Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 50w

diff

Postări Recomandate

Uite aici un preamplificator corector RIAA mai cu pretentii, pentru doze magnetice si ceramice.

http://www.dogstar.dantimax.dk/tubestuf ... hono-m.gif

Corectia RIAA este absolut necesara in cazul redarii vinilurilor. In principiu, se "ridica" mult nivelul frecventelor joase care fara aceasta corectie s-ar auzi mult atenuate. Asta pentru ca la inregistrarea discurilor, joasele sunt atenuate intentionat din motive ce tin de particularitatile inregistrarii (gravarii) santurilor discului.

Practic curba de raspuns a amplificatorului de inregistrare este complementara celei a preamplificatorului RIAA de redare.

Cum a spus si dl. Lazaroiu, daca la acest "Dynacord stereo" ai transformatoare de iesire bine realizate si o corectie RIAA in preamplificare, vei avea parte de o redare de mare calitate a discurilor :da

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 85
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• diff

35

• THOMAS

11

• zal

8

• +_Florin_+

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Foarte interesanta intrarea ceramic din preamplificator RIAA @Lazaroiu (de mai sus ,cuplajul 100pf ?! si 47k ?! , poate nu vad eu bine ? ,sau care sint valorile pe circuitul de intrare ceramic ?,ce face acel cuplaj de 100pF ?! eventual...).

Ce valoare ar fi pe intrare sa inteleaga oameni ?... ,poate este vorba de 1 micro-farad(1,00) , oricum nivelul dozei ceramice este relativ mare , cred ca ar fi bine in situatia data(ceramic) pe intrare sa regasim serie cu semnalul furnizat de o doza ceramica un rezistor MΩ(mega-ohmic), atunci adaptarea devine mai buna cu doza ceramica si condensatorul pe intrarea data poate fi chiar de ordinul zecilor nF.Sau ma rog , acea intrare poate nu trebuia "botezata" ceramic(desigur in situatia cind adaptarea dozei ceramice se va face prin divizor-va inrautati raportul semnal-zgomot),cred ca mai bine s_ar renunta la intrarea ceramic.

Valorile dintr_o schema trebuiesc marcate de asa natura incit sa poata fi intelese ,consider.

Link spre comentariu

Acel condensator + rezistorul de 47k => filtru trece sus cu frecventa de taiere de 33kHz , ma gandesc ca poate sunt inversate locurile si asa ar fi un filtru trece jos cu frecventa de taiere pe la 33kHz sau valorile nu sunt OK.

Link spre comentariu

Uite aici un amplificator complet care ,sper,sa-ti satisfaca toate cerintele! (pentru )

Pentru : incearca schema asa cum este!La preamplificatorul RIAA(din desen) trebuie observat ca bucla de reactie interna pentru corectia RIAA nu se decupleaza in cazul folosirii dozei ceramice si dupa cate stim cum arata aceasta corectie.........,ne putem explica usor de ce acest cuplaj (doza ceramica generand o tensiune de pana la 1V~!!),analizati intreaga arhitectura a montajului inainte de a trece la a ma judeca. Schema nu este conceputa de mine (dupa cum s-ar sugera),insa eu mi-am explicat de ce trebuie un asa cuplaj.Eu am un cititor de discuri cu doza magnetica MM si un corector RIAA cu ECC83(DIY) ce-mi merge de cativa ani buni,asa ca am pus la intrarea lui o doza ceramica cuplata prin 100pF.....Excelent!..... Experienta am facut-o din curiozitate acum o ora si ceva in urma!!P.S nu va inchipuiti ca sunetul este la fel de bun ca si cel data de doza MM,dar este acceptabil (ca la orice doza ceramica)
Link spre comentariu

O rugaminte: puteti pune in loc de 100pF un condesator de 100nF si sa ne spuneti diferenta? (daca se poate si nu trebuie deschisa carcasa etc. )

Sigur ca se poate,am si facut-o (imi este foarte lesne de probat),concluzii:dezastru total,galagie multa.....joase cat cuprinde si cam atat,am incercat si cu 10nF,aceeasi treaba!!!!
Link spre comentariu

...,asa ca am pus la intrarea lui o doza ceramica cuplata prin 100pF.....Excelent!.....

Un cuplaj inedit/fantastic/"revolutionar" al dozei ceramice..., 100pF/47K ce sa mai spun...download/file.php?id=66073&mode=view ,am ramas fara cuvinte...(100pF are Xc=16Mohm la 100Hz si tot 100pF are Xc=160K la 10.000Hz...,"minunat" filtru trece sus asa cum bine a sesizat ).

Pentru doza ceramica trebuie asigurata impedanta mare la intrare si un cistig redus(datorita nivelului mare furnizat de doza ceramica).

Link spre comentariu

...,asa ca am pus la intrarea lui o doza ceramica cuplata prin 100pF.....Excelent!.....

Un cuplaj inedit/fantastic/"revolutionar" al dozei ceramice..., 100pF/47K ce sa mai spun...download/file.php?id=66073&mode=view ,am ramas fara cuvinte...(100pF are Xc=16Mohm la 100Hz si tot 100pF are Xc=160K la 10.000Hz...,"minunat" filtru trece sus asa cum bine a sesizat ).

Pentru doza ceramica trebuie asigurata impedanta mare la intrare si un cistig redus(datorita nivelului mare furnizat de doza ceramica).

Nu stiu cat de fantastic sau "revolutionar" este,dar inedit este cu siguranta.Schema nu este a mea si eu cand am vazut acest inedit mod de a face un cuplaj cu o doza ceramica m-am intrebat daca va functiona si bineinteles ca prima treaba pe care am facut-o a fost sa probez pe RIAA-ul meu cu ECC83 (dar o alta configuratie),montand la intrarea lui un platan cu o doza ceramica (ordinara),bineinteles inseriind intrarea cu acel condensator "buclucas" de numai 100pF (!!).Daca reteaua de corectie RIAA ramane in circuit si vom cupla doza ceramica(ca in schema),montajul functioneaza.Cred ca oricine are in dotare un RIAA si o doza ceramica poate face proba.

Important este ca merge!

Cel ce va dori sa construiasca aceasta schema nu cred ca s-ar impiedica un amarat de condensator si bineinteles ca va putea proba orice valoare doreste,nu?...nu acel condensator impiedica realizarea intregii scheme !?!

Link spre comentariu

Multumesc pt schemele RIAA,o sa am in vedere cele spuse de domniile voastre,momentan astept trafurile si sasiul pt a Incepe demararea proiectului.V-a tin la curent,cu stima Alex(diff)

Link spre comentariu

dezastru total,galagie multa.....joase cat cuprinde si cam atat

deci cine cauta bass stie ce are de facut.

Ce cred eu este ca s-a preferat un filtru trece sus (este mai ieftin) la 33,8kHz care la 33Hz are o atenuare de -60dB (filtru de ordin I cu panta de -20dB pe decada) si asa din acel 1V pe care il furnizeaza doza ceramica la 33Hz ramane doar 1mV.

Nu am

in dotare un RIAA si o doza ceramica

dar as fi curios cum se aude si ce a propus valderama si daca aveti sa puneti in loc de condesatorul ceramic unul silver-mica (din ala bun :freaza: ) de aceeasi valoare (100pF) si sa spuneti iar cum se aude.
Link spre comentariu

Multumesc pt schemele RIAA,o sa am in vedere cele spuse de domniile voastre,momentan astept trafurile si sasiul pt a Incepe demararea proiectului.V-a tin la curent,cu stima Alex(diff)

O mica recomandare daca-mi dai voie:-corectia de ton nu este obligatorie,chiar nu este audiofila,dara daca o faci ca in schema,auditiile vor fi foarte faine la nivel mic de semnal deoarece asa cum arata tonul acolo se face si o mica corectie fiziologica la volum redus,dar cu potentiometru de volum de tipul recomandat,logaritmic cu priza la 75% de la valoarea minima.Asteptam cu nerabdare concluziile,mai ales cele referitoare la preampul RIAA.Spor la treaba!
Link spre comentariu
dezastru total,galagie multa.....joase cat cuprinde si cam atat
deci cine cauta bass stie ce are de facut.

Ce cred eu este ca s-a preferat un filtru trece sus (este mai ieftin) la 33,8kHz care la 33Hz are o atenuare de -60dB (filtru de ordin I cu panta de -20dB pe decada) si asa din acel 1V pe care il furnizeaza doza ceramica la 33Hz ramane doar 1mV.

Nu am

in dotare un RIAA si o doza ceramica
dar as fi curios cum se aude si ce a propus valderama si daca aveti sa puneti in loc de condesatorul ceramic unul silver-mica (din ala bun :freaza: ) de aceeasi valoare (100pF) si sa spuneti iar cum se aude.

,datorita profesionalimului d-lui si experientei,are dreptate in foarte multe cazuri,ca si in cazul in speta in care si eu m-am mirat de solutia gasita de autor pentru cuplarea dozei ceramice la un preamp cu retea RIAA (!!!),d-lui observand imediat acest lucru,categorisindu-l ca pe o greseala.

Eu am facut imediat proba practica,asta pentru stiinta mea dar si a colegilor de pe forum si m-am convins ca dracia chiar merge foarte bine,insa sa nu va asteptati la o chestie super audiofila (!!!)...pana la urma nu stiu cine mai utilizeaza doze ceramice !?

Oricum,cred ca ce facem aici trebuie sa fie constructiv si pe intelesul tuturor,nu stiu ce am avea de impartit!?!?!

Link spre comentariu

Am inteles ca userul @diff are pick-up cu doza magnetica, care este cea mai "audiofila". Desigur ca schema propusa de dl. Lazaroiu este ok dar cea propusa de mine mi se pare mai interesanta datorita configuratiei etajului de intrare diferential cu avantajele sale. Indiferent de schema adoptata, nu trebuie uitat ca cel mai mare dusman al acestor amplificatoare de nivel mic este brumul, deci mare-mare atentie la modul de realizare practica al montajului, punctelor de masa, modul de conectare la masa a treselor cablurilor coaxiale, ecranajul obligatoriu. Orice abatere de la aceste reguli creeaza probleme mari!

Link spre comentariu

Reactanta condensatorului este de aprox 100K la 20Khz , el formeaza un atenuator de tensiune pt nivelul de semnal de ordinul sutelor de milivolti livrati de doza ceramica. Este de inteles ca preamplificatorul corector pt doza MM s-ar ineca daca nu se atenueaza frecventele joase cu aprox 40dB ori condensatorul de 100pF acest lucru i-l face :101

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări