Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzor Hall

Vizitator alxmylove

Postări Recomandate

Vizitator alxmylove

Hellloooo, aceasta lucrare nu trebuie predata nicaieri, a fost doar din dorinta mea de a incerca sa reproduc sau sa arat functionarea unui motor brushless. Eu pregatesc aceasta tema pentru lucrarea de licenta la facultatea de electrotehnica din Iasi, specializarea sisteme electrice (masini electrice). Am decis sa incerc ceva practic si al meu profesor a fost foarte de acord.Astfel ca am realizat acesta platforma, si da la mijloc am introdus pe ax un rulment pe care l-am oprit cu o saiba si o piulita. Acum revenind, proful meu vrea sa fac o prezentare a temei de licenta pentru un concurs de specialitate, carea se va desfasura in interiorul facultatii, dar cu sponsori seriosi. Normal privirile mi-au fost atrase de un micromotoras fara perii caruia ii puteam atribui ceva practic, cum ar fi http://www.micro-plane.com/ . In site descrie pasii de urmat pentru realizarea a tot ce e necesar in constructia micutului avion, dar mi se pare greu de realizat din punctu de vedere al materialelor (am cautat de curiozitate pe net daca gasesc acel controler pentru motoras , cipul A1442). Am conversat putin cu acea persoana si mi-a spus ca pretul unui motoras este de 80 dolari, ajungand cu toate componentele undeva la 200 dolari. Acest proiect mi s-ar fi parut mai interesant si mai muncit:D Oricum o sa incerc sa aduc platformei mele toate imbunatatirile posibile, primesc chiar si sfaturi cu ce as putea imbunatati, aspect sau functionare. O zi buna

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ticu

19

Intrebam de termenul de predare a lucrarii de diploma fiindca te vad inca nehotarat. De fapt acum aflu ca exista un termen al concursului...Motorasul si controllerul pe care mi le-ai aratat sunt superbe, la dimensiunea unei gamalii de chibrit, dar sa fim realisti nu ai cum sa le faci (procuri) repede.Relativ la imbunatatiri estetice ale constructiei existente, ce as face eu (vezi si pozele):- placa de baza din plastic, eventual folosit un capac de cutie de alimente- daca ramane de lemn, vopsit albastru- pe rotor aplicate 3-4 sectoare de hartie pentru aspect si contrast- bobina invelita in hartie pentru a ascunde bobinajul neuniform. O fereastra decupata in zona unde bobina este mai plina ar permite vederea sarmei. Taie pixul ala si la capete lipeste niste discuri de carton. - folosite piese de contact pentru baterii- folosite cleme de contact cu suruburi (vezi poza) pentru a sustine tranzistorul, trauctorul Hall si LED-ul si a face legaturile cu firele- fire rigide (nu litate) cu izolatie colorata (rosu pentru +, negru sau albastru pt. minus etc.)- renuntat la banda adeziva care da o nota de improvizatie, se pot folosi cuisoare, pioneze, suruburi pt. lemn pentru fixare- trasee drepte, nu lasate la voia intamplarii.

Link spre comentariu
Vizitator alxmylove

Buna ziua. Va deranjez din nou cu o noua intrebare, rugaminte. Am remodelat constructia si datorita faptului ca acum mi se pare ca are o turatie destul de mare. Am un afisaj cu 3 digit si as vrea sa pot afisa pe el turatia motorasului. Ce nu gasesc, sau nu ma pricep, ce dispozitiv as putea folosi ca sa imi numere si sa imi trimita spre afisaj turatia (adica ceva de gen sa lipesc ceva pe un magnet, si un dispozitiv din exterior sa numere, dupa care sa trimita la afisor). Cred ca m-am facut inteles si sper sa nu va deranjez iar.

Revin , am gasit asta : http://www.scheme.dring.ro/360/tahometr ... bicicleta/ . Este cumva ceea ce caut?

Sau, din moment ce tranzistorul da comanda sa zicem in dreptul magnetului si am 5 magneti as putea lua din el semnal si afisa ? (bineinteles rezultatul impartit la 5)

Link spre comentariu

Impulsuri ai deja la senzor. Iti mai trebuie un numarator, o memorie, un decodor din binar in 7 segmente, un driver cu multiplexare pt. ca afisajul din poza nu are pini separati pentru toate cele 3 cifre, si un ceas care periodic (de exemplu o data pe secunda) sa reactualizeze continutul numaratorului (sa transfere in memorie noul numar) si apoi sa readuca la zero numaratorul. Este un masurator de frecventa pana la urma.Numaratorul cu maxim trei cifre ar putea sa-ti dea turele/secunda. De exemplu la 3000 rotatii/minut ai 50 rotatii/secunda. Este ceva de munca. Trebuie cautata/conceputa o schema, procurate piesele si pe urma construit si experimentat montajul. Sper ca ai experienta la lipituri pe o placa cu circuite imprimate. Iti va trebui si o sursa separata stabilizata (de exemplu 5 sau 12V). Mai putin de lucru este cu un microcontroller gen PIC, dar si aici trebuie ceva programare.Atentie ca se schimba subiectul pe forum la "frecventmetru" si n-ar strica sa arunci o privire si o cautare pe acolo...

Link spre comentariu
Vizitator alxmylove

Merita sa incerc, am mai facut eu lipituri (pt o barcuta de pescuit i`am facut un indicator din leduri pt nivelul tensiunii din baterie). Nu cred ca ma pricep cu conceperea schemei,dar in rest e ok... mai fac sapaturi, ma gandesc sa cumpar un tahometru pt bicicleta...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări