Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor frecventa variabila

Vizitator lushan

Postări Recomandate

Vizitator lushan

Acum ma gandeam daca timpul in care se inchide mos-ul cu canal p se deschide cel cu canal n se suprapune in functionare, adica pentru foarte putin timp se realizeaza scurt.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

5

Vizitator smilex

Este posibil, chiar probabil. Chiar la frecvente mici, e nevoie de un mic deadtime. Si un curent mai mare sau cel putin suficient sa invinga capacitatea de intrare in acel deadtime.

Link spre comentariu
Vizitator lushan

Mos A si C sunt actionate de acelasi Output, A sa zicem, deadtime-ul se realizeaza intre Output A si Output B adica are semnal A pauza si dupa aia B.Eu ma gandeam cum sa fac o pauza intre deschiderea mos-ului A si inchiderea lui C.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Lipsa atasamentelor si a rabdarii mele m-au facut sa fiu superficial. Acum inteleg ce doresti. E vorba de un motor. Ai nevoie intradevar de fullbridge dar conform schemai de mai sus A ar trebui in faza cu D, si B cu C, nicidecum A cu C. Sau nu e ca pe schema? Ziceai ceva de p-MOS. Cea mai simpla solutie (cu p-MOS) e mai jos. Nu tine bine la frecvente mai mari (150ohmi e cam mult) dar incearca si urmareste regimul termic. Daca ramai la SG (recomandabil) poti incerca un D=0,9 la 50 Hz, dar va scadea mult cu frecventa fiindca deadtime-ul ramane constant. Cel mai corect ar fi reglajul cu semireglabil ce comanda softstart-ul.

Link spre comentariu
Vizitator lushan

eu doresc sa alimentez un motor asicron nu un motor de curent continuu.Mie imi trebuie un invertor la care sa pot sa reglez frecventa ca sa ii variez turatia. Cand output A este high iar output B este low va conduce mos B (mos cu canal p se deschide doar cand ii aplici semnal, daca ii las poarta liberra el conduce tot timpul) si mos C.Schema pusa de mine era asa intuitiva. Montajul cu CD4047 merge bine dar la cand potentiometru este 0 CD-ul parca nu mai functioneaza corect scoate un piuit.Astazi ma duc sa iau componentele si o sa modific si circuitul cu CD

Link spre comentariu
Vizitator lushan

Motorul asta functioneaza si cu forma dreptunghiulara ,sunt constient ca nu am sa fac sinus(oricum ce este pe site-ul ala ma depaseste cu mult) dar nu este o problema. Am facut monmtajul cu SG dar daca valorea potentiometrului e mai mare de 30k se opreste din functionare o sa refac montajul mai atent mai pe seara.Acum am vazut ca in datasheet la SG zice ca functioneaza de la 100 hz si de aia se oprea daca cresteam rezistenta.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Deci,ai un motor asincron monofazic la care vrei sa-i variezi turatia.Putere de 100W.Frecventa pt care e construit motorul ... Hz.Tensiunea nominala ...V.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nici solutia postata de mine nu e stralucita cred, chiar daca intarzii comutatia p-MOS cu niste conduri, tot se vor suprapune timpii. Cred ca nu poti scapa de sursele flotante sau niste driveri cu componente discrete, in care caz insa poti reveni la CD. Oricum nu e foarte simpla schema, nu vad cum. Daca nu te grabesti ma pot gandi la o solutie cu componente discrete.Cea mai simpla pare asta (2xIRS2001) si poti ramane, fara probleme, la CD:

Link spre comentariu
Vizitator lushan

Multumesc pentru ajutor, nu are rost sa ma complic cu altele ca ma depaseste situatia.O sa mai experimentez cele 2 montaje, poate fac SG sa functioneze ok si cred ca o sa-l folosesc pe asta.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca ai MOS canal p, aplicatia poate fi mai ieftina. Pana la cateva sute de Hz va functiona fara probleme. Valorile rezistoarelor din grile iti ofera timpi buni si nu e nevoie de un deadtime mare la SG (cu cat mai mare, cu atat mai putina putere la motor).

Link spre comentariu
Vizitator lushan

Pe marti-miercuri o sa am acces la osciloscop sa vad care este situatia reala. Schema cu BC337 am facut-o da in loc de rez. de 1k am pus 470 ohmi si semnalul l-am folosit de la CD. Pare sa functioneze ok dar pana nu pun pe osciloscop nu am cum sa imi dau seama.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator lushan

Am rezolvat o parte din probleme dar au aparut altele.Circuitul de comanda si circuitul de forta se alimenteaza de la acceasi sursa de curent alternativ de 12V numai ca fiecare are puntea lui redresoare. Problema e ca la circuitul de comanda condensatorul de filtraj (1000uF si 16V) se incalzeste foarte tare in 30 de sec. (s-a si umflat deja) doar cand am sarcina montata, daca merge in gol nu se incinge deloc. A doua problema este ca in paralel cu sarcina trebuie montat un condensator (ca un fel de circuit LC oscilant) pentru a creste putin curentul prin sarcina dar desii am facut niste simulari in PSpice si am observat cresterea curentului in realitate afecteza foarte putin si se mai si incalzeste tare (plus ca nu gasesc niste condensatori de ordinul sutelor de uF care sa suporte un 7-8 A).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări