Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Noua tehnologie??


Ciprian Alexandrescu

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Sharky

    3

  • radue

    2

  • Ciprian Alexandrescu

    2

  • dividivus

    1

Scuze daca considerati OFF TOPIC ceea ce am postat aici, dar credeam ca nu merita sa deschid un subiect nou pt asa ceva (poate ca este o tampenie).De un timp ma tot gandesc si eu oare ce va fi noua tehnologie care va aparea in domeniul audio.Si ma gandeam si eu, ce ar fi daca ar aparea pe piata ceva difuzoare cu tehnologie mai indrazneata. Acum ceva teorie: In general sunt trei tipuri de constructie pt "motoarele" difuzoarelor. Atasez o schema dintr-o revista:a. bobinaj scurt si "pole piece" scurt (nu stiu cum se zice in romaneste) Bobina este in totalitate in campul magnetic, dar miscarea nu este tocmai lineara, membrana poate avea o cursa mica. Este ieftin de fabricat, are eficienta mare.b. "pole piece" scurt, bobinaj lungCursa membranei poate fi deosebit de lunga, dar deoarece intotdeauna numai o mica parte din bobinaj se afla in campul magnetic, eficienta este mica.c. "pole piece" lung, bobinaj scurtEste cea mai buna varianta, membrana poate avea o cursa lunga, si bobina se afla intotdeauna in campul magnetic, deci eficienta este mare. Asta este cel mai costisitor si are nevoie de magneti foarte puternici (scump).Prealabil as dori sa nu va luati de limbajul "tehnic" folosit de mine, pt ca nu este profesia mea (electronica). Si dupa astea sa va spun la ce m-am gandit. Difuzorul in loc de magnet permanent sa aiba unul electric (bobina) pt ca se stie ca bobinele sunt in stare sa genereaza un camp magnetic mult mai mare (puternic) decat magnetii permanenti. Si poate ca s-ar putea obtine o linearitate mai mare in redarea diferitelor frecvente daca sa zicem se folosesc ceva circuite integrate care sa scada sau sa creasca puterea magnetului electric in functie de frecventa la care bobina (cel care se misca) isi schimba impedanta in functie de frecventa, si astfel s-ar anula aceasta schimbare.Ce parere aveti. Este viitoarea tehnologie sau nu? S-ar putea realiza? Daca da, ar fi eficient sau tot "batranul magnet permanent" este calea de urmat.

Link spre comentariu

imi pare rau sa-ti sric visele, dar tehnologia ade care vorbesti tu a fost de la inceputul difuzoarelorau existat prin anii 40-500 radiouri care foloseau electromagneti, dar erau ineficiente...., plus ca un astfel de electromagnet poate introduce brum de la retea.....cui i-ar placea sa bage boxa in priza? si asa statia consuma destulsuntem in 2005 :supz: si avem difuzoare pe neodymium :prayer:

Link spre comentariu

din cate am inteles eu cutia aceaea se inchisa va avea comportamentul unui bass-reflex cu raspuns liniar; ca avantaje va avea raspunsul liniar in frecventa si volumul mic ocupat; ca dezavantaje: 300 W pe la 30 Hz eu zic ca fac ravagii :rolleyes:

Link spre comentariu

Raspunsul final il are ca bas reflexul..dar pt asta ai nevoie de putere de 10 ori mai mare. Pe langa asta incinta e inchisa, deci diful o sa fluture ca prostul la frecvente joase.Sa pui in practica asa ceva e costisitor : amplif puternic+ dif cu cursa lunga.pole piece = piesa polara.... elemente din circuitul magnetic al difuzorului ce directioneaza liniile de camp pe unde "vrea muschii" proiectantului.

Link spre comentariu

Am auzit mai demult, ceea ce priveşte tehnologia de vârf, ceva de la kenwood - subwoofer, dar care nu foloseşte difuri, ci mai degrabă ceva ce seamănă cu un ventilator într-un tub, magnetul era fixat pe o axă cu ceva pale ca la ventilator şi bobina era fixă sau ceva de acest gen. Nu-mi mai amintesc exact, am citit-o mai demult

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări