Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzor Hall


Vizitator alxmylove

Postări Recomandate

Vizitator alxmylove

Buna ziua.Am o nedumerire la schema atasata in ceea ce priveste tipul senzorului hall.Schema se refera la simularea functionarii unui motor bldc utilizand o bobina, un tranzistor, un senzor si un rotor cu magneti permanenti.Ce ma intereseaza este ca atunci cand senzorul intalneste un magnet sa imi activeze bobina apoi cand acesta se deplaseaza sa o deschida,alt magnet ajunge in fata senzorului inchizandu`mi bobina si tot asa.

Intrebarea mea este ce fel de senzor trebuie sa folosesc, tinand cont ca alimentez de la 4 baterii normale de 1,5 V.

Aici sunt toate tipurile,eu avand nevoie de unul de constructie cu 3 picioare lungi:

http://www.adelaida.ro/index.php?cPath= ... d81786bec0

PS: Am vazut undeva aceasta schema realizata iar pe senzorul folosit acolo scria 21E si anume acesta:

http://www.google.ro/imgres?imgurl=http ... 66&bih=662

Nu am gasit nicaieri nimic legat de acest senzor asa ca va rog ajutor.

Ce nu inteleg eu este:

am nevoie de un senzor unipolar sau bipolar,de pozitie sau de camp magnetic?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ticu

    19

Unipolar, pt. ca prin fata lui vor trece poli magnetici de acelasi fel (N sau S). Esti obligat sa montezi polii identici spre exteriorul rotorului, deoarece ei toti vor trebui sa fie respinsi de electromagnet. Piciorusele le mai prelungesti cu sarme, nu trebuie sa fie unicul criteriu de alegere a senzorului. Totul este sa il gasesti si sa fie suficient de sensibil pentru magnetii folositi.Paralel pe bobina electromagnetului as pune o dioda 1N4007 (cu plusul spre minusul bateriei), fiindca la intrerupere brusca a curentui prin bobina apar supratensiuni datorate autoinductiei, care pot sa strice senzorul si tranzistorul.Rezistenta bobinei ar trebui sa fie macar 5-6 ohmi ca sa nu decarci prea rapid bateriile.Motorasul este pur demonstrativ, sa nu te astepti la cine stie ce performante mecanice. Probabil trebuie sa-l pornesti cu mana, fiindca impulsul este foarte scurt si inertia la pornire isi va face efectul.

Link spre comentariu
Vizitator alxmylove

Salut si multumesc pentru raspuns. Da aceasta constructie este pur demonstrativa. Acum m-am apucat de constructie, folosind un simplu releu reed in locul senzorului (pana cand vine comanda). De curiozitatea o sa te tin la curent cu functionarea.

Link spre comentariu

Ce senzor Hall ai comandat (vrei sa comanzi)? El, atunci cand este in apropierea magnetului, trebuie sa-ti dea pe pinul de iesire semnal negativ pt. a deschide tranzistorul pnp din schema.Pentru electromagnet as folosi sarma de 0,25 mm emailata, vreo 500 spire.

Link spre comentariu
Vizitator alxmylove

Salut, am comandat asa 1 x SS441A Senzor de pozitie Hall si 1 x SS49E Senzor Hall camp magnetic, iesire liniara. Am cumparat un tranzistor tip 34C. Am realizat schema folosind un releu reed si bobinand 110 metri de 0,1 pe un pix, pe o lungime de 5 cm, alimentate de la 2 baterii de 9V. Am fost surprins sa vad ca rotorasul meu are o viteza destul de mare , pur si simplu iese din locasul in care l-am pus.

Link spre comentariu

Ma bucur ca a mers. Poti sa pui o poza? Vezi ca modificarea pozitiei senzorului poate afecta viteza si cuplul motorasului.Cam subtire sarma si in consecinta cam mare rezistenta bobinei (cumva in jur de 700 ohmi?). Ai fost nevoit sa cresti alimentarea la 18 Volti ca sa ai curent suficient (cam 25 mA?) pt. un camp magnetic acceptabil. Din cei doi senzori numai SS441A poate fi utilizat simplu, pt. ca accepta pana la 30 V alimentare. Din foaia lui de catalog n-am inteles daca in momentul aplicarii campului magnetic tranzistorul final npn din senzor intra in conductie, dar sper sa fie asa.As propune schema atasata, in care se adauga o rezistenta la iesirea senzorului pt. a limita curentul la circa 6 mA. Iesirea suporta maxim 20 mA si in lipsa rezistentei va fi depasita aceasta valoare. Am pus si dioda pt. suntarea supratensiunii din bobina la intreruperea curentului prin ea.SS49E pune probleme. Nu suporta decat 8 V alimentare, iar tensiunea la iesire este jumatate din cea de alimentare in absenta campului magnetic. Ea variaza liniar spre plus sau spre minus dupa sensul campului magnetic. Deci va trebui un circuit comparator pentru a sesiza campul de un anumit sens si o anumita valoare, ceea ce complica schema.In ce priveste termenul "senzor de pozitie", el este mai general, incluzind detectoare cu contacte, magnetice, optice, capacitive, inductive, cu ultrasunete, cu radiatii ionizante etc. Circuitele noastre sunt senzori magnetici, si anume folosesc efectul Hall. Ele mai contin si alte blocuri in afara de senzorul propriu zis.

Link spre comentariu
Vizitator alxmylove

Salut in primul rand si multumesc pentru ajutor. Am vrut sa fac un mic filmulet cu prezentarea si releul s-a spart:(.Promit ca o sa pun marti cand vin senzorii.Acum in ce priveste rezistenta bobinei eu stiu asaR=ro*l/SS=4*I/pi*Dpatrat=>3=4*I/pi*0,01 =>I=0.023 (sarma 0,1)18V/0.023=720 Ohmi720={1,7*(10 la -8)*l*4}/pi*0.01*(la la -6)=> l=332 m (eu am facut doar 110 )rezulta astefel R=238 Ohmi si I=0,075 A . Daca imi scapa mie ceva te rog sa ma lamuresti.Normal eu calculasem 110 m la 0,1 pentru o alimentare de 6V, dar spre surprinderea mea campul era apoape inexistent. Nu am vrut sa mai desfac din bobina asa ca am crescut tensiunea.Am alimentat si cu 9V 500mA de la un incarcator si functiona sub aceeasi parametri (dupa parerea mea).Am vazut ca sarma nu se incalzeste asa ca am pus 2 baterii de 9V si aici m-am oprit. Am folosit in experiment si un miex dintr-un cui(bobina fiind infasurata pe un pix)O zi buna.

Link spre comentariu
Vizitator alxmylove

Ce nu cred ca ma pricep in constructia realizata de mine , utilizand senzorul si tranzistorul se pastreaza ce mi-ati scris mai sus? Daca as vrea sa folosesc 2 bobine cu 2 sensori decalati la 45 grade , folosind 4 magneti pe rotor 2 S si 2 N cum ar trebui sa alimentez cea de-a 2-a bobina?

Link spre comentariu

Eu am presupus 700 ohmi fara sa stiu diametrul bobinei. In cazul datelor comunicate ar fi:R=ro*L/S ; L=lungimea sarmei; S=sectiunea sarmeiunde S=pi*Dpatrat/4 (sectiunea sarmei nu depinde de curentul I!) => S=3,14*0,01/4=0.00785 mm2 = 785*(10 la -5) (sarma 0,1)Transform mm2 in m2 prin inmultire cu (10 la -6) => S= 785*(10 la -11)Introduc valoarea lui S in prima formula:R={1,7*(10 la -8)*110 / {785*(10 la -11)} = 0,238*(10 la 3) = 238 ohmLegea Ohm I(A)=U(V)/R(ohm) pt. 18 Volt:I=18V/238=0,075 A= 75 mAPoti sa masori cu un instrument curentul si rezistenta pentru verificare?Nu vad de ce sa introduci alti 4 magneti cu polaritate opusa, cu alt senzor unipolar adecvat acestei polaritati si cu alt electromagnet.Nu e mai simplu sa introduci alti 4 magneti cu aceiasi polaritate, cu senzorul si electromagnetul existent pt. a mari putere (turatia) motorului?

Link spre comentariu

Mai este o problema: sarma de 0,1 mm are o sectiune de 0,008 mm2 pentru care nu se recomanda curenti mai mari de 15...30 mA in bobinaje din cauza incalzirii excesive si riscului de "ardere" (2...4 A/mm2 din experienta cu transformatoarele). 75 mA de la tine vor fi suportati numai pe timp scurt. Ai grija ca senzorul unipolar raspunde numai la un anumit sens al campului magnetic. S-ar putea sa trebuiasca sa intorci toate pastilele magnetice de pe rotor (probabilitate 50% !). Sau intorci senzorul cu spatele (partea fara inscriptie) spre magnet, dar probabil scade sensibilitatea.

Link spre comentariu

Da, schema este pentru componentele tale, chiar daca bobina are 238 ohmi merge. Tranzistorul este cam mare pt. ce-ti trebuie tie, dar daca asta il ai, asta e.Spui ca astepti piesele; stii cum sa legi piciorusele? Ar trebui sa ai foile de catalog ale pieselor. Vezi pe net: datasheet codul piesei.Oricum SS49E nu il folosi pt. ca nu este potrivit pentru scopul tau.Daca vrei sa vii cu noutati in ce priveste amplasarea magnetilor si nr. de bobine o sa-ti fac cateva sugestii dar trebuie sa le desenez cand am timp.Ce magneti folosesti ?

Link spre comentariu

Asa ar putea arata propunerea ta cu 2 bobine, 2 senzori si 2x2 magneti. E cam fortata si nu prea imi place.Adaug si eu niste variante posibile.Sincer nu cred ca merita pt. un model demonstativ.[attachment=0]Variante.jpg[/attachment]

Link spre comentariu

Uite ce ai putea sa faci cu SS49E: un aparat de masura pt. intensitatea si sensul campului magnetic (se numeste Gaussmetru sau Teslametru).Inca o data: atentie la tensiunea de alimentare, circuitul este pentru 5 Volt !!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări