Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intretinere incinte(boxe si difuzoare)

dragon82

Postări Recomandate

Undeva pe aici cineva intreba cum sa curete calota unui tweeter.De la aceasta intrebare,mi-au venit si mie niste intrebari destul de simple care nu au fost puse pe aici.Pe langa calcule,constructie si ascultare,o incinta trebuie si intretinuta.Personal am incercat diverse metode mai bune sau mai rele cu tot felul de solutii din comert.Cele mai bune rezultate au dat solutiile Pronto si Sano pentru suprafete de lemn(vorba vine,ca mai toate mobila ce se face in ziua de azi e laminata sau melaminata,ori infoliata,asa ca unde e lemnul...?).Apoi vine intrebarea cu ce intretinem cand vine vorba pe langa vreo solutie,cu ce carpa?Am incercat iarasi de la hartie si pana la carpe de nu'stiu ce fibre.Chiar sunt curios cum abordeaza fiecare intretinerea incintei propriu-zise(a lazii,lacuite,vopsite,laminate,infoliate etc) si adifuzoarelor montate(conuri de hartie,polimeri,kevlar etc).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dragon82

7

• enderman

4

• CBI

2

• zal

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator viobio

incintele personale sunt curatate de praf cu pronto ( de firma care face curatenie in casuta mea)difuzoarele nu le curat sau nu le voi curata NICIODATA cu nimicorice solutie poate degrada membranelenu cunosc pe nimeni care curata membranele de prafdaca acea incinta functioneaza nu are cum sa se puna praf pe difuzoareceri raspuns la niste intrebari cam EXTREMEincearca sa cureti si condensatorii sau bobinele din filtreincintele SONY de 300 lei se intretin cu solutia numita TOMBERON

Link spre comentariu

Undeva pe aici cineva intreba cum sa curete calota unui tweeter.De la aceasta intrebare,mi-au venit si mie niste intrebari destul de simple care nu au fost puse pe aici.Pe langa calcule,constructie si ascultare,o incinta trebuie si intretinuta.Personal am incercat diverse metode mai bune sau mai rele cu tot felul de solutii din comert.Cele mai bune rezultate au dat solutiile Pronto si Sano pentru suprafete de lemn(vorba vine,ca mai toate mobila ce se face in ziua de azi e laminata sau melaminata,ori infoliata,asa ca unde e lemnul...?).Apoi vine intrebarea cu ce intretinem cand vine vorba pe langa vreo solutie,cu ce carpa?Am incercat iarasi de la hartie si pana la carpe de nu'stiu ce fibre.Chiar sunt curios cum abordeaza fiecare intretinerea incintei propriu-zise(a lazii,lacuite,vopsite,laminate,infoliate etc) si adifuzoarelor montate(conuri de hartie,polimeri,kevlar etc).

Membranele/calotele difuzoarelor nu se curata cu nimic ! E specificat cu litere rosii (si in chenar negru ) in cartea incintelor pe care le am .Tot acolo scrie ca nu e recomandat sa atingi cu degetele membranele difuzoarelor.Pentru incintele mele Triangle am primit de la fabricant 2 bucati de imitatie de piele de caprioara cu care se curata foarte bine doar partea lemnoasa si baza de plastic. Tot acolo scrie ca nu trebuie sa se adauge nici un fel de apa/alcool/solutie de curatat .Probabil ca la incintele Sony se permite , nu am de unde sa stiu cum e .....
Link spre comentariu

No comment!

Viobio=tomberon! :bataie

Esti lipsit total de diplomatie . Cum iti poti permite sa faci un asemenea atac la persoana ?

Sony chiar vinde gunoaie , iar locul lor este direct la tomberon !

Evident ca nu toate produsele sunt LOW-COST ENTRY LEVEL , adica gunoaie , dar au existat si probabil vor mai exista si lucruri demne de respect ansamblate de SONY........................

Nu face confuzie intre audiofilie ( catre care tinzi ) si manelofilie , caruia i se adreseaza asa zisele " incinte " acustice de bani " putini " din orice supermarket , prezentate in raftul cu cartofi si pantofi !

Acest comentariu este o simpla precizare , reprezinta punctul meu de vedere si nu doresc sa ofensez pe nimeni , nici chiar pe @dragon82 , pentru ca a mai invatat ceva , ceva , de la VIOBIO , dar mai are de invatat , si trebuie indrumat pe drumul cel bun ! Cand va ajunge la varsta la care nu va mai " pune botu " la manipularea de 2 bani a negustorilor care traiesc bine pe seama naivilor care " dau banu " pe gunoaie , va intelege la ce ma refer !

Link spre comentariu

Daca ai incinta inchisa nici nu prea ai ce sa cureti in interior(bobine, conzi etc). Praful nu are cum sa intre. La exterior curat cu ce prind la mana...cu ce curat toata mobila in momentul cand fac curat: Pronto, Sano, Veloce sau servetele umede pentru mobila.

Link spre comentariu

Fac abstractie de comentariile de prost gust ce nu au legatura cu subiectul,efectul de haita...La subiect vorbind,stiu ca o membrana de hartie cel putin nu se "spala" cu vreo solutie,dar in cazul altor materiale de con,polimeri,kevlar etc.Apoi mai e si suspensia difuzoarelor ce e facuta din mai multe materiale,de la cauciuc,burete si panza impregnata,etc.Pt Viobio cel ce le stie pe toate:SS-F6000P nu mai exista asa cum stiai si te dai mare ca stii.Monacor DT-300 si Monacor SP-60/8 poate iti spun ceva+filtrare adecvata.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Fac abstractie de comentariile de prost gust ce nu au legatura cu subiectul,efectul de haita...La subiect vorbind,stiu ca o membrana de hartie cel putin nu se "spala" cu vreo solutie,dar in cazul altor materiale de con,polimeri,kevlar etc.Apoi mai e si suspensia difuzoarelor ce e facuta din mai multe materiale,de la cauciuc,burete si panza impregnata,etc.Pt Viobio cel ce le stie pe toate:SS-F6000P nu mai exista asa cum stiai si te dai mare ca stii.Monacor DT-300 si Monacor SP-60/8 poate iti spun ceva+filtrare adecvata.

difuzoarele de bas si medii vibreaza destul de tare ,praful nu are cum sa se aseze pe ele,se scutura singurecel de inalte are si el o vibratie extrem de mica acum sincer ,NU STIU PE NIMENI CARE A CURATAT DIFUZOARELE DE PRAF toti stergem praful prin casa cu diferite solutii nu merita sa ti bati capulhaitadaca nu rezisti la unele glume ... asta este ...incearca pe alt forum
Link spre comentariu

Pai,chiar daca difurile "scutura" praful,daca dai usor cu degetul vei observa totusi exista particule foarte foarte fine(despre acest gen de praf vorbesc eu la membrane).Praful general zilnic il stim cu totii.Totusi,intreb cu ce sterge fiecare,ca poate mai aflu si eu ceva din ce nu as sti,mai ales cand vine vorba de membrane,conuri,domuri,suspensii etc.Daca fac vreo tampenie vreodata cu vreo solutie?Haita,e un termen folosit undeva in psihologie,pentru e explica un fenomen de "violenta" la un grup ce ataca din instinct,fara vreo analiza a situatiei.Dar asta e un alt subiect pentru Diverse,sau Bodega,dar daca tot ai adus aminte de Sony,sa stii ca au suferit "mutatii" de difuri pe medii si inalte,dintr-o greseala...Am "stresat" un user cunoscut in legatura cu cateva idei.Apoi,culmea,am intalnit o veche cunostinta,electronist,ce mi-a calculat si mi-a facut rost de componente.Restul am facut eu. :limb:

Link spre comentariu

praful de pe difuri il poti da jos cu o pensula moaleconurile de kevlar plastic carbon etc le poti sterge si cu o carpa moale(de bumbac de ex) umezita daca sunt patate cu ceva,in rest tot cu pensulala fel si cabinetele din pal melaminat ,invelite cu autocolant,vopsite,lacuite etccabinetele furniruite si lacuite mai superficial sau doar date cu uleiuri,ceara etc cu produse de lemn precum cele indicate.Praful de regula se pune doar sus pe boxa,si eu prefer sa-l suflu la cateva saptamani inainte sa dau cu aspiratorul si il trag apoi de pe jos :rade:

Link spre comentariu

Buna ideea cu pensula!!! :da Am sa pun in practica sa vad rezultatele.Pt calota tweeterului(DT-300),voi folosi tot metoda ce ai mentionat-o pe un alt topic recent,unde tot despre acelasi tweeter era vorba.Dar mai intai sa se invecheasca si sa se depuna praful mai intai. :rade: Pentru conul de hartie merge varianta cu pensula.Pentru restul incintei,caut in general produse antistatice...nu ca ar avea prea mare efect antistatic.

Link spre comentariu

DT/PCT 300 are o calota rezistenta fata de altele din titan/aluminiu si alte metale care o data indoite nu revin exact la forma initiala sau raman riduri. Chiar nu ai de ce sa iti faci griji. O carpa subtire, betisoare, pensula si alte povesti pot fi folosite daca ai putina atentie si bun simt.

Link spre comentariu

Cand mai fac rost de cate o "vechitura", care nu-i intr-o stare exemplara, initial folosesc alcool izopropilic, pana scap de jegul ignorantei. Pentru aparatura de uz curent si o gama vasta de suprafete, mie nu-mi lipseste Pronto Multi Superficie. Pentru membrane basi si medii, o carpa moale, uscata, curata si multa grija, sa nu infunzi calotele. Piele de caprioara. Pensula moale artificiala sau pensula de pictura cu par natural si moale(veverita, zibelina, capra).Pentru inalte tip calota si in general pentru locuri greu accesibile, la fel, pensule de pictura. In general cele de acuarela, laviu si amestecuri usoare, sunt suficient de delicate, incat sa nu creeze probleme(din nou multa grija). Daca esti din Bucuresti(nu deduc locatia din profil), vei gasi la Hanul cu Tei si la Hornbach(raionul de vopseluri sau cel de pictura), pensule pe alese. Exista varianta aerului comprimat, daca ai conditia asta(evident cu multa grija).Pentru lemn, exista ceara.Strict pentru carcase de plastic si altele rezistente la apa si pe care le poti detasa de ansamblu, exista varianta dus cu apa calda, detergent lichid si pensula(am spalat multe carcase de plastic, in acest fel).Si lista poate continua...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări