Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LCD-Display LCM1602ASL 16x2 Problema

pspsuceava

Postări Recomandate

Din cate știu cele cu 7660 și piesele aferente sunt pentru 3,3V. Toate afișajele 1602 pe care le-am avut erau pentru 5V și nu aveau plantate sursa de tensiune negativa și piesele aferente.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 148
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pspsuceava

35

• Liviu M

22

• pegas

14

• MatyC

12

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da d-le Liviu, mai au si alții afișaje cu tensiuni negative. Mă abțin de la alte comentarii.  Mulțumesc pentru răspunsuri.

Acum 1 oră, modoran a spus:

Cred ca-i contrafacut sau montat incorect. La ce se foloseste ICL7660 pe un display 1602, alea din China nu au asa ceva prin ele si nici pomeneala sa se incalzeasca ceva prin ele.

Nici eu nu știu la ce folosește ICL7660 pe un display, dar am intrebat (nu la ce folosește, ci de ce se incălzește). O fi contra contra dar făcut. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Stefan a spus:

Din cate știu cele cu 7660 și piesele aferente sunt pentru 3,3V. Toate afișajele 1602 pe care le-am avut erau pentru 5V și nu aveau plantate sursa de tensiune negativa și piesele aferente.

Da, așa este, aveți perfectă dreptate și nu pot decât să vă mulțumesc pentru intervenție și răspunsul corect. Am investigat șiam văzut că așa stau lucrurile. Eu am comandat Display 1602 de 5V, nici nu mi-a trecut prin cap (nici nu știam care este diferența) să verific acest lucru. Acum cred că sa dus definitiv, se apinde la 3V da nu mai afi;eaz[ nimic, in schimb alimentat din nou cu 5V îmi blochează și placa arduino (deci undeva este un scurt).  Altul NOU și proaspăt.

Mulțumesc din suflet pentru ajutorul acordat, pentru sinceritate, pentru cunoaștere.

Mă bucur să intâlnesc și astfel deoameni onești, nu numai miștocari.  Multă sănătate și ,,Numai bine".imagine_2021-04-25_170242.thumb.png.86ec35826b297a826e39119352832ea4.pngAcesta este cel de 5V (fără ICL7660)imagine_2021-04-25_170631.thumb.png.1abb11cc43c5549c112a907a0df5497c.png  Acesta este cel de 3,3V (cu ICL7660)

Acum 21 minute, Liviu M a spus:

Da' dacă vrei ajutor trebuie să dai detalii. De exemplu pinout-ul (sau mai bine foaia de catalog) a afisorului. 

Ce alte detalii sa-ti mai dau? Poate vrei si bonul, magazinul de unde l-am cumparat sau unde a fost fabricat. 

Dacă vrei să ajuți pe cineva, ajutăl, nu face mișto.

Link spre comentariu

ICL7660 este folosit ca generator de tensiune negativa. Circuitul de contrast are nevoie de aprox. 4.5V pentru a functiona corect si din aceasta cauza nu poate fi folosit la 3.3V, in afara de circuitul de contrast totul este capabil sa ruleze pe 3.3V. 

Toate LCD-urile de 5V au padurile necesare insa circuitul nu este montat, se gaseste si model de 3.3V insa putin mai greu si scump. Eu cumpar LCD-urile pt 5V si cand am nevoie pe undeva sa mearga pe 3.3V lipesc un ICL7660 ( sau un IC compatibil, sunt destule) si 2 condensatoare si am LCD pt 3.3V

Daca a fost alimentat modelul de 3.3V cu ICL7660 montat la 5V e cam :mort,  ICL7660 a generat -5V si cu ramura de 5V diferenta find de 10V injectati in circuitul de contrast..

Link spre comentariu
2 minutes ago, Bandi Szasz said:

Eu cumpar LCD-urile pt 5V si cand am nevoie pe undeva sa mearga pe 3.3V lipesc un ICL7660 ( sau un IC compatibil, sunt destule) si 2 condensatoare si am LCD pt 3.3V. 

Multumesc pentru informatie, asta nu o stiam. 

Nu ma mai uit in foaia de catalog, dar liniile de date functioneaza atat la 3.3, cat si la 5V indiferent de alimentarea logicii. Altfel spus, poti alimenta la 5V LCD-ul, dar D0-D7 se duc la un controller alimentat la 3.3V. Foarte posibil ca si aia 3.3V provin tot dintr-un 5V (via USB sa zicem), deci ambele tensiuni pot fi disponibile. 

23 minutes ago, pauly said:

Ce alte detalii sa-ti mai dau? Poate vrei si bonul, magazinul de unde l-am cumparat sau unde a fost fabricat. 

Dacă vrei să ajuți pe cineva, ajutăl, nu face mișto.

Colegul nu face misto, insa dumitale iti lipseste bunul simt sa apreciezi un raspuns pertinent si elementele de baza intr-o depanare. 

Iti era lene sa pui o poza reala indicand modelul? Cautam noi pentru tine foaia de catalog. 

Link spre comentariu

Pai ți-am zis ce detalii - minim pinoutul, preferabil foaia de catalog. Pentru ca am văzut și afișoare cu pinout mai ciudat. 

După ce știam pinoutul îți ziceam ce pini sa conectezi altfel decât în prima poza. Poate mergea mai rece. 

Dacă ți-e greu, ți-e greu asta e. 

Link spre comentariu

Ce credeți că s-ar fi putut întâmpla de nu mai apare scrisul pe display?  Displayul se aprinde și dacă reglez din semireglabilul de pe pinul 3,  se inchide la culoare (se întunecă) sau apre la inceput primul rînd de pătrătele după care apare și cel de al doilea.  Ce se poate întâmpla? Care ar putea fi cauza?Microsoft Word Document nou (6).doc

Link spre comentariu

Primul lucru pe care l-as face ar fi sa deconectez pinul 15 (A/VEE) de la +5V (sau 3.3V daca alimentezi cu 3.3 V acum). Daca inteleg bine, pinul 15 e iesirea lui 7660 si ai un conflict acolo - tu fortezi +5V (3.3V), LCD-ul (7660) incearca sa forteze -5V (-3.3V) si cel mai tare face minuni.

Editat de Liviu M
Link spre comentariu

Lace anume vă referiți? La legături sau la schiță?

Schița este aceeași, fără nici o modificare (a funcționat)

Iar legăturile sunt verificate

1 = GND

2 = VDD  + 3,3V

3 = Potențiometru

4 = Pinul 2

5 = GND

6 = Pinul3

D4ș D5ș D6 și D7 = Pinul 4ș 5ș 6 și 7

A = + printr-o rezistență de 290 ohmi

K = GND

Tocmai ce am spus că pinul 15 este alimentat printr-o rezistență. OK. L-am scos și se stinge displayul

Editat de pauly
Link spre comentariu

@pauly elimina circuitul 7660, condensatorii C1, C2 și puntea de la J3, pentru versiune de 5V faci strap la J1 (lași în pace pinul 15 de la LCD că e pentru iluminat).

Te asigura că Arduino (hardware și software) e OK, reconectezi LCDul și refaci reglajul de contrast.

Dacă tot nu funcționează ori ai ceva defect la Arduino ori controllerul din display a pățit ce a zis @Bandi Szasz

Link spre comentariu

Arduino nu pot crede că ar avea ceva deoarece și eu crezut același lucru și am inlocuit placa de arduino dupa care am refolosito tot pe aceea. Tinand cont ca nu ma prea pricep (cel putin cu termenii) am inteles sa daujos circuitul 7660 si cei doi condensatori, dar nu inteleg despre ce este vorba cand spuneti despre J3 si J1.

Scuze! Dar nu ma pricep prea bine, nu inteleg 

OK. Am vazut acum pe spate langa 7660 cele doua puncte J1 si J3

Editat de pauly
Link spre comentariu

Deasupra circuitului 7660 sunt niste legaturi (jumperi) din care se selecteaza sursa de alimentare a circuitului de contrast, fie din alimentare ( J1) fie de la circuitul 7660 ( J3 ). Acuma ar trebuii sa fie un bulb de cositor pe J3 din care s-a selectat ca sursa circuitul 7660 care trebuie eliminat si pus bulb-ul de cositor pe J1 selectand astfel alimentarea normala pentru alimentare cu 5V.

Am incercuit acele jumpere.

imagine-2021-04-25-170242-png-86811bb068 

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări