Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masini de gaurit cablaje si nu numai

mitescu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 91
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mitescu

36

• zamfic

12

• nosferatu

9

• XAN77

3

Top autori în acest subiect

si eu as vrea sa pun tot o astfel de intrebare, sa zicem ca nu o folosesc la gaurit si ii pun o freza si as vrea sa fac pe axele x si y un decupaj sa zic un cerc, oare se poate executa?

cu putina inventivitate,o poti folosi cam la orice..(in afara de facut cozonaci) :supz:
Link spre comentariu

In primul rand vreau sa-mi cer scuze pentru cateva erori ce s-au strecurat in PDF-ul precedent1- Pentru comanda drill on NU se foloseste iesirea REZ1. Semanlul este luat de pe REZ2.2- Snapshoot-urile au cateva Label ne initializate (Label5,Label11..), asta pentru ca nu ma gandeam vreodata ca am, sa-l pun si la dispozitia altora.Acum intrebarile.Presupun ca "daca cele doua axe x si y se pot misca simultan", se refera la faptul ca cele doua MPP-uri de pe X respectiv Y, au comenzi simultane (axele nu se misca niciodata). Raspunsul este DA. Cu acest raspuns sper sa-l multumesc si pe "nixforever".Totul (as cum spunea si nosferatu) se reduce la imaginatie , SI capacitatea de a programa ceea ce vrei sa faci.Astfel i-as intreba pe cei care doresc sa utilizeze masina ca si o freza, cum ar trasa o linie .Daca am avea de trasat o linie pe X- MPP-ul trebuie sa execute un nr de pasi pe aceasta axaPentru cazul axei Y, aceeasi chestie.In cazul in care avem o linie la 45deg. atunci cele doua MPP-uri a axei X si Y vor executa simultan cate un pasCe ne facem insa daca vrem sa trasam o linie la 30deg.?Presupunand cateva linii de "program" in format HPGL, de forma:SP1;PU1000,1000;PD2000,5000;PU0,0;SP0;Liniile au semnificatia: - Ia scula nr.1 - Cu Pen UP du-te in punctul de coordonate x=1000,y=1000 - Cu Pen Down du-te in punctul de coordonate x=2000,y=3000 - Cu Pen UP du-te in punctul de coordonate x=0,y=0 - Fara scula (Stop)Prima linie (1000,1000) este usor de trasat (v.m.s)In schimb cea de a doua (2000,3000), care este inclinata la 30deg, va ridica probleme. Solutia este un calcul de interpolare.Pentru a trasa un cerc , sau alta curba, nu trebuie sa-si faca nimeni probleme. Formatele utilizate (ex.HPGL) nu au decat segmente de dreapta. De exemplu daca faci un export din Corel in format HPGL, a unui cerc si vizualizezi fisierul PLT, generat, se constata ca cercul a fost "aproximat" la un poligon cu f.multe laturi. La fel si pentru tot felul de curbe.

Link spre comentariu

Revin cu partea ce trateaza comanda masinii, in varianta cu microcontroller.Actionarea in aceasta varianta, asa cum am mai metionat , este mai eficienta, in sensul "eliberarii" PC-ului, urmarirea directa a lucrului si nu in ultimul rand eficientizare. Eficienta crescuta se poate remarca prin alocarea unei zone de memorie RAM tampon (32K), de asa maniera incat dupa "descarcarea programului" in masina, PC-ul intra in postura de "observator" numai. Masina poate sa reia "programul de gaurire" fara a mai fi necesara o noua comunicatie cu PC-ul (o noua descarcare)In PDF-ul attachat, este schema , cablajele si amplasarea componentelor, precum si o scurat descriere. Materailul este orientativ (este posibil ca multi sa lucreze cu alte MC-uri, ex. PIC, ) De asemenea nu sunt date detalii , probabil ca cei ce sunt interesati au cunostintele necesare pentru elucidarea problemelor. In schimb , la cerere pot da si amanunte.Din start anunt ca schema este conceputa pe principii ce tin seama de notiuni standard si nu utilizez "artificii" in scopul simplificarii schemei sau a costului (in fond asta este cea mai ieftina parte a masinii). Am incercat ca schema cat si alocarea resurselor (MC-ului) sa conduca la o organizare cat mai "didactica" a rezolvarilorPartile de drivere si interfata locala le voi pune dupa alte cateva zile.Dupa ce se "lamuresc" toate problemele legate de partea HARD, voi incerca sa continui cu cea Software.Inchei (acum), cu specificatia ca in cazul aparitiei unor neconcordante sau a unor nelamuriri , astept semnale, in vedera raspunsurilor.

Link spre comentariu

Modulele driver si LCD sunt prezentate in documentul attachat.Comentariile asupra schemelor sunt reduse la maxim , atat cat sa se poata intelege rolul fiecarui bloc. In urma concatenarii blocurilor se obtine o arhitectura ce devine start pentru scrierea soft-ului.Modulul LCD poate sa lipseasca (in fond fiecare face ce vrea), numai ca asta atrage dupa sine si modificarea softului.Este ultima prezentare ce include parti Hadware, dupa asta Software incepe sa detina "suprematia".Inca o data rog pe cei ce sesizeaza neconcordante sa-mi atraga atentia ca sa pot face rectificarile necesare. La fel ca si alta data totul a fost scris in viteza, si poate am avut scapari.

Link spre comentariu

pai din cate vad toate motoarele sunt unipolare . Intrebarea mea este cu motoare de scannere si imprimante inkjet pot face un CNC. Ca alte motoare de unde ? si am inteles ca motoarele bipolare au un cuplu mai puternic, pe mione ma intereseaza daca motoarele de care am intrebat fac fata la o stfel de aplicatie (da nu cu surub ca in masina domnului Mitescu, ceva asa mai la 8 mm) :yawinkle: Si mai e ceva am fdacut o punte H dubla cu BDX53 ca sa comand un motor bipolar de matriceala dar la viteza mica se incing tare tranzistorii (nu au radiatori) iar la viteza mare nau nici pe dracu. E normal ? sau am gresit valorile rezistentelor de polarizare ? Am luat de pe net softul KCam pentru control CNC vreo parere despre el, a lucrat cineva cu el ?

Link spre comentariu
Vizitator Vasile

FOarte interesanta masinuta.Am si eu 5 motoare pas cu pas, 3 bucati pe 4 faze cu pasul de 1,8* si 1A pe faza (made in italia) si 2 bucati 3 faze cu pasul de 1,8* si 0,8A pe faza(made in japan).Ma ajuta cineva (contracost bineinteles) sa-mi fac si eu una ?

Link spre comentariu

Intradevar , motoarele sunt din acelea cu patru faze (din imprimante de tip vechi). Din desenele anterioare se vade clar despre ce este vorba.Comanda ptr. motoarele "bifazice" in esenta este aceeasi , practic insa, "fazele pare" se trateaza ca si cum ar fi "negative". Montajul pe care l-ai folosit (din ceea ce am dedus) este de acel tip. In privinta cuplului , nu este o regula functie de tip. Uneori la aceeasi "masa de cupru" , dimpotriva , cele bifazice au cuplul mai ridicat. Si este o explicatie a faptului ca aceste modele au rezistat mai mult pe piata (volum mic , cuplu ridicat). Ceea ce este avantaj ptr celelalte, este precizia, cele bifazice fiind mai putin precise.Cu referire la incalzirea motoarelor, trebuie sa citesti si pdf-ul anterior, schema contine solutia.Pentru utilizarea surubului de "8mm" (diamentru, sau pas de 8mm, sau M8?) a se citi in posturile precedente.

Link spre comentariu

Inceputul de Software este cam slabut. Atat am avut timp sa scriu.Se prezinta un monitor51 cu ajutorul caruia se poate dezvolta software.Apoi cateva rutine cu caracter general.Lucrul cu UART, conversii de caractere si numere si rutinele primare de STEP.Data viitoare , o sa incerc sa scriu despre rutinele legate de preluarea comenzilor de la uart, interpretarea lor, preluarea datelor de la uart, stocarea si apoi interpretarea lor.Executia programului de "gaurit" (date stocate) se va face dupa aceea.Exista doua fisiere in attach.Monitor.hex si un ASMEdit -utilitar Cine doreste, gaseste cate ceva despre ele in pdf.Cei care mai doresc relatii suplimentare pot sa ma intrebe direct.

Link spre comentariu

Sa nu se simta jigniti si sa nu se supere cei care vor vedea ca fiind "pueril" ceea ce am postat acum. Au existat cativa "pasionati" ce au cerut explicatii. Si acum raspund. PDF-ul contine cateva "elemente " de lucru cu motoarele pas cu pas. Determinarea ordinii fazelorDeterminarea (aprox) a cuplului la axCircuite de actionare a MPP

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am incercat si eu sa fac un CNC home-made, dar am intampinat o gramada de probleme mai ales la partea mecanica si am renuntat (utilajul se afla la un amic care de fapt se ocupa cu partea de programare mai mult)In final am reusit sa strang niste bani si am cumparat o scula noua cat de cat profesionala.Avantaje imense la fiabilitate si mai ales la softCu cel HOME-MADE tot schimbam motorul de pe Z care trebuia sa care dupa el o freza (nu spun marca) destul de grea. Ii aduceam tot felul de modificari si scula era imprastiata pe toata masa.La partea de soft diferenta este mare. Are o gramada de softuri mai putin de PCB

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări