Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconstituire

Vizitator SIG

Postări Recomandate

Unui prieten i-a schimbat cineva pot.de volum.Insa cand am apasat pe "loudness" nu se simtea nici o diferenta.Inainte,cu pot.original cand apasam pe el se simtea un bas profund si inalte la fel.L-am desfacut de curiozitate si am vazut schema ptr. functia de "loudness"pe care o are,dar care e incompleta.Ptr. ca sa punem la loc circuitul de loudness ne lipseste din schema rezistenta R1(cel care i-a schimbat pot.nu a mai pus-o inapoi,probabil nici nu stia la ce foloseste)Deci,1.Cunosc,C1,C2,R2 si nu cunosc R1,care lipseste.Care sunt formulele de corelatie din care sa-mi dau seama cat rezulta ptr.R1? f1= functia(C1,R1) ; f2=functia(C2,R2) sau ceva de genul acesta2. Cat inseamna in microF.indicatiile de pe condensatoare "181","27k5"?3.Potentiometru nou are indicatia "B100k",nu ar fi mai bun un"B200k"? (cu care creste mai lin volumul?)Multumesc.P.S.Apropo in ce program sa lucrez ca sa iasa mai estetic desenele pe viitor?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

4

• csl1131

1

• aTaelectronics

1

181 pe condensator inseamna 180 pF ,sau 0.000180 uFca sa flosesti functia asta iti trebuie in mod normal un potentiometru de volum care are o iesire la jumatea lui...pt ca acolo se leaga montajul asta... si pana la jumatatea volumului ai loundnes, iar peste nu mai ai...si cu cat este volumul mai mic cu atat se simte mai mare diferenta, iar cu cat te apropii cu cursa pot catre jumatea cursei cu atat e mai mica diferenta,iar peste jumate nu mai are nici o diferenta...ele asa ar trebui sa lucreze...probabil ala care a schimbat pot nu a gasit pot care sa aiba iesirea la mijloc, sau nu a aut nici o idee ce fac alea, asa ca le-a scos afara...

Link spre comentariu

Cu potentiometru de volum nu este nici o problema,adica si cel original cred ca era simplu(normal),iar loudness-ul pica chiar pe picorusele de OUT ale lui.M-ar interesa mult si celalalt condensator ce valoare are conform codului amintit(27k5) si la restul de intrebari daca are cineva chef sa ma ajute.

Link spre comentariu

b100k - pot logaritmic de 100 kiloohmi, b200k - pot logaritmic de 200 kiloohmi, diferenţa se simte prin modul de creştere a volumului, la 200 k volumul va creşte mai încet, apoi de la a doua treime va creşte mai brusc, decât la 100kiloohmi.Cel puţin aşa ştiu eu. Dacă nu-i aşa, corectaţi-mă!!

Link spre comentariu

b100k - pot logaritmic de 100 kiloohmi, b200k - pot logaritmic de 200 kiloohmi, diferenţa se simte prin modul de creştere a volumului, la 200 k volumul va creşte mai încet, apoi de la a doua treime va creşte mai brusc, decât la 100kiloohmi.Cel puţin aşa ştiu eu. Dacă nu-i aşa, corectaţi-mă!!

raportul divizorului e acelasi la potentiometele logaritmice... deci, teoretic, nu e nici o diferentalegat de adaptare, ai potentiometrul de 2 ori mai mic ca valoare (decat cel initial), micsoreaza pe R2 de 2 ori decat e.. condnesatorii mareste-le valoare de 2 ori (functia e kRC) iar R1 pune-l de 10 ori valoarea lui P adica la 10x100K=1M
Link spre comentariu

Am gasit intr-un tarziu si ceva formule legate de acest filtru.Ai dreptate si mie imi rezulta,ptr. o frecv.de taiere pe la 800 hz,rezistenta R1 de 1MDar ce vreau sa te mai intreb,daca esti amabil,chiar are legatura cati kilo arepot. de volum ptr. a stabili frecventele de taiere ? Eventual imi confirmi daca sunt bune formulele?R1C1 = 1/2*pi*f1R2C2 = 1/2*pi*f2Merci.

Link spre comentariu

daca ai gasit si tu ce am stiam si eu, insemna ca doar unii au fost la fost la orele de fizica si au citit carti :goodman:

PS: recomand cu mare caldura studierea colectie revistei Tehnium, a cartilor vechi si mai noi de electronica din biblioteci, daca acasa nu exista :drinkers:

PS2: schemele le poti desena in Eagle ( http://www.cadsoft.de/ ) iar o simulare poti face in Excel, la anumite frecvente si anumite pozitii ale cursorului, da' e chin, asa ca poti simula in Mathlab

Link spre comentariu

Stai putin sa vad daca am inteles bine:Tu mi-ai expus faptul ca efectul de loudness este dependent de pozitia potentiometrului de volum P(R3).Daca tousi trebuie sa aleg o valoare fixa ptr.R1 atunci ecuatia poate ramaneR1=1/(2*pi*fj*C1)?Ptr. ca la mine de ex. C1 =180 pF,fj=0,8 khz si imi da R1=1,1 MohmiSau este mai complex calculul?Apreciez bunavointa ta,iar daca concluziile mele nu sunt foarte bune este doar din incapacitatea mea de a patrunde suficient fenomenele expuse de tine.Merci.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări