Nemesis Postat Noiembrie 15, 2005 Partajează Postat Noiembrie 15, 2005 Tot aud de infuenta benefica a materialului fonoabsorbant asupra redarii basilor si ma intreb daca oare nu ar trebui sa tinem seama de acest fenomen la simularea boxelor. Am inteles ca introducerea materialului fonoabsorbant intr-o incinta va pacali difuzorul ca se afla intr-o incinta cu un volum mai mare cu 40% decat cel real. Daca de ex avem o boxa br de 100 litri cu suficient material fonoabsorbant in ea nu ar trebui sa-i simulam raspunsul ca si cum ar avea un volum mai mare cu cca 40 % mai mare adica 140 l ? Parerea mea este ca ar trebui sa tinem cont de cresterea virtuala de volum indusa de fonoabsorbant , pt ca daca difuzorul se crede intr-o incinta mai mare decat este incinta in care este pus inseamna ca se va comporta ca atare , deci ca si cum ar avea la dispozitie o incinta cu volum mai mare. Altfel spus eu spun ca ar trebui sa tinem cont de ce volum vede difuzorul , si nu de volumul real al incintei .Astept pareri pro :drinkers: si chiar contra :finga: daca e nevoie. Link spre comentariu
nixforever Postat Noiembrie 15, 2005 Partajează Postat Noiembrie 15, 2005 pai tocmai de aia in bassbox exista 4 tipuri de umplere cu material, deci simularea se face in 4 situatii diferite: fara material fonoabsorbant, cu putin, mediu si mult absorbant, la alte programe de simulare nu stiu cum e ca nu le folosesc Link spre comentariu
Nemesis Postat Noiembrie 15, 2005 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2005 eu ma gandeam mai ales la winisd care mi se pare cel mai usor de folosit Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 15, 2005 Partajează Postat Noiembrie 15, 2005 Pacalit ca pacalit, dar fenomenul nu e exact acelasi ca si cand diful ar fi intr-o cutie mai mare.Materialul din incinta mai si absoarbe din unde, deci SPL va fi mai mic cu cat frecventa urca. Plus ca nu toate materialele sunt la fel, deci cei 40% fill nu indica ceva precis. Link spre comentariu
Nemesis Postat Noiembrie 15, 2005 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2005 Fonoabsorbantul absoarbe si el ceva insa oricum absoarbe mai mult din frecventele mai inalte decat din cele joase.Rezulta ca si sub acest aspect fonoabsorbantul imbunatateste raspunsul la joase. Plus ca nu toate materialele sunt la fel, deci cei 40% fill nu indica ceva precis.Procentul asta de 40% depinde intr-adevar si de material cat mai ales de cantitatea in care este pus. Oricum spunea cineva aici pe forum ca o incinte poate fi proiectata din calcule in proportie de cca 70 % restul fiind experimentari (cum ar fi de ex cat si unde punem fonoabsorbantul ). Link spre comentariu
dividivus Postat Noiembrie 15, 2005 Partajează Postat Noiembrie 15, 2005 Incearca programul "Speaker box Lite"Arata raspunsul in functie de cantitatea fonoabsorbantului, si pe deasupra are T/S la multe difuzoare, nu mai trebuie sa le procurezi. Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 15, 2005 Partajează Postat Noiembrie 15, 2005 Daca nu absoarbe joasele atunci ce face de "pacaleste" difuzorul? :rolleyes: ii tine cald? Eu din cate stiu creste amortizarea. Daca e vb de o incinta inchisa atunci compresia(Vas/Vcutie) poate fi mai mare deoarece amortizarea totala a sistemului va fi marita de absorbant(scade Q total).Oricum un lucru e clar. Exista forte de frecare a aerului cu fibrele materialului si de aici nu pot rezulta decat pierderi. Link spre comentariu
dividivus Postat Noiembrie 15, 2005 Partajează Postat Noiembrie 15, 2005 Eu asa stiu ca "incetineste" propagarea sunetului. Cred ca consecinta este ca unda reflectata ajunge mai tarziu inapoi la difuzor. Diferite materiale (aer, vatelina, apa) conduc cu viteza diferita sunetul. De exemplu in apa sunetul se propaga mult mai repede decat in aer (nu stiu cu cat), iar pe sina de tren daca imi aduc bine aminte viteza este de 7 Km/s. Link spre comentariu
radue Postat Noiembrie 16, 2005 Partajează Postat Noiembrie 16, 2005 Parerea mea e ca daca e folosit material care absoarbe undele stationare ( ex burete de tip cofrag de oua ) acesta isi indeplineste cu brio meseria ( absortia undelor ) cred ca ar putea sa mai apara un lucru pe langa aceasta absortie: cum basul cu cat e mai jos cu atat este mai de neoprit, se mai absoarb si din frecventele mai "inalte" din bas ex in jurul de 100 Hz si astfel aceste frecvene ar mai scadea si ar ajunge cam pe la acelasi nivel, poate chiar mai jos decat frecventele de subbas;de aici, in urma sensibilitatii si perceptiei urechii noastre sau sa zic astfel, din fiziologia urechii umane, am percepe basul mai jos un pic mai bine decat inainte; e doar o teorie neconfirmata care mi-a aparut in minte pe la 1:39 noaptea, deci daca e o prostie scuze. Link spre comentariu
dividivus Postat Noiembrie 16, 2005 Partajează Postat Noiembrie 16, 2005 Eu m-am referit la faptul ca incetineste viteza (deci timpul in care se reflecta inapoi sunetul) ca si o explicatie, ca difuzorul "vede" o incinta mai mare (unde peretii sunt mai departe, si trebuie un timp mai lung ca sa ajunga inapoi sunetul reflectat). Link spre comentariu
dividivus Postat Noiembrie 16, 2005 Partajează Postat Noiembrie 16, 2005 Si asta pe la 1:56 noaptea (nu pot dormi, vecinul asculta muzica cam tare). :partyman:Si ma gandesc la prostii de astea, ca incinta se vede mai mare, in loc sa invat nenorocitele fracturi ale membrului pelvin, ca duminica trebuie sa dau rezidentiatul la Bucurest. Cred ca o sa am un an liber. Link spre comentariu
Vizitator TheOne Postat Noiembrie 16, 2005 Partajează Postat Noiembrie 16, 2005 mai mult ca sigur ca vei pierde din SPL prin adaugarea de material absorbant ! e logic ... :goodman: Link spre comentariu
Nemesis Postat Noiembrie 16, 2005 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2005 Daca nu absoarbe joasele atunci ce face de "pacaleste" difuzorul? :rolleyes: ii tine cald? Arata-mi tu unde scrie faptul ca eu sau altcineva a zis ca fonoabsorbantul nu absoarbe si joasele. Eu voiam sa zic ca gradul de absorbtie al energiei acustice este proportional cu frecventa si deci la frecvente mari vom avea pierderi mari,fapt ce mie mi se pare ca ar inclina raportul joase/inalte in favoarea joaselor (ne referim bineinteles la frecvente pana la 2 3 sute de hz) = deci cam ce a zis snake :yawinkle: .Nu stiu de ce va tot legati de SPL pt ca daca ati observat obiectivul major in proiectarea unei incinte e obtinerea unei anumite curbe de frecvente redate (de obicei e preferata o caracteristica cat mai liniara) iar spl-ul e dat in cea mai mare parte de difuzor.Normal ca eu daca as fi pus sa aleg intre 2 incinte facute cu acelasi tip de difuzor , una care urla tare dar nu are basi si una care are 1-2 db (sau poate mai mult) sacrificati pt un raspuns mai bun la joase as alege- pe aia care se aude mai bine.Pana la urma vad ca in post-urile voastre tot incercati sa explicati de ce un difuzor vede incinta in care este pus mai mare decat e in realitate atunci cand se adauuga fonoabsorbant. Insa eu in primul post de la acest subiect am intrebat cum ar trebui sa calculam o boxa care are fonoabsorbant - dupa volumul real sau dupa volumul virtual vazut de difuzor. Introducerea fonoabsorbantului intr-o incinta dupa parerea mea o sa-i modifice serios acordul si deci si raspunsul in frecventa.Volumul virtual vazut de difuzor il presupunem cunoscut cu destula preci :smt015 e (asta ca sa nu mai apara discutii ca sa vezi ca volumul asta virtual e cam greu de aflat ca depinde de unde,cum,de care,cat fonoabsorbant pui).Uhh , gata , pot sa ma culc si eu :smt015 Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 16, 2005 Partajează Postat Noiembrie 16, 2005 Nu stiu cum s-ar putea estima exact, dar nu cred ca merge metoda sa simulezi o cutie mai mare cu 40% si sa crezi ca e egala in performante cu una mai mica cu absorbant in ea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum