Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Etaj final 4xEL84 pentru chitara

Vizitator dan55gabi

Postări Recomandate

Vizitator dan55gabi

Buna seara si un salut calduros tuturor. Dupa cum spune si titlul, doresc sa fac un combo pentru chitara cu etaj final 4xEL84, PP, cu cate doua tuburi in paralel pe ramura. Amplificatoare PP cu doua tuburi am mai facut, cu patru tuburi este o premiera pentru mine. Este motivul pentru care solicit sprijin. Interesul este pentru etajul final, trafo iesire si defazor. As prefera sa se evite discutia ca "ar fi mai bine 2x6P3S, sau 2xEL34, sau...". Asta este optiunea, provocarea!

Trecand la concret, as opta pentru Ua 340...360V, Ug2 300...310V, negativare automata. Legat de trafo iesire, nu am multe informatii. Am gasit, tot aici pe forum, un trafo iesire cu Raa 3,6K, Ua 310V, 20W, primar 1200+1200spire, pentru audio. Am calculat un miez de 13,3 cmp. Pentru chitara nu am gasit detalii. Daca pe forum este tratat subiectul si nu l-am vazut, imi cer scuze. Pana acum nu am facut decat cutia, copie dupa "Doina Concert".

Posted Image

http://i55.tinypic.com/jzv82a.jpg[/img]

Multumesc anticipat tuturor celor care vor renunta la alte treburi si vor posta aici pentru a ma sprijini.

Cu stima, Dan

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• 89-CEC

2

• carageae

2

Top autori în acest subiect

Vizitator dan55gabi

Pentru o inspiratie care cred ca ar fi mai mult decat o frumoasa provocare, recomand clasicul AC30 de la VOX , cat despre impendanta trafului de iesire cred ca mai potrivita ar fi un 4K .http://www.vintage-sounds.co.uk/pics/ac30-topboost.jpg

Este ok "89-CEC", de altfel nici nu am prea multe optiuni. Ramane trafo iesire. Nu am vazut detalii despre trafo Vox.Cu stima, Dan
Link spre comentariu
Vizitator dan55gabi

Aici aveti o alta varianta unde aveti si detaliile constructive ale trafului de iesire :http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstaerker/4xEL84-30Watt.htmPutina germana v-ar ajuta mai bine dar cred ca va puteti descurca si cu traducerea gogului .In partea de jos aveti si o mica rectificare cu legatura la infasurarea secundara .

Multumesc, foarte interesanta prima schema cu combinatia de negativari si defazorul. Trafo iesire este apropiat de ce am gasit. Si acela era ultraliniar cu 800+400 spire pe ramura. Dar sunt trafo audio. Cele de chitara difera.Cu stima, Dan
Link spre comentariu

Nu difera esential de cele hi-fi, sunt doar mai putin pretentioase, avand in vedere ca pot fi facute pe miez de sectiune mai mica, chitara are banda de frecvente joase limitata de sunetul coardei celei mai grave...daca te uiti la amplificatoarele de chitara bas nu au trafuri prea diferite ca sectiune de cele hi-fi...ideea e ca un traf exagerat de mic va suna bine doar pe inalte...iar un traf exagerat de mare va face amplificatorul mai greu fara a aduce un spor de performanta...

Link spre comentariu
Vizitator dan55gabi

Nu difera esential de cele hi-fi, sunt doar mai putin pretentioase, avand in vedere ca pot fi facute pe miez de sectiune mai mica, chitara are banda de frecvente joase limitata de sunetul coardei celei mai grave...daca te uiti la amplificatoarele de chitara bas nu au trafuri prea diferite ca sectiune de cele hi-fi...ideea e ca un traf exagerat de mic va suna bine doar pe inalte...iar un traf exagerat de mare va face amplificatorul mai greu fara a aduce un spor de performanta...

Sunt deacord doar partial. Frecventa cea mai joasa la chitara este de 82,4Hz. De regula, trafo iesire de chitara are frecventa minima de 70Hz, iar unul hi-fi are 50Hz. Daca luam un trafo Hammond de 15W, sectiunea miezului cred ca are in jur de 6cmp, iar unul pentru hi-fi ar trebui sa aiba 14...16cmp. Diferenta de sectiune este f. mare pentru cei 20Hz (diferenta). Sa fie vorba de calitatea materialelor sau sunt gandite sa redea armonice, fara fundamentala, dar suna foarte bine. Cat despre bas, treaba devine si mai complicata. Cu stima, Dan
Link spre comentariu

Atentie, nu trebuie sa ne gandim la frecventa ca la o marime liniara...de la 20 la 80 Hz sunt doua octave - e destul de mult d.p.d.v. muzical...octava presupune un sunet cu frecventa dubla fata de cel initial...La inalte e alta treaba...de la 16 la 32 kHz (da, 32, nu 22!) e de asemenea doar o octava! De asta, spre suprinderea multora sunt amplificatoare vechi construite sa redea liniar pana la 16 kHz care suna bine chiar si pentru urechile de azi. Nu stiu exact cat influenteaza sectiunea frecventa limita inferioara redata, adica in ce relatie e, dar am vazut practicieni facand amplificatoare pentru chitara pe trafuri de iesire incredibil de mici care functionau fara probleme...Acel Hammond de care se vorbeste poate are si tole de calitate mai buna, nu stiu daca un traf facut cu tole recuperate va fi suficient pe asa sectiune. Depinde acum si ce putere se cere...Sa nu uitam insa ca la chitara si distorsiunea e un lucru util, pe cand la hi-fi e de evitat in totalitate...nimeni nu spune ca nu va suna un traf cu sectiune mica, dar la putere mare se satureaza miezul...si poate de multe ori sunetul asa zis "de lampa" e de fapt sunet de transformator... :rade: S-a mai vorbit despre asta pe aici...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator dan55gabi

Buna seara tuturor,Am lipsit ceva timp de aici pentru a incerca sa aprofundez chestia cu calculul trafo iesire. Dupa incercari cu metode, oarecum diferite, am obtinut rezultatele de mai jos.Date de plecare: P=40W, Raa=4K, Zs=16ohmi, fmin=70Hz, B=6500Gs, Is=2A/mm2, G=1;Rezultate: Q=9,3cmp, n1=5,9spire/volt, N1=2x1180spire, N2=150spire, N1/N2=15,8.Astept pareri, sfaturi, comentarii.......Despre etajul final si nu numai, pentru Vox AC30, pun mai jos ceva foarte interesant. Vad ca nu pot sa uploadez linkul.Este un caiet service pentru AC30. Pacat ca este in limba turca, banuiesc. Cine are nevoie, sa ceara si il trimit pe mail. Sper sa mearga.O seara buna, Dan

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări