Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor dimensionare incinta subwoofer auto

Vizitator Daedalus

Postări Recomandate

Vizitator Daedalus

Difuzor: Ground Zero GZTW 38T, 500 W RMSFs: 20,1HzRe: 3,8ohmRes: 62,9ohmQms: 2,59Qes: 0,43Qts: 0,37Vas: 310,2lMms: 214,8 grammQms: 0,29 mm/NBL: 14,6 TeslaSPL: 91,4 dbXmax: 14mmMounting hole: 35,5cmMounting depth: 15,7cmAmplificator: GZTA 4000TX 4x85W RMS @ 4ohm4x145W RMS @ 2ohm2x290W RMS @ 4 ohmO voi folosi pe 2 difuzoare de pe fata si cele de pe spate in punte pt difuzoru asta. Nu am alta statie si nici de unde sa fac rost.Vreau sa construiesc o incinta bass reflex care sa scoata tot ce se poate din difuzorul asta. De taiat montat etc ma pricep dar nu stiu sa o dimensionez. In manual scrie pt bass reflex cutie de 53L, intr-o brosura tot de-a lu GZ zice 70L pentru bass reflex. Acuma nu stiu ce sa zic. Habitaclul masinii mi-a zis cineva ca rezoneaza bine pe la 42-45Hz, nu stiu daca are vreo importanta. Vreau sa fac orientarea subwooferului cu difuzorul in sus, deci nu va iesi incinta trapez. Am descarcat WinISD si nu pricep mare lucru, oricum e prima oara cand contruiesc o cutie de la 0. Am nevoie de ajutor, cineva care se pricepe si nu ii ia mult sa imi dea si mie niste dimensiuni ale cutiei inclusiv caracteristicile portului si pozitionarea lui. Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• CBI

1

• Copax

1

Vizitator Daedalus

Am ajuns la 2 concluzii:1. 73x35x45, adica difuzorul este montat pe placa de 73x45 si cu port lateral facut din panou avand 30cm si intors inca 4cm spre interiorul cutiei si reiese o cutie cu 100L volum net restul fiind ocupat de port2. 75x40x40 si reiese o cutie de 120L din care se mai scad volumele a 2 porturi de 10cm diametru cu 14cm adancime (recomandare direct de la Ground Zero)Pareri?

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator Daedalus

Am nevoie sa fac o incinta pt SPL maxim :d Masina mea rezoneaza cel mai bine la 48Hz, acolo am dat scorul maxim cu incinta de la varianta 1. Un pic de ajutor va rog :d

Link spre comentariu

ai omis un aspectparametrii pusi de tine indica un dif optimizat pt incinta inchisa,chiar daca tu vrei altcevapt a nu suna pe o nota basul,ai nevoie de o cutie f mare,aproape nerealista in utilizarea auto ,iar daca vei face asta ,basul se va lungi si cursa conului va fi depasita sub puterea nominala declarataacesta nu este un dif pt spl,dar ideea ar fi ca daca vrei spl masurat cat mai mare,o sa sune mai prost pe muzica.Poti face acordul incintei in apropierea acelei frecv de rezonanta(daca esti sigur de felul cum ai obtinut-o),dar ai grija ca va trebui un hipass abrupt imediat sub acea frecv pt a nu strica difuzorul.Eu ti-as recomanda sa cumperi unul sau mai multe porturi cu lungimea reglabila si sa le reglezi in fctie de utilizare(sau astupi)Este ok si incinta recomandata de GZ de 70L,poate fi fol. si cu portul astupat, la nevoie.Pt scopul indicat insa, mai trebuie scurtat portul,undeva la 90mm lungime.Nu mai folosesti material fonoabsorbant pt ca reduce spl-ul si eficienta rezonatorului

Link spre comentariu
Vizitator Daedalus

Intocmai. Vreau sa pregatesc o incinta strict pentru SPL :d si sunt constient ca o sa sune prost pe muzica, dar nu asta e scopu ei. Incinta recomandata de ei e trapezoidala si nu cred ca ma ajuta in vreun fel. Inteleg ca litrajul conteaza mai putin iar toata treaba ar face-o portul. Nu am nici cea mai vaga idee pe ce litraj sa merg, daramite sa calculez suprafata portului. Nu ma pricep.. cred ca am nevoie de indicatii mai precise. Din ce am observat cutiile de SPL merg pe litraje minime si toata treaba iese din port.

Link spre comentariu

Am un tub de bas MAJESTIK KTUB/10 pe care dacă l-aş monta în maşină mi-ar umple jumate de portbagaj

aşa că am hotărît să scot difuzorul şi să-i fac o incintă de formă trapezoidală.

Toate bune, dar dimensiunile şi volumul incintei trebuiesc calculate şi am prea puţine date despre el

Tot ce am putut găsi este asta:

Posted Image

Diametru 250mm (10 inch)

Putere maxima 400W. Putere RMS 200W

Sensibilitate 91 Db 1W/1m.

Magnet 42.7 OZ.

Impedenta 4 OHM.

Voice coil 50mm A.S.V.

Filtru crossover intern. Răspuns in frecvenţă 30 - 1500 Hz

Amplificatorul pe care vreau să-l folosesc e un SONY XM-ZR604

Tubul original are dimensiunile: înălţime=450mm, diametru=270mm (diametru interior) I-am calculat volumul la 22.127 litri

Portul: diametru=90mm, lungime=260mm - volum 1.652 litri

Dacă scad volumul portului şi al difuzorului rezultă un volum al incintei undeva la 20 de litri

Mi se pare cam puţin şi de aceea aş avea nevoie de sfatul vostru.

- Incintă bas reflex sau închisă ?

- Volum de 20 litri sau mai mare ?

- Să folosesc filtrul crossover original al tubului (30 - 1500 Hz) sau să nu-l montez deloc şi să-l folosesc pe cel al amplificatorului ?

(Frequency Response: 5 - 50,000 Hz, Low Pass Filter: selectable 80Hz -18 dB/oct)

Ataşez nişte poze, poate cunoaşte cineva modelul.

Posted Image Posted Image

Asta e incinta la care mă gândesc.

Am calculat bine dimensiunile incintei?

Posted Image Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări