Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare yaesu ft 857

vlad_vasile

Postări Recomandate

Am o statie mobila - yaesu ft 857 pe care o folosesc mai mult in masina. Problema e ca nivelul sonor e destul de slabut - sunt mereu cu potentiometrul la maxim iar cand vreau sa aud ceva trebuie sa dau mute la muzica din masina. Acum vreau sa o montez pe alta masina asa ca am zis sa analizez si aceasta problema. Ma gandisem initial sa construiesc un amplificator audio extern care sa-mi ofere un nivel audio acceptabil insa trebuia sa iau alimentare din transceiver pentru a nu lasa alimentat amplificatorul tot timpul plus fire si complicatii asa ca am gasit o solutie mai simpla: am modificat divizorul rezistiv dinaintea amplificatorului audio al statiei adaugand peste R 1509 (47k) inca un rezistor de 47k.Inca nu am montat statia in masina - mai am de tatonat, de confectionat cabluri, etc dar din ce simt eu in difuzorul propriu se pare ca e mult mai bine!Precizez ca in masina statia va functiona pe un difuzor extern (nu pe difuzorul propriu).Intrebarea e daca vi se pare in regula modificarea facuta. Mie, ca incepator, dupa ce am studiat datasheet-urile integratelor din zona nu mi se pare a fi vreo problema dar intotdeauna inca o parere nu strica.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vlad_vasile

4

• Flor

2

• hpavictor

1

• suparatuu

1

Top autori în acest subiect

Mareste R1519 de la 220 ohmi la 1Kohmi , se va auzi mult mai tare , fara a pune in pericol iesirea audio a RTXului . In cazul cel mai putin invaziv ( adica fara sa intervi absolut deloc asupra aparatului ) recomand folosirea unui difuzor exterior cu SPL real cat mai mare ( peste 92 dB / 1W / 1 m ) in genul difuzoarelor eliptice , recuperate din vechile televizoare Rubin , Temp , sau radiourile autohtone Gloria .

Link spre comentariu

Vorbesc, de fapt scriu, ca unul care mi-am montat si operez de peste un an FT-ul 857 din masina. Asa ca va jur ca :1) nici mie nu prea imi place cum se aude. Ma rog, am un difuzoras de 10 lei, cat un pumn..2) initial ma gandisem sa iau semnalul audio si sa il bag in ampliful radioului din masina. Dar dupa o analiza logica a rezultat ca daca nu vreau sa invadez nici statia nici radioul, un modulator FM va arunca semnalul drept unde trebuie, hi, hi. Evident ca va folosi semnalu din iesirea audio trecuta in schema..Asa ca atunci cand voi vrea sa vand statia si radioul ca "virgo intacto" chiar voi putea, hi, hi, pt ca asa vor fi ambele si amandoua, hi, hi.Cat despre montarea statiei in masina, am mai scris ca nu e ceva chiar f simplu. Adevarul e ca totusi nu e nici f complicat daca respecti regulile clare ale meseriei.Greutatea mare e in gasirea traseelor pt fire si mai ales in demontarea fara rupere a plasticelor. De aia am ajuns la un electrician auto specializat in marca masinii mele..Pe de alta parte, zau ca mi se pare greu sa fi si cu covrigu in mana, si atent la ... aia din trafic, sa vorbesti /auzi la statie si sa auzi si muzica din radio.In plus radioamatorul cu care faci QSO-ul va auzi si muzica, nu numai vocea ta.Vorbesc din experienta, nu din povesti ...Si da, evident ca am (mai) folosit (si) VOX-ul. Cine pricepe, intelege de cam scris cuvintele (mai) si (si), hi, hi.. PS. Pe langa firele clasice (adica cele de alimentare, difuzor microfon si panou detasabil) iti sugerez sa mai bagi si o pereche pt antena tuner. Mai bine sa fie acolo si sa zaca neconectate, decat sa te duci din nou la electrician, ca cine stiu eu, hi, hi..

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri! Deocamdata am modificat, asa cum am scris mai sus, R1509. Daca dupa ce voi monta statia in masina nu va fi suficient voi creste si castigul amplificatorului final asa cum mi-a recomandat hpavictor.Cat despre apelat la service-uri sunt ars! Si nu oricunde ci chiar la reprezentanta dar asta e alta poveste!Solutia cu modulatorul nu-mi foloseste pentru ca ar introduce ceva zgomot in sistem si imi scoate radio-ul masinii din uz iar eu vreau sa ascult radio in continuare doar ca atunci cand se deschide squelch-ul de la statie volumul acesteia sa fie peste. Am folosit de cateva ori statia pe sistemul audio al masinii dar atunci am intrat pe "aux in" si intradevar se auzea super dar atunci eram in stationare, pe un deal si faceam radioamatorism nu info trafic!Referitor la invadarea statiei - asta am facut-o din prima zi cand a trebuit sa o "dezleg" la emisie in CB!Multumesc inca o data pentru raspunsuri!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

O sa vin cu precizari dar mai dureaza cam o saptamana pentru ca a cam durat montarea statiei pe masina si inca mai am putin apoi o sa-mi pot face o idee despre cum functioneaza.Am gasit un difuzor de 4 ohmi si 5w care l-am folosit si sper ca si asta sa contribuie la rezolvarea problemei (inainte foloseam un difuzor de 8 ohmi).Acum pot doar sa "ma laud" cu ce se vede deocamdata: panoul frontal al statiei montat cu un "adaptor" home made!! in locul scrumierei (inca un avantaj al faptului ca m-am lasat de fumat!)

Link spre comentariu

Zilele trecute am terminat instalarea si pot spune ca se aude mai puternic decat in varianta initiala insa nu foarte puternic (cum as fi vrut eu).Ca idee, daca merg cu muzica la volumul la 30/60 (cam jumatate cred) se aude perfect si difuzorul statiei.Am fost un pic nelinistit din cauza unor paraziti care imi ridicau nivelul pe s-metru dar am descoperit de unde vin si e mai bine decat ma asteptam: alimentatorul de la gps (5v 2a) care baga paraziti in istalatia masinii! Acum caut o solutie si pentru asta!

Link spre comentariu

Ha, ha. Rad deoarece: 1) si eu am auzit sursa GPS-ului si incarcatorul telefonului mobil in statie...2) ieri am fost la QTH mosie si iarasi m-am "lovit" de sunetul slab al difuzorului exterior..Asa ca ma gandeam ca un modulator care sa arunce in banda radioului de la bordul masinii...Nu-i asa ca un quartz de 200KHz e cira 1-adica unu-leu? Ma rog, mai trebuie un tranzistor si o antena pe ferita cu multa sarma pe ea.Si totul ar costa sub 25 lei, din care cutia vre-o 15? Aoleu, am uitat si era sa incalc Regulamentul si sa emit unde nu e voie.Asa ca retrag frecventa in banda unde e voie cu maxim 5mW..De fapt ar fi mai bine sa imi schimb radiocasul care e cam batran cu unul care sa aiba si intrare de aux..Ma rog, nici masina nu e prea noua, hi, hi..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări