Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ma ajuta cineva cu un filtru?

tommymd

Postări Recomandate

Am doua chinezarii: un difuzor sal spa3040 si tweeter khs311m si le-am facut o incinta dupa indicatiile producatorului. Amplificatorul este de 50W. Am facut un filtru de ordinul 2 dar la volum mare imi decupleaza amplificatorul si nici nu se aude prea bine. poate nu l-am facut eu bine. Frecventa de taiere e la 3000 Hz ca asa scria in fisa difuzorului. Aveam pe acasa un filtru de ordinul 1, tot chinezesc asa ca nu stiu la ce frecvente taie si nu vreau sa stric difuzoarele. Totusi cu asta se aude bine. Tot ce stiu despre realizarea incintelor, este de pe acest forum, care mi-a fost foarte util pana acum. Totusi nu am gasit ceva care sa semene cu ce fac eu, si cum cu primul filtru am dat-o-n bara, rog pe cineva care are putin timp sa se ocupe de mine si sa-mi recomande ceva. Nu vreau sa obtin un sunet extraordinar, am inteles ca din asemena boxe nu se poate obtine dar sunt student, stau rau cu banii si spa-ul il aveam de cativa ani. Din punct de vedere tehnic as putea realiza orice filtru, am masina de bobinat si probabil condensatorii as gasi sa-i cumpar. La primul filtru, neavand cu ce masura inductanta, am calculat numarul de spire cu acele calculatore de bobine de pe net, dar dau valori diferite, asa ca am pus valoarea care am gasit-o la o majoritate dintre cele care le-am folosit la calcul. Datele despre difuzoare le am doar din fisierele atasate, asa ca daca e cineva binevoitor sa ma ajute si pe mine daca se poate face o simulare, sa-mi spuna la ce frecventa se apote face taierea si ce filtru mi-ar recomanda.Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tommymd

5

• Shambala

3

• Sharky

2

• CBI

2

Top autori în acest subiect

Acela este un tw piezzo - cu asta trebuia sa incepi.Filtrarea va trebui sa o trestezi.Intai pui filtru doar pe tw, atentie - filtru pt piezzo !Te joci putin cu el si reglezi atenuarea (0-3dB), apoi incerci sa iti dai seama daca mai trebuie sau nu taiat din mediile reproduse de midwoofer. Este foarte probabil sa sune cel mai bine cu filtru de ord 1 si pe midwoofer, eventual cu un Zobel.

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru schema. Mi-am achizitionat piesele dar la o privire mai atenta pe schema oferita mi-am dat seama ca nu reusesc sa identific piesele.Care-i c2 de 1,8? Cel de pe bass sau cel de pe inalte? In schema sunt notate ambele cu c1.

Link spre comentariu

cel de 1,8 cred ca e pe inaltedaca nu gasesti de 1,8 pune si de 2,2cele care sunt punctate inseamna probabil ca trebuie incercat si fara elein opinia mea combinatia este f fortata woferul are deja o atenuare f pronuntata peste 2khz pe liber si cu un tweter piezo nu poti cobori asa de jos fara sa sune prost.Daca il tai mai sus ca sa nu distorsioneze o sa raman gaura in spectruar trebui sa inlocuiesti tw piezo cu un driver sau un tweter dinamic(dar care sa poata merge pana la 2,2khz unde sa se lege cu woferul) ,aceasta combinatie asa cum e are sanse f mici sa sune macar decent

Link spre comentariu

O sa incerc si asa.Nu vreau sa se auda inalt calitativ. Am pus un filtru chinezesc pe ele si imi place cum se aude dar nu ii stiu caracteristicile ca scrie tot cu litere chinezesti, nu stiu sa-l masor si mi-e frica sa nu stric boxele, deaia am cerut ajutor pentru schema.Multumesc pentru ajutor! Abia astept sa-l fac sa vad cum se aude.

Link spre comentariu

4.7u pe tw piezo? Vrei sa iasa sunet extrem? :speriat Man, pe piezo ala n-as pune cond mai mare de 470n, sau 150n-220n daca urla prea tare.Iar atenuarea nu o fa cu zobel. Pui o rezistenta de 4ohmi, sa fie acolo ceva impedanta pt frecventele mari, dar nu pune valoare mare ca iti atenueaza mediile.

Link spre comentariu

tommy in caz ca nu intelegi la ce se refera sharky citeste aici primul post de sus ca nu e mult

http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?t=79659

ai un exemplu practic despre cum se poate filtra si atenua un piezo sau in ce circumstante se poate folosi cu un filtru clasic si de ce

daca nu stii engleza scrie si iti fac un rezumat

ceea ce a scris sharky ,altfel spus ,inseamna ca pt atenuare folosesti un cond. de val. mica si mai pui preventiv si o rez in serie pt a proteja ampul de oscilatiile de frecv inalta care pot sa apara

Link spre comentariu

Am gresit notatia pe desen, imi cer scuze.

Evident, C-ul de pe tweeter este C2.

Condul de 4,7uF si Zobelul erau pe woofer, nu pe tw. Oricum, aveti dreptate, mai bine fara Zobel.

Valoarea condensatorului serie de pe tweeter (C2) depinde de L-pad (practic de R1 care permite atenuarea dupa preferinta)

Link spre comentariu

Iar atenuarea nu o fa cu zobel

Scuze, am vrut sa scriu Lpad in loc de zobel. Rezistenta serie e sa tina impedanta minima la o valoare rezonabila. La piezo impedanta scade pe masura ce frecventa creste, si chiar daca in 99% din cazuri nu se intampla nimic tot mai bine e sa previi.
Link spre comentariu

Desigur, de asta am si corectat. Din reflex scrisesm si valoarea 0 pt R serie :jytuiyu Oricum, preferabil este sa folosesti 2 R, una serie si una paralel (care formeaza un L-pad) pt a mentine impedanta cat mai constanta.Am ales varianta cu Rparalel mai mare pt a rezulta valori mai mici la C2, din motive de cost.Dar este adevarat ca se poate si mai iefitn -> folosind doar o simpla R serie, si atunci rezulta valorile C2 scrise de Sharky.

Link spre comentariu

Va spun ce am facut in caz ca intereseaza pe cineva.

Am incercat toate variantele, am pus diferite rezistente, am pus diferite valori la condensatoare dar nu prea s-a auzit bine. La final am ramas la aceasta combinatie:

Am urmat indicatiile de aici http://www.audiokarma.org/forums/showthread.php?t=79659 si am pus pe tweeter un condensator de 6 micro (era unul pe filtrul meu chinezesc), si 2 rezistente de 4 ohmi conform schemei.

Pe spa3040 am incercat filtru de ordinul unu dar nu prea imi placea cum se aude. Fara filtru, la volum mare parca baraia. La filtrul acela chinezesc pe bass era doar o bobina cu miez, ceva ciudat dar merge mai bine cu aia.

Asa ca daca cineva vrea sa faca asa ceva, nu merge teorie pura, doar prin incercare.

Deocamdata imi place cum se aude si sunt multumit de ce am facut cu 150 lei. :da

Problema ca daca o sa mai fac una sa am pereche nu mai am filtru chinezesc sa iau bobina aia de pe el. Imi poate spune cineva daca are vreo valoare bobina aia sau mi se pare mie, si este undeva unde sa citesc despre ele sa vad daca reusesc sa o reconstitui?

Multumesc celor care m-au indrumat pana acum!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări