Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Putere maxima@OUT? Challenge pt baietii cu calcule&simulari

Vizitator

Postări Recomandate

Pai varia de la 7,xx la 9,xx deoarece se modifica parametrii boxei (rezistenta interna a bobinei difuzorului in DC(3,68 ohm) NU este constanta intre 20Hz si 200Hz pt un difuzor) fata de frecventa de rezonanta.
Scuze, am greșit eu; vroiam să zic că variază între 1,791 - 1,921A curentul indicat de ampermetrul inseriat pe alimentare (ultimul video, de la 2:12). Asta înseamnă o variație cam cu 9% a puterii pe intrare, între valoarea minimă și cea maximă. Frecvența am observat că rămâne aceeași în tot filmulețu', adică 25Hz.

Nu știu cât contează acea variație, dar am presupus că o fi de la aparat și frecvența joasă, pentru că înseriat cu boxa indicația era foarte stabilă. Pe intrare, curentul urmărește forma de undă de la ieșire, deci fiecare ramură are căte o jumătate de alternanță fie cea pozitivă fie cea negativă... cam așa Posted Image Sper că zic bine. :nas:

Pai daca toata lumea incepe sa mentioneze cite ceva, inseamna ca nici un amplificator nu e ok, nu?
Da' nu cred că a fost vr-un moment vorba, în mod direct, de amplificator și cât e de ok/ne ok; Era vorba să mai aflăm diverse lucrui, să confruntăm puncte de vedere, idei, etc. Pentru mine, ori că testezi modulul tău sau orice alt amplificator, satisfacția e aceeași dacă se generază discuții constructive.

Că toate tunurile sunt pe tine, asta e, dar trebuia să-ți asumi asta înainte de a deschide astfel de discuți; dacă fiecare ar aproba ce zice celălalt, e doar timp pierdut aiurea. Oricum și publicitatea "negativă" și cea pozitivă au același efect.

O sugestie ptr incepatori, mai ales aia care-s studenti pe la sirmotronica. Copiati toate posturile lui EmyRulz si puneti-le la pastrare intr-un document word. O sa aveti nevoie de ele cand n-o sa intelegeti cate ceva pe la cursurile de specialitate.
Facem backup la tot; sunt informații valoroase, mai ales pentru ce-i care n-au ocazia să studieze sârmotronica la școală.

Foarte faină semnătura ta. Cred că-i dă o mare satisfacție lui Leco :ras:

Link spre comentariu

Cirip, tu ai idee ce putere RMS are un tweeter sau driver in o boxa?Iti spun eu, maxim 150W pentru un driver selenium D4400Ti, cu bobina de 4 toli si 30-50W un tweeter normal de calitate.Daca vrei teste de 500W la frecventa de 15 Khz sau 20 Khz sau 100Khz sau 10Khz, pe boxa, facem DAR PE BOXA TA, tu sa plingi dupa filtre si drivere, nu eu. :sparge:Am facut teste pe rezistenta dummy load, inainte de cel pe boxa, si la 10 Khz ,15 Khz si la 20 Khz si la 30 Khz si la 100 Khz, si sinusoidal si dreptunghiular, la alimentare de +/- 95Vcc si putere mai mare de 800W la iesire, si nu s-a ars nimic insa L-ATI CONTESTAT, ca nu este rezistenta fixa, ca variaza cu temperatura, ca nus ce si nus ce, lasa-ma sint satul sa tot dau filmul inapoi ca tu scoti in evidenta numai ce iti convine.N-am sa-ti ofer satisfactia de a vedea tweeterul boxei ars si nici a filtrului TOPIT!Dar daca o vrei, dupa cum am mai spus, astept boxa de la tine si dam cit vrei in ea!Consider ca amplificatorul este OK, am demonstrat ca se pot obtine MINIM 550W RMS cu o singura pereche de finali MJL21193+MJL21194, pe BOXA, in domeniul 23Hz-100Hz, in care am facut masuratoarea.Si mai incearca sa dai 20W rms intr-o boxa  cu filtre pasive in ea la frecventa de 20 Hz si la 15 Khz, si vezi unde ai curentul prin ea mai mare, la ce frecventa!Asta pentru cultura ta. 

Link spre comentariu

Salutari!N-am mai rapsuns din lipsa de timp, inca n-am reusit sa studiez cu atentie filmuletele, cred ca doar in week-end o sa ajung sa pot face asta. Totusi sunt cateva lucruri de spus:1. Felicitari celor care au proiectat si executat tranzistorii! Orice am zice, chit ca toti stiam ca sunt de calitate, e clar ca rezista la considerabil mai mult decat SOA-ul din datasheet. Cum spunea si Sharky, asta nu se putea calcula cu modelele pe care le avem (nici cu modele foarte complexe nu cred ca se putea).De asemenea trebuie sa il felicitam si pe Leco pentru sistemul de racire care in mod clar este facut cum trebuie (ca daca nu era sigur crapau). 2. Din pacate pe boxa nu putem calcula mai nimic pentru ca impedanta variaza intr-un mod pe care nu il stim. Apropos, puterea in sarcina nu se poate afla pur si simplu inmultind curentul RMS dat de ampermetru si tensiunea de pe osciloscop! (putem face doar o estimare) In primul rand avem defazaje si in al doilea rand curentul este relativ distorsionat print-un difuzor (a nu se intelege ca difuzorul are distorisuni! - e pur si simplu faptul ca amplificatorul este practic o sursa de tensiune si majoritatea difuzoarelor sunt gandite sa fie conduse in tensiune). Deci calcule cat de cat fine nu prea sunt posibile. S-ar putea doar daca am avea forma de unda a curentului prin sarcina si sa facem o integrare. 3. Intr-adevar, cum spuneau si ceilalti, nu s-a demonstrat nicio neconcordanta intre teorie si practica sau ceva "revolutionar", dar s-a demonstrat ca acesti semiconductori rezista mai mult decat ne-am fi asteptat unii dintre noi, ceea ce, zic eu, este un test interesant, inedit si trebuie sa aprecim munca depusa de Leco pentru a ne arata aceasta. Chestiunea cu randamentul si care a fost cauza atunci de a rezultat un randament asa de mare, trebuie rezolvata tot pe sarcina rezistiva, deoarece este usor de calculat. Dupa ce o sa studiez filmuletele cu atentie voi mai reveni, daca este cazul cu comentarii.

Link spre comentariu

Oricum la lant electroacustic, difuzorul (boxa) este cel mai prost in ceea ce priveste distorsiunile, daca plecam de la o sursa de semnal uzuala, cu 0,1% distorsiuni, punem si amplificatorul uzual cu 0,5% distorsiuni, ne oprim la boxa care are uzual intre 5 si 10-12% distorsiuini, in special pe woofer.

Poate in urmatoarele teste, voi inseria cu sarcina rezistiva, ampermetrul TrueRms, si cu osciloscopul in paralel pe ea, adica ca in testul de mai sus unde inlocuiesc boxa cu rezistenta, si atunci vom calcula conform aceleiasi relatii P=UxI, puterea electrica utila, debitata de amplificator.

Nu este vina mea de comportamentul difuzoarelor sau al boxelor, ca sint sarcini reactive complexe, ca isi schimba rezistenta interna a bobinei de bass (pe care circula cea mai mare parte din puterea totala) la mai sus sau mai jos de frecventa de rezinanta a ansamblului incinta+difuzor.

Eu doar am aratat ce si ca se poate cu o singura pereche de MJL-uri in final la +/- 85Vcc unde teoretic trebuiau sa plesneasca.

Oricum oricit incearca Cirip sa o suceasca, nu merge, nu am sa-i ofer satisfactia de a vedea vre-un modul de al meu in flacari, sau ceva de gen:

http://www.youtube.com/watch?v=KErbjC98yoM

:rade:

Link spre comentariu

Pai in acel test numai watii aia conteaza, ca EU i-am obtinut si altii de pe forum NU inca, poate ca nu a avut nimeni curaj pina acum , si le "imping pofta" sa o faca!

Sa faca si ei teste sa vedem!

Trz NU au cedat pentru ca au fost raciti corespunzator pe un radiator de calitate, nu pe cele din "lemn" pe care le folosesc chinezoii, saaau,si vorba ta, poate secretul se afla in schema, nu?!?

Poate in testele tale or sa iasa valori mai BUNE si preiei coroana!

error! am vrut sa postez, m-am razgandit, n-are rost...
Link spre comentariu

Chiar te-as ruga sa iti faci singur testele, sau trimite-mi un kitt de Leach si il fac.2SA 2SC Fairchild nu au nici o relevanta ca finali pe modulele mele, deoarece folosesc EXCLUSIV MJL-uri.Deci, faci tu testul sau trimiti un leach la mine si fac eu testul? 

Link spre comentariu

Ok, ai adresa mea, trimite unul la testat,fac testul cu mare placere si transparenta!Nici la al meu schema NU imi apartine in totalitate, nu am sustinut nicaieri asta, m-am inspirat din mai multe schema, ba nitel si de la Crown in anumita masura...Hai sa nu divagam despre schema, nu are rost

Link spre comentariu

Ca punct de plecare, il alimentez la +/- 50Vcc si voi creste tensiunea (si puterea de iesire) pina cind tranzistorii CRAPA!

Și acum să înțăleg că te-ai răzgăndit? Păi cum, furi cireașa de pe tort! Dacă știam, nu mai urmaream cu atâta interes trilogia cu testele by DjLeco.

Păi ori suntem mieji ori nu mai suntem! :ciuda:

A, nu vrei să-i dai satisfacție lui Cirip, poate iți atacă coroana daca pușcă finalii.

Serios acuma, tre' să vedem când moare Jose Armando... adică tranzistorii.

Link spre comentariu

Deocamdata sint multumit, insa accept provocarea sa merg si la +/- 95Vcc, cind altcineva, oricare de pe forum, va face un test asemenator pina la +/- 85Vcc cu un singur rind de finali pe amplificator, fie amplif de firma, sau modul custom, ori realizarea proprie!

:da :limb:

Cirip sa astepte, sau sa trimita boxa lui!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări