Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incalzirea cablurilor electrice


Vizitator marco1984

Postări Recomandate

Vizitator marco1984

va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema;intr-un circuit cu urmatoareledate date :Rr = 2200 ohm rezistenta receptorRc = 200 ohm rezistenta cablu din cu, suspendat in aer U = 240 V I = 0.1 At = 1.5 h timp de functionare in ore care este temperatura in grade C la care ajunge conductorul ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • leoncris

    7

  • cristian_draghiescu

    5

  • blazeu

    2

  • Th3_uN1Qu3

    1

Top autori în acest subiect

Problema enuntata poate fi privita din 2 puncte de vedere:Fie didactic (pare scoasa din manualul de fizica-electricitate de liceu/scoala profesionala), fie practic (aveti un bec de 20-24W/230volti?)Practic, un cablu de 200 ohm e relativ lung (nu poate avea sectiune sub 0,5 mmp din motive de rezistenta mecanica!), incalzirea fiind NEGLIJABILA.Didactic, problema nu e complet definita. Ar trebui specificat cel putin "rezistenta termica" (chestia asta se foloseste la radiatoarele pentru electronicele de putere: grad/watt), eventual temperatura mediului (fara ea se poate calcula doar un gradient de temperatura).Succes!

Link spre comentariu
Vizitator marco1984

Da asa este problema este relativ incompleta, eu oricum am nevoie de modalitatea de calcul a incazirii unui conductor supus trecerii unui curent electric; pentru aceasta fie daca se gaseste ceva documentatie sau o problema demonstrativa, in care Tmediu = 20 C, si constanta CU = 0.004.mai pe scurt algoritmul de calcul al incalzirii unui conductor electric ma intereseaza.

Link spre comentariu

Regimul de lunga durata este caracterizat de faptul ca pierderea de putere este ct. in timp,intermitent inseamna pe scurt,ciclic,iar de scurta durata,mai pe intelesul tau,este un regim apropiat sau de scurtcircuit.Acestea fiind lamurite,hai sa bagam o formula de calcul,nu inainte de a stabilii cateva ipoteze:-conductorul este omogen si izotrop,astfel ca temperatura T este aceeasi pe toata lungimea;-temperatura T este redusa (undeva intre 60-100grd),astfel incat constantele de material nu variaza.OK?Si acum formula mult asteptata .Alegand legea conservarii energiei intr-un interval de timp dt si care sper ca nu a fost abrogata intre timp de guv.RO =>pd x dt = mc x dT + k S dT dtsi acum hai sa explicitampd=puterea dezvoltata in conductor;m=masa conductorului;c=caldura specifica;dT=T-Tm este supratemperatura conductorului (Tm=temperatura mediului ambiant)k=coeficientul global de schimb de caldura (prin conductie si convectie) ;S=suprafata laterala de schimb de caldura cu mediul exterior;acuma;pd/kS = RI2/kS = q x I/sk2radical pi x s = Tf - TmaTf= temperatura finala la trecerea unui curent Iq=densitateas=sectiuneaApoi se poate determina I max.admisibil :aplauze Sper ca am fost destul de explicit !

Link spre comentariu

k=coeficientul global de schimb de caldura (prin conductie si convectie) ;S=suprafata laterala de schimb de caldura cu mediul exterior

Cum se determina coeficientul "k", care este suprafata laterala de schimb de calduracu mediul exterior in cazul unui conductor si cum se calculeaza ea ?
Link spre comentariu

Conductorii "aflati in aer" pot avea izolatii dintre cele mai diverse sau pot fineizolati (de ex. reteaua de contact in cazul tractiunii electrice).Schimbul de caldura cu mediul este caracterizat prin acelasi coeficient in toateaceste cazuri ? Daca nu, cum se determina el in cazurile particulare ?Suprafata laterala de schimb de caldura cu mediul exterior reprezinta suprafatatotala a conductorului (in speta, a unui cilindru) ?

Link spre comentariu

Desigur... ca nu !Atunci cand expuneti in acest mod o solutie, mergeti pana la capat si definitid.p.d.v. matematic absolut toate marimile care intervin ; in caz contrar valoareainformatiei ramane... pur informativa !

Link spre comentariu

Asteptam cu interes solutia d-vs "d.p.d.v. matematic" asupra absolut tuturor marimilor care intervin :da Cine are nevoie de ...detalii,sa participe in mod fervent la cursurile facultatii de profil.Poate asa se vor ...LUMINA.Va reamintesc ca acesta este un forum si nu un curs de speciatitate gratuit.Numai bine !

Link spre comentariu

leoncris : tocmai pentru ca este un forum public, unde pun intrebari si cei care

nu sunt de specialitate (sau mai ales acestia), este necesara o explicatie completa !

Ati postat o formula complicata pentru un neinitiat, atunci detaliati absolut toti termenii

care intervin. Insa modul in care intelegeti sa incheiati un subiect, prin trimiterea catre

o facultate de specialitate, este absolut pueril ! In cazul in care nu ati sesizat, desi ma

indoiesc de acest lucru, v-am pus acele intrebari nu pentru mine, ci pentru cel (sau cei)

carora le-ar fi util acest topic.

Dr.L : fiti fara grija, am inteles... :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări