Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

din nou despre ... filtre boxe

Vizitator nicolaem

Postări Recomandate

Vizitator nicolaem

Ma tenteaza sa inlocuiesc filtrele de la niste boxe Unitra de 75 W. Am vazut ca exista prin magazinele de componente electronice niste filtre pe 3 cai, 4...8 ohmi, 200W (intr-o pungutza de plastic si costa cam 60 RON). Au 4 bobine ce sunt realizate destul de ingrijit. Condensatoarele utilizate sunt electrolitice montate in serie, antipolar. Daca as recurge la aceasta varianta le-as inlocui cu MKT-uri. A folosit oare cineva aceste filtre ? Sunt oare cat de cat de calitate ?Pe de alta parte as putea sa le confectionez singur dar imi e cam neplacuta realizarea bobinelor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristimm

3

• VTP

2

• Purple

1

Top autori în acest subiect

Probabil ca filtrele de care vorbesti sunt niste prostii si nici bobinele nu respecta valoarea. Mai bine le imbunatatesti pe cele existente. Oricum fara sa vad o schema si o poza nu pot decat sa fac presupuneri.

Link spre comentariu

Vezi ca Mesterul Vasile :king: a spus-o clar: ce e facut de mana ta acasa e MULT mai bun decat cumparat , vorbind despre filtre...Asa am facut si eu si am ramas MUT de rezultate :smt119 ...Dar e destul de scump sa faci tu. Daca vrei calitate ( si la acele boxe poti ...) fa singur. Cel mai greu e sa faci suportul pentru bobine...poti face din plastic sau lemn de esenta tare. Nu mai vorbesc de faptul ca poti destul de simplu ( din rezistentele filtrului ) sa-l acordezi ca sa sune cum iti place...asta dupa ce ai CALCULAT SI REALIZAT filtrul dupa toate regulile in domeniu...Piesele nu se inghesuie , bobinele sa nu aiba , macar o parte din ele , axele paralele (interactiuni...). Sarma e undeva peste 200.000 lei / kg. Iti trebuie pentru o realizare LARGA la 4 bobine pe filtru in jur de 1 -1,5 kg pentru ambele filtre. Condensatoare poti lua bipolare ca sunt mult mai ieftine , iar rezistentele sa fie de min. 9W. Per total valoarea componentelor e sub 700.000 lei pt. ambele canale. Dar merita! :partyman:

Link spre comentariu

Ma tenteaza sa inlocuiesc filtrele de la niste boxe Unitra de 75 W. Am vazut ca exista prin magazinele de componente electronice niste filtre pe 3 cai, 4...8 ohmi, 200W (intr-o pungutza de plastic si costa cam 60 RON). Au 4 bobine ce sunt realizate destul de ingrijit. Condensatoarele utilizate sunt electrolitice montate in serie, antipolar. Daca as recurge la aceasta varianta le-as inlocui cu MKT-uri. A folosit oare cineva aceste filtre ? Sunt oare cat de cat de calitate ?Pe de alta parte as putea sa le confectionez singur dar imi e cam neplacuta realizarea bobinelor.

Sunt stifturi pentru fraieri sau lautari cu o clasa in plus ca trenu'. Sarma cea mai ieftina de 1 mm diametru se gaseste la COMAT ELECTRO ( fosta baza Catanoaia - mai sus de REPUBLICA ) la circa 150.000 lei/kg.Pe Maica Domnului sunt condensatori cu folie f. buni, iar ptr. Unitra poti utiliza rezistente de 5 W daca e nevoie.Daca ai caracteristicile difuzoarelor se poate calcula filtrul, preferabil un Butterworth de ord.II departat pentru intersectie la -6 dB pentru linearizarea caracteristicii.SUCCES!
Link spre comentariu
Vizitator nicolaem

Multumesc mult pentru sfaturi, in special pentru pontul cu COMAT ELECTRO de unde se poate procura CuEm.Filtrele de care ziceam sunt produse de o firma din Constanta, ROMYDESIGN. Nu sunt sigur ca sunt stifturi (pentru fraieri) dar mi se pare ca nu-si prea merita pretul de 60RON/buc. Producatorul foloseste o schema clasica de filtru cu 2 poli, constructia fiind oarecum ingrijita. Din pacate nu am caracteristicile difuzoarelor, cu exceptia celui de medii pe care-l voi cumpara de la Vasile, deci proiectarea filtrului nu o pot face foarte riguros. Tot de la Vasile voi lua si condensatoarele MKT necesare. In rest ma mai gandesc, dar poate ca ma voi incumeta sa fac si bobinele.

Link spre comentariu

Orice filtre ca re folosesc condensatori polarizati sunt stifturi.

au fost vremuri ( 20 - 30 de ani in urma ) cand nu aveai ce face si utilizai si asa ceva. Nici bipolarii nu sunt departe de stift, mai ales daca sunt aburiti!problema cea mare este ca filtrele sunt facute dupa calcule care nu au o baza solida, sau se aleg solutii nepotrivite situatiei reale. Putini stiu si cum se poate corecta un filtru facut intr-o zona prost aleasa.
Link spre comentariu

Am avut si eu de a face cu filtre din astea ieftine si am observat ca bobinele au cam jumatate din cat ar iesi din calcul pentru frecventa respectiva. Sa nu mai vorbim ca sarma e foarte subtire. Poate ca mai demult era acceptabil sa se foloseasca cond. polarizate (in lipsa de altceva) dar in ziua de azi numai filtrele extrem de proaste folosesc asa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări