radhoo Postat Martie 26, 2011 Partajează Postat Martie 26, 2011 Pentru inceput, iata un film cu sursa in functiune: FzN2UqQqlgI Schema electrica: Pe scurt: am realizat un oscilator Royer (push& pull), cu doi mosfeti cu Rds mic IRF540. Oscilatorul e conectat la un transformator de separare cu primar cu priza mediana 5+5, iar din secundar semnalul conduce doua blocuri multiplicatoare montate in paralel. Un bloc e cu iesirea negativa celalalt cu iesirea pozitiva. Sunt identice in rest, iar diferenta de potential intre cele doua iesiri (cu GND-ul comun), trece de 140.000V la 18V intrare. Ar putea fi impins si mai departe, dar pun prea mult stres pe diodele din multiplicator. Mecanismul cu transformator de separare e grozav, in ciuda pierderilor, pentru ca mi-a rezolvat problema spike-urilor de tensiune intoarse in circuitul de tensiune joasa/ sursa de alimentare. Va dati seama ce pulsuri electromagnetice produc acele descarcari, fie ele si prin rezistentele de limitare de la iesire. Detalii de constructie (in engleza), si mai multe poze aici: http://www.pocketmagic.net/?p=1915 Astept comentariile voastre. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 26, 2011 Partajează Postat Martie 26, 2011 E doar un exercitiu sau ai facut-o pentru o anumita aplicatie?140 kV pe birou, cred ca nici electrostatic nu puteam sa-i obtin! Link spre comentariu
radhoo Postat Martie 27, 2011 Autor Partajează Postat Martie 27, 2011 E doar un exercitiu sau ai facut-o pentru o anumita aplicatie?140 kV pe birou, cred ca nici electrostatic nu puteam sa-i obtin! Intr-adevar am cateva aplicatii in minte Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Martie 27, 2011 Partajează Postat Martie 27, 2011 Poti da detalii despre diodele folosite in multiplicator (acelea custom). Bobina secundara sa inteleg ca este de la un TV AN (18kV, parca puterea maxima era de 6W). Care este tensiunea maxima pana la care apare strapungerea bobinei (sau tensiunea pana la care ai experimentat) ? In schema apare notatia 10A la consum si sa presupun ca este curentul maxim absorbit? O poza cu ce e in cutia alba ar fi super.Acest montaj este perfect, din punctul meu de vedere, pentru alimentarea unui tub roentgen mic (stomatologic) sau un banc de condesatoare pentru o scanteie mai mare pentru un efect mai mare. Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 27, 2011 Partajează Postat Martie 27, 2011 Bobinele secundare de la traful de linii,din TV alb-negru romanesti, erau foarte slabe constructiv, izolatia de polietilena crapa, iar in centru, spre miez, erau din constructie, izolate cu ...hartie!Cele rusesti, din polietilena fumurie, sunt mult mai bune. Link spre comentariu
radhoo Postat Martie 27, 2011 Autor Partajează Postat Martie 27, 2011 Poti da detalii despre diodele folosite in multiplicator (acelea custom)... O poza cu ce e in cutia alba ar fi super. Diodele folosite nu sunt marcate - au fost probabil facute la comanda pt compania Glassman. Judecand dupa dimensiunea lor si condensatorii cu care fac pereche, as zice ca sunt pe undeva la 10-12KV si 30-50mA bucata. Am pus poze cu multiplicatoarele in postul asta: http://www.pocketmagic.net/?p=1915 la sfarsit. 6 poze. Aici nu prea pot atasa mare lucru. Sunt niste module, din surse de inalta tensiune Glassman responsabile cu multiplicarea. Am construit asa ceva si de la zero, dar m-am oprit la 50KV, uite aici: http://www.pocketmagic.net/?p=1497 . Poti vedea ce diode am folosit, am notat tot. Acest montaj este perfect, din punctul meu de vedere, pentru alimentarea unui tub roentgen mic (stomatologic) E adevarat, dar tuburile stomatologice necesita 75KV pentru cateva secunde. Nu as expune un tub stomatologic la tensiune mai mare, se distrug usor. Bobinele secundare de la traful de linii,din TV alb-negru romanesti, erau foarte slabe constructiv, izolatia de polietilena crapa, iar in centru, spre miez, erau din constructie, izolate cu ...hartie!Cele rusesti, din polietilena fumurie, sunt mult mai bune. Da, dar astea par sa fie lucrate foarte bine, cred ca in pozele pt The Stressmaker se vede si transformatorul de linii. Nu au izolatie intre straturi, sunt bobinate in forma de disc, si nu apare asa diferenta de potential mare intre spirele apropiate. Am realizat si un secundar DIY, si mi-a iesit destul de bine, uite: http://www.pocketmagic.net/?p=1913 Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Martie 28, 2011 Partajează Postat Martie 28, 2011 Multumesc. Acum o intrebare mai mult de curiozitate. Poti folosi un transformator de cuptor de microunde ca "sursa" pentru un asemenea multiplicator? Ca fapt divers, undeva pe internet am gasit informatia, nu mai stiu unde (seamana cu informatia de aici http://upcommons.upc.edu/e-prints/bitst ... GRL_v5.doc , http://www.lightning.ece.ufl.edu/PDF/AG ... l_2008.pdf ),se pare ca exact inainte de amorsarea arcului intre electrozi, se emite radiatie x de franare. Link spre comentariu
radhoo Postat Martie 28, 2011 Autor Partajează Postat Martie 28, 2011 un fapt divers, dar bine de stiut , multumesc pentru articole. se poate folosi un transformator de microunde, desi ma tem ca amperajul ridicat ar praji repede diodele. Totusi ar fi pacat, pentru ca in aceste multiplicatoare sunt folosite diode rapide, care sa poata functiona cu curentul de frecventa inalta produs de transformatorul cu miez de ferita. Link spre comentariu
tavi 84 Postat Noiembrie 26, 2013 Partajează Postat Noiembrie 26, 2013 Incerc sa fac o sursa de inalta tensiune dupa o topologie asemanatoare cu cea de mai sus,insa vad ca ard siguranta de alimentare degeaba.Principala diferenta e lipsa condensatorului aflat in paralel pe infasurarile de pe traful de ferita si ca nu folosesc o bobina serie cu alimentarea.Eu folosesc doua IRF 3205,doua diode FR 107 pentru "stingerea" mosfet-urilor si doua diode zener de 12 volti pentru protectia portii."Deschiderea" tranzistoarelor e asigurata de doua rezistente de 1,5 kohmi conectate la plusul tensiunii de alimentare,de 12 volti redresat si filtrat.Cu aceste doua rezistente conectate la minus,tranzistoarele nu conduc si tensiunea in gol e de circa 16 volti,deci sunt valide.La conectarea alimentarii cu rezistentele conectate la plus,se aude un "piuit" scurt si se arde siguranta de 10 amperi in maxim 1-2 secunde.Mentionez ca transformatorul de ferita folosit a mers bine cu o schema clasica de oscilator in contratimp cu bipolari,care insa avand un randament redus se cam incalzeau(cei 2N3055,KD 607 aproape deloc,insa nu mai am unul de schimb pentru cel ars dintr-o greseala).Cum nu am mai folosit mosfet-uri,ma intreb daca nu fac o greseala pe care nu o sesizez. Link spre comentariu
PINTI Postat Noiembrie 26, 2013 Partajează Postat Noiembrie 26, 2013 Interesant subiectul. Sunt interesat de asa ceva si va urmaresc ideile . O seara buna. Link spre comentariu
tavi 84 Postat Decembrie 2, 2013 Partajează Postat Decembrie 2, 2013 Am incercat si alte topologii asemanatoare(cu infasurari de reactie la care am variat numarul de spire)si desi am redus consumul la un nivel acceptabil,micsorand cu un divizor rezistiv tensiunea de deschidere,puterea transferata in miezul de ferita a ramas foarte redusa,iar infasurarile prin care trag curent tranzistoarele se incalzesc exagerat.Probabil se incapataneaza sa conduca ambele in acelasi timp.Cred ca revin la schema clasica cu bipolari si incerc sa o imbunatatesc pe aceasta. Link spre comentariu
PINTI Postat Decembrie 2, 2013 Partajează Postat Decembrie 2, 2013 Succes in cercetare si tine-ne si pe noi la curent cu ce ai relizat. Link spre comentariu
radhoo Postat Decembrie 3, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 3, 2013 mie oscilatorul Royer mi-a mers din prima, defapt l-am folosit pentru diverse proiecte: Le puteti vedea aici: schema+poze+video: http://www.pocketmagic.net/tag/zvs/ Succes! Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Decembrie 3, 2013 Partajează Postat Decembrie 3, 2013 Nu functioneaza link-ul, de fapt inafara de prima pagina nu pot accesa nimic care sa contina link in site, scrie, de exemplu, pentru link-un anterior: "Not Found The requested URL /tag/zvs/ was not found on this server." in schimb pozele functioneaza daca dau clic pe ele din cache-ul google. Link spre comentariu
radhoo Postat Decembrie 4, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 4, 2013 imi cer scuze, mi-am schimbat hostingul. acum dns-ul ar trebui sa fie bine propagat si linkul sa mearga. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum