Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

comparator tensiune

gogutu

Postări Recomandate

salutare la toata lumea.as vrea sa realizez aceasta schema,si as dori si sfatul altora mai in masura,sau poate altii au realizat-o.problema e ca nu am integratul respectiv si vreau sa folosesc un 741,si as dori sa stiu cum fac reglajele ca nu am gasit nici un comentariu la aceasta schema.din start am vazut ca ledul e desenat gresit si sar putea sa mai aiba si alte hibe.nu am stat sa o analizez.multumesc tuturor

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gogutu

9

• Spitfire

2

• blazeu

1

• mihai2

1

Top autori în acest subiect

LED-ul nu e desenat deloc gresit...iar 741 se poate utiliza fara probleme. Schema e ok.Puneti zenner de 6,2V(PL6V2)-preferabil romaneasca in carcasa de plastic negru, nu aiureli chinezesti de 0,4W in capsula de sticla.Spor la mesterit!

Link spre comentariu
Vizitator smilex

741 e operational nu comparator cu colector in gol la iesire. Rez. de 1k de la iesire ar trebui sa dispara, cea de 150Ω inlocuita cu 3-4kΩ, iar in baza tranz. montata o rez de 1kΩ (iesirea 741 nu e chiar zero V).Personal nu-mi place schema. La echilibru se va comporta indecis. Ar trebui putin triggerabila. Cele mai stabile zener-uri sunt de 5V1 si 5V6.

Link spre comentariu

atunci daca tot am apucat sa dezbatem acest subiect ai rog pe cei care sunt mai expierimentati, au timp si vor ,sa adauge modificarile necesare,si sa posteze schema poate ca mai vor si altii sa o realizeze.scuze de indrazneala

Link spre comentariu
Vizitator smilex

In fig. A e schema modificata pentru 741, cu pecizarile: traful ar trebui de 60-70W si tensiune in gol de 13-13,5V pentru auto astfel incat sa aiba 17-18V redresat si filtrat in gol, bine executat (se va incalzi, ca si puntea); dioda de referinta am ales-o de 5V1 pentru ca intre 4,7V si 5,1V pentru zenere se face trecerea de la coeficient termic negativ la cel pozitiv, cea de 5V1 avand 0,4mV/°C; divizorul a fost ajustat corespunzator cu 33K si 22K. Daca bateria e foarte scazuta, releul ar putea sa nu cupleze, poate ar trebui un buton pt. eventuala initiere in paralel cu contactele. La echilibru (14,4v), transformatorul introduce curent, tensiunea creste (zecimi de volt), releul decupleaza, tensiunea scade, integratul citeste tensiunea mica, releul cupleaza, tensiunea creste … si tot asa.In fig. B e schema modificata pentru a se comporta ca un trigger. Daca se regleaza pentru decuplare la 14,5V, cuplarea se face la o tensiune mai mica data de divizorul de pe intrarea neinversoare care la o diferenta de 14 V la iesire determina o modificare a referintei cu 0,3V. Cei 0,3V inseamna, conform divizorului de pe intrarea inversoare, circa 0,8V pe ramura de plus asadar releul va cupla la coborarea tensiunii sub 13,7V. Comanda e mult mai ferma. Se pot gasi si alte limite, in functie de interesul fiecaruia. Ar trebui o siguranta pe undeva.Cam asa vad eu lucrurile. Desigur, mai multe opinii sunt constructive.

Link spre comentariu

am observat ca puntea e desenata gresit dar am uitat sa va spun.chiar m-am apucat de facut acest montaj si dupa realizare am sa vad ce masuratori obtin,cu piesele din schema originala

Link spre comentariu

buna seara domnilor.am promis sa va raspund dupa ce voi realiza schema.in principiu functionaeaza dar dupa o anumita perioada de timp reglajul trebuie refacut,si in plus nu e prea stabila.am sa incerc si variantele propuse de voi,sa vad ce rezultate obtin cu modificarile aduse.numai bine

Link spre comentariu

Va rugam sa precizati ce intelegeti prin "nu e stabila".Apare deriva a pragurilor de cuplare/decuplare? (multe semireglabile au instabilitate a raportului de divizare)Principial schema e buna, desi inlocuirea comparatorului cu amplificator operational nu e foarte corecta (nu amplificarea e problema ci offseturile). Nu ar trebui sa apara problema "la tensiune scazuta nu mai cupleaza releul", in ipoteza ca tensiunea retelei nu lipseste perioade indelungate. Schema e conceputa pentru a mentine incarcata o baterie in stand-by. Daca utilizati bateria in alt regim (de exemplu alimentati o casa din grup electrogen iar bateria asigura functionarea unor aparate atunci cand acesta nu functioneaza, de exemplu o alarma), va trebuie alt fel de circuit.Spor!

Link spre comentariu

asa cum am spuis ca nu e stabila dupa 2,3 zile de functionare releul incepe sa vibreze atunci cand trebuie sa cupleze pentru a reincarca bateria .aceeasi banuiala o am si eu ,ma refer la operational,cred ca trebuie inlocuit cu un comperator ,sa spunem din familia LM .bateria nu o folosesc decit atunci cand cade reteaua electrica pentru a alimenta 2 becuri de 12v tip cele de semnalizare.m-am gandit si la semireglabili,desi folosesc miltitur,s-ar putea ca acestia sasi schimbe valoarea in timp.am mai patit acest lucru cu o sursa stabilizata.mentionez ca pe baterie am un consumator permanent,un bec de 5w.cu stima

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Postez cu intarziere, sper ca nu prea tarziu, n-am fost atent. Am avertizat asupra indeciziei la cuplare, e normal sa fie asa. Tocmai de aceea am pus si o modificare cu 741 triggerabila, adica un anume prag la cuplare si altul la decuplare. Daca diferenta e prea mare se poate modifica in orice limite. Cu cat rezistorul de 47k e mai mare, scade diferenta intre praguri. Pentru fermitate, e mai bine ca cele doua praguri sa difere.

Link spre comentariu

nu e nici o problema ca ati raspuns mai tarziu,nici eu nu am avut timp zilele astea sa ma ocup de montaj a ramas pe masa de lucru dar zilele ce urmeaza sunt liber,si am timp sa ma ocup de montaj.ce vreau sa va spun e ca asa de tare m-a ambitionat schema asta incat mi-am propus sa nu ma dau batut pana nu o scot la capat.daca nu voi reusi ce ma sfatuiti sa fac,in privinta operationalului?cu ce sa-l inlocuiesc?oricum va voi tine la curent cu rezultatele obtinute.cu stima gogutu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări