Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Putere maxima@OUT? Challenge pt baietii cu calcule&simulari

Vizitator

Postări Recomandate

Sharky, referitor la TR, tind sa cred ca osciloscopul cauta sa afiseze pe display vizualizarea firmei de unda, si compenseaza ce si cum.Treaba cu sr este deja incheiata, am decis ca acel sr de 30uSec (media, este ok.)Softul a aratat cit de cit valori ok, ale puterii disipate si ale puterii de iesire, dar pina la rezultatul final, este diferenta MARE.Vreau sa vad (citesc) din scrisul tau ce putere am obtinut in filmul din ultimul test, adica asta:

in cifre si litere, multumesc.Astept comentarii la ceea ce am facut, vad ca TOTI v-ati dat la fund (a nu se interpreta gresit)...Unde sint posturile in care fiecare zice ce are de zis?Trebuie sa existe o controversa, pe care vreau sa o DEMONTEZE cu argumente, cel ce o face.
Link spre comentariu

Salut!
In filmul din ultimul link ai masurat la tensiunea de alimentare
Ualim=85V
Vo=51.7V
Io=9A
Psarcina=Vo*Io=465W
curentul tras din sursa
Is=1.414*0.636*Io=8A
puterea consumata
Ps=Is*Ualim=680W
randament=Psarcina/Ps*100=68.3%
nu pare iesit din comun...
Salut vioara!

Imi place ai ales cea mai mica valoare citita, ok, uite in filmuletul asta de aici unde am alimentarea de 170Vcc,in sarcina maxima:

Valoarea maxima a tensiunii citite pe osciloscop a fost 51,9-52Volti RMS, sub pragul de clip, respectiv curentul prin sarcina a fost la un momentdat cind am scazut frecventa , de 11,40A, vezi exact la sfirsitul filmului de unde am extras aceste imagini, vezi minutele si secundele in poza.

Posted Image

te invit sa recalculezi puterea si sa revi, multumesc.

Acelasi lucru il pot face si ceilalti colegi forumisti, pe care ii astept sa posteze.

Link spre comentariu

din partea mea, Leco, felicitari si multumesc frumos! felicitari si MJL-urilor, si difuzorului tau...hi,hi...eu, unul m-am lamurit, totul e ok, singura observatie e ca as fi vrut sa vad ce se intampla cu curentul cand mai urci in frecventa, dar asta e irelevant.auzi, tu folosesti 5200,1943 pe post de prefinali? tare! bravo! n-as fi folosit asa ceva, la configuratie Darlington. banuiesc ca aia e, nu?

Link spre comentariu

din partea mea, Leco, felicitari si multumesc frumos! felicitari si MJL-urilor, si difuzorului tau...hi,hi...eu, unul m-am lamurit, totul e ok, singura observatie e ca as fi vrut sa vad ce se intampla cu curentul cand mai urci in frecventa, dar asta e irelevant.auzi, tu folosesti 5200,1943 pe post de prefinali? tare! bravo! n-as fi folosit asa ceva, la configuratie Darlington. banuiesc ca aia e, nu?
Da exact din aia voi folosi de acum incolo, sint Fairchild si am mare incredere in ei.Poate voi folosi si altii mai mici, ceva seria NJW, pentru puteri mai mici, ca prefinali, si cu finali Fairchild 2SA 2SC, pentru a fi mai "ieftine" modulele.Daca as fi urcat in frecventa, desi am urcat pe la 100Hz in primele 2 filme, curentul crestea, dar am preferat testele la frecventa foarte joasa, unde sarcina este reactiva rau, pentru ca amplificatorul trebuie sa "suporte si sa disipe" si tensiunea INVERSA electromotoare indusa in bobina difuzorului.La frecventa peste 200Hz, nu avea sens testul, pentru ca "spulberam" difuzoarele de medii si cel de inalte.Si oricum nu as fi pus botul la "vrajeala" lui cirip cu frecventa de 15Khz la acea putere, sa faca el "teste de gen" pe boxa!
Link spre comentariu

As dori sa stiu cum ai dezactivat circuitul de limitare a curentului.Daca ai dus pragul la limita superioara sau daca ai scos din circuit niste rezistente,cum ar fi cele care vin in emitorii finalilor.Daca nu ai scos rezistentele ar fi o idee sa repeti testu fara ele.modificat:am recitit primul post si m am lamurit,mi se parea ciudat faptul ca finalii se satureaza pe la 10-11V

Link spre comentariu

Sorin, hai sa fim realisti, pe ce sarcina mai "complexa" decit BOXA completa ,ar mai trebui sa MAI testez ca sa fi si tu lamurit despre puterea obtinuta si ca amplificatorul REZISTA, chiar si cu un singur rind de finali, nu cu 5 cum intentionez sa folosesc pe el?Te-ai luat de testele mele in toate modurile cu putiinta, ok am inteles nu ti-a placut poate exprimarea mea sau poate anumite teste, nu crezi ca testul pe boxa este relevant si suficient?Face cineva amplificatoare pentru a aprinde becuri sau rezistente sau pentru a invirti motoare de curent alternativ, or sa le puna pe bobine de zeci de milihenry sau condensatori de sute de microfarazi?NU, amplificatoarele sint facute pentru a-si livra puterea de iesire pe difuzoare sau boxe de difuzoare, cu sau fara filtre in interior.Consider ca ar trebui sa incetam cu micile "semidispute" pe tema modulelor mele, am testat, a mers este ok, dar gata, ajunge.Nu mai spun ca ar trebui sa testezi si tu in mod asemanator modulele tale, pentru ca nu are rost si oricum ai spune ca modulele tale au puteri mici si ca nu te-ar interesa acest fel de teste.Nu spun nici sa imi aduci rezistentele tale de kanthal sau grupurile de rezistente pe care le-ai prezentat mai sus.Eu am aratat ce a fost de aratat, asa cum au fost testele mele, bune sau rele, corecte sau incorecte, cu rezistenta care are sau nu are 4 ohmi, insa in ultimul set de teste, cel facut pe boxe, cu ampermetru TrueRms in circuitul serie, cred ca este SUFICIENT SI RELEVANT, ca s-au scos peste 550W RMS pe BOXA, cind aveam 51,7Vrms si peste 11A pe boxa aratati de ampermetru.Poate vrei sa discutam despre compresia termica a boxei, ca ma asteptam sa zica careva si despre acest aspect, compresia termica a unui difuzor are efect in SPL-ul debitat de el, si anume, in medie exista o compresie intre 2 si 3,5db la spl la puterea Rms a difuzorului, si se manifesta prin scaderea spl-ului debitat de el,datorita "cresterii" valorii rezistentei in DC a bobinei mobile a difuzorului.Insa in acest caz valoarea puterii este data de relatia P=UxI, si nu de relatia U^2/R, si consider ca fiind cel mai corect si cel mai concret test pentru a masura puterea in acel circuit.Nu mai exista dependenta de variatie de temperatura (rezistenta care si-ar fi modificat valoarea in sensul cresterii valorii datorita temperaturii) ampermetrul aratind curentul real prin sarcina, iar osciloscioul, tensiunea reala la bornele sarcinii.In urmatoarele mele teste, unde vorbim de putere mai mare(cind voi lega 2 module in bridge), voi avea in permanenta ampermetrul serie cu sarcina, si osciloscopul si inca un voltmetru true Rms, in paralel pe sarcina, pentru a citi in permanenta puterea reala debitata de acel montaj, si pentru a nu mai fi posibile diverse interpretari. 

Link spre comentariu

M-am uitat la filme pe sarite.

Am inteles, finalul tine, bravo lui! :)

Simularile promise:

Iau cazul tau care s-a explicitat mai sus:

170V alimentare

5 ohmi sarcina.

52V rms.

AStea-s datele culese de tine.

Simularea cu soft free de 2 lei, nicidecum unu de mii de euro:

Posted Image

scriu si rezultatele ca sa nu va chiorati pe grafic:

52V rms la iesire

Disipare medie pe rezistenta 12.5W

Curent efectiv de iesire 10.4V (Aici a avut dreptate Emy, ce sa faci, superficialitatea duce la erori)

Curent pe o ramura 7.3A.

Putere medie pe sarcina: 550W

Putere disipata pe un tranzistor 120W

Puterea adunata trasa din surse : 800W

Simularea disipatie si compartie cu calculele facute dupa experiment, sa le refaca careva daca nu-s corecte, mie mi se inchid ochii de somn, dar daca am zis ca postez atunci postez.

Calculele in perspectiva in care sarcina e de 5ohmi si ceva.

Curentul e I=52/5 = 10.4A, rotunjim la 10A, pt simplitate, si asa nu stim exact ce valoare avea rezistenta.

Deci puterea pe sarcina e Pout=52*10= 520W.

Puterea totala din sursa e Pin=85*10 = 850w -desi cred ca ceva e gresit aici, dar sunt cam rupt si n-am chef sa imi bat capul.

n=520/850w = 60%. - tre verificat

Pe rezistente cat i*i*r, deci 22W, 11W pe rezistenta.

Restu de cade pe finali adica aprox 154W.

Sa refaca careva calculele, eu cred ca le-am gresit dar mi-e prea somn dupa antrenament ca sa mai gandesc coerent.

Intentionat am folosit o simulare simplificata ca sa iti arat ca si asa rezultatele sunt aproape de adevar.

DECI, n-ai demonstrat nimic, sincer. Simularea e apropiata de rezultatele obtinute. Pe langa asta ti-am zis clar din start ca nici un simulator nu are cum sa iti spuna daca piesa o sa crape sau nu dupa un minut de forja.

Aia trebuie verificat practic. Simularea, daca o faci calumea poate sa iti spuna multe despre comportarea unui circuit in conditii simple gen sinus de frecventa mica pe intrare, si micsoreaza considerabil timpul de proiectare deoarece poti descoperi unele greseli inca dintr-un stadiu incipient. Cand totul pare ok implementezi si vezi mai departe.

Noapte buna!

Link spre comentariu

Sharky, am pus pe pagina cealalta 2 printscreenuri din filme, in care se vede tensiunea de 52Vrms pe boxa, si un curent de 11,40A, de unde ar reiesi puterea conform relatiei P=UxI de 592,8W.Pacat ca de aici nu putem calcula randamentul ca NU stim ce putere a fost extrasa din alimentare.Insa cind voi lega 2 module in bridge, cu alimentare floating, inseriez un ampermetru pe alimentare si vedem atunci.Nu am spus si sustinut ca simularea este falsa, eu am intrebat punindu-te sa simulezi, cam cit crezi ca as scoate pmax pina sa crape finalii.Zisesei pe undeva ceva de 250W parca 300W, la iesire pina sa "puste" finalii.Nu am vrut sa demonstrez ca softul ESTE sau NU este corect, am vrut sa demonstrez ce putere se poate scoate teoretic cu un tranzistor cu PDMax 200W/25 grade pe brat la un amplificator clasa AB.Multumesc pentru simulari, si iti doresc somn usor! :101

Link spre comentariu

Ok, gata cu vorbele despre module si teste, ne-am ciondanit destul.

Acum trebuie sa repar un monstru, uite ca si cele de fabrica cu toate protectiile lor, termice, SOA, si de care mai vrei, pica; o clasaG:

Clasa G:

Posted Image

Link spre comentariu

Leco, vad ca ti-ai dat seama dece am spus ca sunt dezamagit de teste... pentru ca nu se poate calcula randamentul din ce avem la dispozitie.

Si puterea pe boxa nu-i chiar UxI; doar tu ai spus ca difuzorul e sarcina reactiva.

La calculu pe care am incercat sa-l fac data trecuta uitasem sa iau in considerare si puterea disipata pe rezistori...

Zici ca mai faci ceva teste. Macar alea sa fie facute ca la carte; ampermetru inseriat pe ramura pozitiva alimentare, inca unul inseriat cu sarcina (adica rezistorul de putere), osciloscop pe bornele sarcinii, voltmetru pe alimentare.

Si inca ceva... semnal la limita de clip, minim 50Hz, ca majoritatea multimetrelor masoara aiurea frecvente joase (ai vazut in ultimul test, la sfarsit, cum varia intre 7,xx - 9,xx)

Nu zic ca nu au fost utile si testele alea, s-au tras concluzii interesante, dar raman cateva aspecte nelamurite.... si asa o sa tot fie discutii la nesfarsit.

Link spre comentariu

Pai varia de la 7,xx la 9,xx deoarece se modifica parametrii boxei (rezistenta interna a bobinei difuzorului in DC(3,68 ohm) NU este constanta intre 20Hz si 200Hz pt un difuzor) fata de frecventa de rezonanta.

Pe mine ma intereseaza puterea oferita la iesirea amplificatorului, stiind excursia maxima de tensiune PINA in clipping.

Restul depinde de sarcina, compresie termica, pierderi pe cabluri, pe filtre, etc.Poate am sa fac odata un test, in care sa dau o putere de 100W (FIX 20VRms) constanta la iesire, facem testul pe rezistenta dummy load, cu ampermetrul inseriat, vedem daca sint sau nu diferente de curent in acel circuit odata cu modificarea frecventei (20Hz-200Hz), notam minimele si maximele obtinute pe ampermetru, si pe urma, fara sa modific NIMIC, inlocuiesc rezistenta dummy load cu difuzorul ,sa vezi distractie si variatie de curent!De aia am preferat in testele mele de pina acum, sa folosesc rezistenta fixa dummy load pe iesire , tocmai pentru a inlatura aceste indeajunsuri si a fi cit de cit corect in masuratoare, practic singura eroare in testul cu dummy load era data de modificarea valorii rezistentei odata cu temperatura.

In sensul cresterii, puterea scadea, dar daca rezistenta ar fi scazut o data cu temperatura, ar fi crescut si puterea nu?

Tocmai de aia sint interesat de excursia maxima la 1V sub prag de clipping, sa stiu ce putere electrica debiteaza amplificatorul pe 4 ohm.

Exact cum toti producatorii spun in pdf-uri.Insa la circuitul serie al ampermetrului cu sarcina, nu mai pot fi erori de masuratoare deoarece monitorizam in permanenta atit tensiunea la bornele sarcinii, cit si curentul ce o strabate, si calculam la orice moment din test, puterea electrica in acel circuit devitata de amplificator, si preluata de sarcina daca ar fi IDEALA.

Link spre comentariu

Insa la circuitul serie al ampermetrului cu sarcina, nu mai pot fi erori de masuratoare deoarece monitorizam in permanenta atit tensiunea la bornele sarcinii, cit si curentul ce o strabate, si calculam la orice moment din test, puterea electrica in acel circuit.

Ti'ai gasit... acu' se trezeste cineva sa mentioneze cos fi. De aia vorba ta era cel mai buna rezistenta de sarcina, ca vezi si tu ca testul pe boxa nu a facut decat sa genereze ALTE comentarii, fiecare cu un sambure de adevar dar si cu multe precizari neinspirate pe langa.
Link spre comentariu

Insa la circuitul serie al ampermetrului cu sarcina, nu mai pot fi erori de masuratoare deoarece monitorizam in permanenta atit tensiunea la bornele sarcinii, cit si curentul ce o strabate, si calculam la orice moment din test, puterea electrica in acel circuit.

Ti'ai gasit... acu' se trezeste cineva sa mentioneze cos fi. De aia vorba ta era cel mai buna rezistenta de sarcina, ca vezi si tu ca testul pe boxa nu a facut decat sa genereze ALTE comentarii, fiecare cu un sambure de adevar dar si cu multe precizari neinspirate pe langa.
Pai daca toata lumea incepe sa mentioneze cite ceva, inseamna ca nici un amplificator nu e ok, nu? :rade:
Link spre comentariu

dar am preferat testele la frecventa foarte joasa, unde sarcina este reactiva rau

Este exact invers. Difuzorul, dpdv electric, este format dintr-o inductanta in serie cu o rezistenta. De aia si creste modulul impedantei dupa ce ai trecut de rezonanta mecanica. Z=R+jXL=R+j*omega*L, asa cum se vede si in graficele postate de tine. La frecvente joase reactanta inductiva tinde la zero si ramane doar rezistenta. Dar ai spus ca nu te intereseaza teoria, asa ca nu mai insist ...

Si oricum nu as fi pus botul la "vrajeala" lui cirip cu frecventa de 15Khz la acea putere, sa faca el "teste de gen" pe difuzor!

Asa cum l-ai facut este incomplet. Spectrul muzical se intinde pana ceva mai sus. Daca spectrul s-ar intinde numai pana la 15K, testand la 200Hz ai acoperi 1.3% din banda. Cu restul ce faci? Cum demonstrezi clientilor ca e marfa de marfa? Ce faci daca-ti vine clientul inapoi ca i s-a ars anpliful cand a sfarait cinelul? Oricum, felicitari pentru munca si efort.Cat despre "vrajeala", stai lejer. Ti-am propus varianta cu sarcina artificiala; o gasesc acceptabila. Boxa era ca sa ii impac pe puristi. Dar este dreptul tau sa nu vrei sa faci un test daca ai indoieli asupra rezultatelor.Inca ceva. Interpretarea SOAR este ceva de genul "unde iti garanteaza producatorul ca nu crapa". Peste SOAR nu isi mai asuma nicio responsabilitate si nu mai poti sa il tragi de raspundere. Asa ca, daca un exemplar de amplificator a tinut la 1KW, nu inseamna ca toate exemplarele fabricate vor tine atata. A proiecta/fabrica pe baza masuratorilor unui singur exemplar e o reteta sigura sa ai caderi cu toptanul la client si sa fii lasat cu ochii in soare daca vrei sa te iei de fabricant.Pace si rulmenti tuturor!CiripP.S. O sugestie ptr incepatori, mai ales aia care-s studenti pe la sirmotronica. Copiati toate posturile lui EmyRulz si puneti-le la pastrare intr-un document word. O sa aveti nevoie de ele cand n-o sa intelegeti cate ceva pe la cursurile de specialitate.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări