Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

mai multi 2n3055

Vizitator dragulin

Postări Recomandate

Vizitator dragulin

buna ziua ma numesc petre si sunt incepator .am construit un stabilizator cu 723 si 2n3055 care se supraincalzeste [ 2n 3055]si asi dorii sa folosesc mai multi 2n3055 [2 sau 3]pentru a evita distrugerea tranzistorului de putere .transformatorul are 200w tensiunea stabilizata si filtrata este de 36,5v temperatura radiatorului pentru 4v/0,6a este de 85grade c.concluzie nu stiu sa leg mai multi tr 2n3055 :jytuiyu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Matrixu

3

• djdansmart

2

• cristian_draghiescu

2

• wally_gatter

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pai vreti 4V la iesire? Doar tensiunea asta? Daca da..micsorati tensiunea la transformator pt ca 36V este prea mult..caderea de tensiune pe 2N3055 este prea mare! Banuiesc ca ati pus si un radiator la 2N! Pt conectarea mai multor 2N..acestia se conecteaza in paralel..dar e mai bine sa scadeti si tensiunea alternativa..pt4V stabilizati..10-12V erau suficienti! Ce alimentati cu acest alimentator?

Link spre comentariu

36,5V-4V=32,5X0,6A=19,5W risipiti aiurea pe radiator, pentru a obtine... 4X0,6=2,4W !!!Daca aveti nevoie de tensiuni cuprinse intre 2-12V, alegeti un transformator de 12V, daca sunt necesare si tensiuni de peste 12V la iesire, un traf de 24V cu priza mediana la 12V+comutator, cand aveti nevoie de tensiuni peste 12V, actionati comutatorul cupland intreaga infasurare secundara, cand nu, lasati doar jumatate din secundarul trafului...este o solutie optima pentru o sursa bazata pe stabilizare liniara.Daca nu aveti alt traf, lasati-l pe acela, dar puneti o sursa bazata pe LM2576-ADJ(comutatie), cu un factor de umplere de ~10%(pt. 4-5V la iesire), integratul va merge rece gheata.

Link spre comentariu

Cea mai corectă şi elegantă rezolvare a problemei este desigur cea

propusă de domnul Spitfire.

Dacă totuşi vă hotărâţi pentru păstrarea acelui transformator şi

utilizarea unui tranzistor serie, atunci folosiţi un radiator cu o suprafaţă

generoasă, de cel puţin 200-250 cmp. Un singur 2N3055 ar trebui să

suporte fără probleme o putere disipată de 20 W, căderea de tensiune

C-E şi curentul prin sarcină fiind în cazul dvs. mult sub valorile de catalog

maxim admise ale acestui tip de tranzistor.

Asiguraţi-vă că aveţi un contact termic cât mai bun intre capsula

tranzistorului şi suprafaţa radiatorului, eventual folosiţi vaselină

siliconică pentru îmbunătăţirea transferului termic.

Link spre comentariu

85 grade la capsula nu e o problema pt.2N3055 la o putere de 20W.O sa aiba in jonctiune nu mult peste 100 grade,iar acest tranzistor admite dupa catalog 200 de grade in jonctiune(in miez).Evident ca un radiator mai mare care asigura temperatura mai mica si vaselina de contact nu-i fac rau.Asa ca e arhisuficient un singur 2N3055.

Link spre comentariu

La 200 de grade Celsius puterea disipată maxim admisă tinde la zero !La 80 de grade se poate conta pe o putere disipată de sub 80 W,bineînţeles, numai dacă tranzistorul în cauză nu este o făcătură !

Link spre comentariu

Am spus 200 grade in jonctiune nu la capsula.Cu 200 grade in jonctiune si 85 la capsula,asa e,admite sub 80W.Calculul arata la o rezistenta termica jonctiune-capsula de 1,5 C/W o putere disponibila de 76W,deci duce fara probleme 20W.Asa ca initiatorul topicului n-are nevoie de mai multi tranzistori.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator dragulin

va multumesc pentru sfaturi,voi pune 2n pe un radiator mai mare,voi conecta 2 sau 3, 2n-uri cu rezistentele de putere in emitor, alimentatorul vrea sa fie unul reglabil de la 0 la 35v dar cu 723 nu reusesc sa merg la 0 asa ca voi aborda o schema cu tranzistori,intradevar ati avut dreptate cu un radiator mai mare este mai bine,capsula are in jur de 50 grade

Link spre comentariu
wally_gatter

cu cat vei lega mai multe capsule de 2N3055 in paralel ,va scadea caldura disipata pe fiecare capsula , bineinteles cu radiator mai mare va scadea temperatura si mai mult.

Link spre comentariu

Am folosit si eu tranzistori TIP3055 intr-o schema de gard electric cu bobina de inductie. Am constatat si eu ca se incalzesc de mama focului chiar daca sunt 1-2 sau 3 in paralel. Eu sunt mai "incepator" decat incepatorii si acum m-am blocat la faza aceasta de a reduce temperatura tranzistoriilor cu toate ca sunt montati pe radiator si am folosit si pasta. Am construit ca si generator de impulsuri un circuit astabil cu 2n3904 si merge perfect, doar problema e ca se incinge rau de tot acest tranzistor TIP3055 si nu stiu ce sa-i fac. Montajul e alimentat la 12V DC si in baza lui 3055 am pus o rezistenta de 47 ohmi. Functioneaza perfect in afara de partea cu incalzitul excesiv al tranzistorului. Ar fi alt tranzistor NPN care sa faca fata la asemenea sarcina? Dilema mea e ca mai am un asemenea aparat facut de cineva si are un singur tranzistor pe iesire (banuiesc ca e tranzistor), dar persoana care l-a construit a avut grija sa stearga notatiile de pe piese ca sa nu poate fi reproduse. Acel aparat functioneaza de de 3 ani fara radiator si fara sa se incinga. Atat doar mi-a zis ca ar fi un BU......... am pus BU508A dar puterea pe iesirea la bobina este aprox 10-15% din ce scoate cu 3055-ul.

Link spre comentariu

Am folosit si eu tranzistori TIP3055 intr-o schema de gard electric cu bobina de inductie. Am constatat si eu ca se incalzesc de mama focului chiar daca sunt 1-2 sau 3 in paralel. Eu sunt mai "incepator" decat incepatorii si acum m-am blocat la faza aceasta de a reduce temperatura tranzistoriilor cu toate ca sunt montati pe radiator si am folosit si pasta. Am construit ca si generator de impulsuri un circuit astabil cu 2n3904 si merge perfect, doar problema e ca se incinge rau de tot acest tranzistor TIP3055 si nu stiu ce sa-i fac. Montajul e alimentat la 12V DC si in baza lui 3055 am pus o rezistenta de 47 ohmi. Functioneaza perfect in afara de partea cu incalzitul excesiv al tranzistorului. Ar fi alt tranzistor NPN care sa faca fata la asemenea sarcina? Dilema mea e ca mai am un asemenea aparat facut de cineva si are un singur tranzistor pe iesire (banuiesc ca e tranzistor), dar persoana care l-a construit a avut grija sa stearga notatiile de pe piese ca sa nu poate fi reproduse. Acel aparat functioneaza de de 3 ani fara radiator si fara sa se incinga. Atat doar mi-a zis ca ar fi un BU......... am pus BU508A dar puterea pe iesirea la bobina este aprox 10-15% din ce scoate cu 3055-ul.

din cea ce stiu eu tu tii prea mult bobina deschisa pe tranzistor adica este prea lung inpulsul bobina scoate curent in momentul intreruperii nu in momentul cuplarii deci durata de-la cuplare la intrerupere este destul de mare intrucat se incinge tranzistorul asa la problema ce tranzistor este te-ai gandit la irf sau cum le zice tranzistoare mosfet :jytuiyu fac asa ceva deci practic cam stiu ce se petrece in asa zisul gard (electrosoc )
Link spre comentariu

Am folosit si eu tranzistori TIP3055 intr-o schema de gard electric cu bobina de inductie

Posteaza schema. Nu prea cred ca e buna ideea utilizarii acelui tip de tranzistor acolo. In momentul comutarii, acolo apar tensiuni cam maricele pentru Uce al lui TIP3055 - e si cam lenes daca e vorba de o frecventa destul de mare de comutare.
Link spre comentariu

Salutare si multumesc pentru raspunsurile voastre. Nu am gasit schema in calculator, trebuie sa o mai caut, dar atasez cablajul + piesele de pe el...poate va ajuta cu ceva. Durata dintre impulsuri se regleaza prin modificarea rezistentei de 47K. Am pus de 100K si am aprox 1 impuls/secunda. Pe iesire am pus acele diode tocmai ca sa protejez tranzistorul de eventualele tensiuni aparute in primarul bobinei de inductie. Deci cu un MOSFET e posibil sa mearga ????

post-44607-139829286836_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări