este o varianta extraordinara. Link spre comentariu
criss Postat Aprilie 9, 2011 Partajează Postat Aprilie 9, 2011 Nu stiu ce va deranjeaza toxicitatea cuprului, cum s-a mai spus se poate utiliza si in aer! este un acvariu si nu o lampa inchisa unde nu este loc pt racire.(cred ca acvariul este integrat in dulap sau eventual are un 'acoperis' pe care vine prins ledul si ansamblul de racire). nu trebuie neaparat bagat in apa. iar cum technologia moderna evolueaza se poate atasa un ventilator mare de la surse pc ce este extrem de silentios(la mine HDDul se aude mai tare). + spatele acvariulul se poate utiliza pt al raci .... se reazama radiatorul de peretele acvariului. http://www.benchtest.com/heat_pipe1.html iar o alta solutie este sa utilizezi mai multe leduri de putere mult mai mici. in asa fel disipatia de caldura va fi mult mai buna, sursa de curent constant nu trebuie sa coste o avere si in ultimul rand poti sa jonglezi cu uniformizarea luminii pe toata suprafata acvariului. in ultimul rand ideea colegului @tyc nu este rau deloc, de la dezmembrari se poate lua la kg radiatoare de calorifer ce sunt de dimensiuni mici si la un pret rezonabil. ps. eu ma chinui sa racesc ledurile in spatii inchise ermetic sau unde nu exista spatiu deloc pt radiator calumea si voi va bateti joc de spatiul acela enorm... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Aprilie 9, 2011 Partajează Postat Aprilie 9, 2011 Cu heatpipe de(/acoperit) cu inox,imersat in acvariu...poti sa si incalzesti apa cu energia disipata de leduri; o rezistenta akwariowa de 60W poate incalzi cu 10C un volum de 35-50l.Rezulta un acvariu ECO .Nuanta aleasa are legatura cu dezvoltarea vietuitoarelor?Ma gandesc ca recreerea conditiilor naturale(rasarit/zi/apus) ajuta la reglarea ceasului biologic al acestora. Link spre comentariu
ipman Postat Aprilie 9, 2011 Partajează Postat Aprilie 9, 2011 Da, vietatile din acvariu sint influentate de nuanta luminii. In special este valabil pentru plante, dar si unii pesti.Un LED nu va influenta notabil temperatura a zeci de litri de apa, ginditi-va doar la suprafata de disipatie a acelui lichid care este mare. Link spre comentariu
Vizitator orio777 Postat Aprilie 9, 2011 Partajează Postat Aprilie 9, 2011 Salut, Nu stiu cum m-am exprimat dar ledurile nu vor sta in acvariu O sa fie open top, genul asta. La racire...ma gandesc sa folosesc un radiator de 250x190x5 pt 5 leduri...cuplat cu un cooler. Credeti ca e indeajuns? Nuanta de leduri alese sunt special pt corali Link spre comentariu
bogdan_ Postat Aprilie 10, 2011 Partajează Postat Aprilie 10, 2011 Ca sa faci un sistem de racire simplu poti sa montezi led-urile pe profile patrate de aluminiu eloxat. Apoi folosesti pompa de recirculare ca sa bagi apa prin profil si ai facut racirea ledurilor si incalzirea acvariului. Cum exact montezi led-urile le profil e sarcina ta sa iti dai seama. Link spre comentariu
ipman Postat Aprilie 10, 2011 Partajează Postat Aprilie 10, 2011 Cred ca e buna ideea lui bogdan.Daca acoperi acvariul cu profil o sa ai o suprafata de disipatie mare si nici nu mai ai nevoie sa atinga apa sau ventilator.Ar merge profile U de la rigips, ca sint relativ ieftine. Sau am mai vazut la panourile din expozitii niste profil de aluminiu cu nervuri, care ar fi si mai bun din cauza suprafetei mari de disipatie. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Aprilie 10, 2011 Partajează Postat Aprilie 10, 2011 Nu, nu sunt bune profilele alea deloc, sunt prea subtiri si deformate. Daca vrei sa scoti bine caldura aia de la led-uri care au o disipare mare intr-o zona mica, trebuie fie un radiator maricel, fie cum zic eu cu racire cu apa. Recomandam profil din Al eloxat pentru ca asa aluminiu nu intra in contact cu apa. Ideea mea era sa foloseasca un profil patrat suficient de mic incat sa ramana urechiusele de la led cu garuile de surub in afara. Cu suruburi lungi le poate prinde intr-o alta bucata de metal de partea cealalta a profilului si in felul asta evita gaura in profil. Prin profil circula apa care ajuta la racire. Daca nu intra apa in calcul, pentru led-rui de 60W trebuie un radiatoru suficient de mare.... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Aprilie 10, 2011 Partajează Postat Aprilie 10, 2011 La ledurile de puterea asta,trebuie folosit aluminiu sau cuprul( nu bronz,nu alama!) sau argintul; radiatoarele pt ledurile de putere sant din aliaje AlAg...tabla de fier galvanizat/cositorit se poate folosi cu succes la leduri de 0,5W.Sugestia lui bogdan_ e foarte buna ,teava patrata de Al continua-o la capete cu teava de inox alimentar(mai moale,septic) pe care o introduci in apa.Insereaza in circuit si o pompa de apa...gata sistemul de racire a ledurilor si incalcalzire a acvariului.Alege o pompa cu debit marisor si o folosesti la 25% din capacitate(si te tine mult si bine). Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 10, 2011 Partajează Postat Aprilie 10, 2011 Sau daca filtrul din acvariu e bazat tot pe o pompa de apa,nici nu mai trebuie alta Link spre comentariu
Vizitator orio777 Postat Aprilie 11, 2011 Partajează Postat Aprilie 11, 2011 Racirea cu apa din acvariu pica din start. Eu am ales sa fac o instalatie pe leduri in defavoarea neoanelor sau MH din cauza ca emite mai putina caldura si problema cea mai importanta este vara cand sunt temperaturi de peste 30grade.... Daca vreau sa incalzesc apa din acvariu folosesc un incalzitor cu termostat. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 11, 2011 Partajează Postat Aprilie 11, 2011 Fata de neoane nu emite mai putina caldura!Neoanele lucreaza la 40 de grade,iar balastul electronic nici nu are nevoie de radiatoare pt tranzistori Link spre comentariu
bogdan_ Postat Aprilie 11, 2011 Partajează Postat Aprilie 11, 2011 Daca led-urile alea au cat zice, adica 800-900lm pentru 10W atunci ca eficienta esti tot cam aproape de un tub. Daca asta e motivul schimbarii, s-ar putea sa nu merite. Si led-urile si neoanele emit foarte foarte putin IR, iar de plasat sunt plasate deasupra acvariului, deci prin contact nu transfera deloc caldura acvarilui.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum