Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor frecventa variabila

Vizitator lushan

Postări Recomandate

Vizitator lushan

Am realizat montajul cu cd4047 si irf540 doar ca exista o problema cand las iesirea in gol A si B se incalzesc dupa 5 secunde.Daca pun o sarcina slab inductiv dar cu rezistena de 4 ohmi in nici 5 secunde tranzistorul B se incinge foarte tare, A se incalzeste putin iar C si D aproape deloc.Curentul nu este mai mare de 1.1-1.4 A.Poate aveti o idee la problema mea.M-am mai documentat si nu prea se poate monta mosfet cu canal N pe partea superioara (A,B).

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

5

Vizitator lushan

Am schimbat elementele A si B cu irf9540 canal p, schema functioneaza binisor forma de unda este dreptunghiulara cat de cat dar problema este ca daca este lasat in gol se incalzesc destul de tare A B si curentul este de doar 0.4 A .La functionarea cu sarcina tot asa se incalzesc destul de tare la un curent de 1.4A iar ei ar trebuie sa suporte un curent de 6A da am zis sa nu ii ard.Comanda este data de CD4047 iar tranzistorii sunt legati A cu C si B cu D. Din ce am vazut pe net apare un scurt mic intre perechea de tranzistori.Daca aveti sugestii cam ce as putea modifica sa mai imbunatatesc modul de functionare? :sparge:

Link spre comentariu
Vizitator lushan

schema este asta doar ca am facut-o full bridge, o iesire de la cmos este pentru grupul A-C iar cealalta iesire este pentru B-D. A si B (irf9540 se incalzesc mai tare decat celalalte 2) C si D (irf540). O parte din probleme vin de la suprapunerea unei perechi dar nu ma asteptam sa se incalzeasca chir asa tare

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Curentul livrat la iesire a CD este foarte mic pentru un mos, ar trebui niste driveri in prealabil. Deadtime-ul (pauza intre impulsuri) e nul. Se poate cu SG3525 sau TL494, recomandabil SG, ambele au un pret minuscul. Deadtime-ul se poate regla astfel incat tensiunea de la iesire sa imite mult mai bine reteaua. Pentru full bridge ar trebui o sura flotanta (gen IR) sau niste artificii cu componente discrete. Configuratia asta cere simetrie perfecta, dar e mult mai simpla (cu SG) si mai ieftin decat full.

Link spre comentariu
Vizitator lushan

Multumesc pentru promtitudine si raspuns, problema e ca montajul asta intra intr-o carcasa cam de dimensiunile unui cd-rom deci loc de transformator nu este.Curentul livrat de CMOS e indeajuns pentru inca 4 deci asta nu e problema ca am verificat ( am pus 2 in paralel).Deadtime-ul acela imi creaza mie probleme, am reusit sa il inlatur daca reduc frecventa dar nu prea ma ajuta astfel.Am ales CD pentru simplitatea lui si a spatiului limitat.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nimic mai fals pentru comutatie. MOS-ul prezinta o capacitate la intrare care trebuie invinsa in timp util.Mai jos comanda de principiu cu SG, cu softstart (pe 8), cu shutdown (pe 10 cu +) si cu 350mA la iesire. Cu reglajul frecventei (5 si 6) si cu reglajul deadtime-ului (7). Exista comparatie?

Link spre comentariu
Vizitator lushan

Ok in schema de mai jos pot sa renunt la inductanta aia? pinul 4 sa il las liber cu pinul 12 nu stiu ce sa fac si nici cu cei 2 condensatori.Nu imi trebuie soft star si nici shutdown, valorie Ct si Rt le aleg pt necesarul meu.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

4 liber, 12 la masa, in locul inductantei 22-33ohm (filtraj), in locul 100/25 se poate 220/25, poti decupla 16 (referinta) cu 100n. Se poate regla in limite foarte largi deadtime-ul cu o tensiune culeasa de pe un semireglabil alimentat de referinta, tensiune ce poate intra in 8. Asta daca nu ajunge din 7 pentru a imita reteaua (D=0,71).

Link spre comentariu
Vizitator lushan

Multumesc pentru ajutor, cam asa e bine? Iesirile le conectez ca in cazul anterior la grupul de tranzistori?Intre 2-6 sa pun condesatorul de 100n?

Link spre comentariu
Vizitator lushan

Pai eu vrea sa reglez de la 50 hz la 6-7 khz o sa aleg Ct=0.1uF si Rt=100k (o sa inseriez si o rezistenta de 2 kilo) ,iar Rd potentiometru de 50 ohmi.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Iti recomand in paralel pe DS a MOS-ilor cate un cond de 1-2,2n si cate o dioda transil (sunt ca si zenerele la montat) de valoare cat mai mare dar cu 10-15% mai mici decat Uds maxim (pentru limitarea tensiunilor ce pot apare).Spor la treaba!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări