Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Putere maxima@OUT? Challenge pt baietii cu calcule&simulari

Vizitator

Postări Recomandate

:nebun:

Voi folosi ca semnal frecventa de 50 Hz si voi scadea la 30Hz pe urma voi urca la 70Hz, cit si pe urma , in final,un test cu semnal muzical complex.

Leco,Ca sa fie un experiment complet, insist cu rugamintea de a face teste cu sinus de 15KHz atat pe sarcina artificiala cat si pe boxa. La 70Hz componenta reactiva nu isi arata coltii. Cu atat mai putin la 50 sau 30Hz. Cred ca e o simpla rotire/apasare de buton ca sa scoti 15KHz.Multumesc,Cirip
Este o provocare total neserioasa testarea comportarii la 15 KHz sinusoidal pe boxa.....la putere mai mare de 30 W ! Daca vrei , poti inseria o bobina de minim 50 mH / minim 30A ( iei in calcul si rezistenta bobinei in DC care se aduna cu sarcina rezistiva ) cu sarcina si apoi te joci la butonul de frecventa al generatorului , la puterea maxima a amplificatorului ( imediat sub pragul de clip ) dar cu ochii pe un ampermetru AC inseriat pe retea ( 220 V ) si probabil vei ramane surprins.......este mai simplu si mai sigur ca nu distrugi nimic !Rautaciosilor ! Cu glume din astea veti reusi sa scurtcircuitati incepatorii.......
Link spre comentariu

Este foarte corect asta, clasa AB are si randament sub 50%, la anumite puteri mici, poate si mai mic de atit,nu am stat sa testez asta pentru ca nu era in aria mea de interes , insa pe mine m-a interesat STRICT ce am masurat eu in testul meu, adica PESTE 50% din puterea maxima, eu am testat la limita pragului de clip, adica la aproape 99%, tocmai pentru a vedea cit se poate obtine MAXIM curat ca semnal sinusoidal.Randamentul se ia in medie ca fiind 65% acceptat, nimeni nu poate aprecia exact acest aspect DECIT prin teste, nu am vazut in nici un pdf , al niciunui producator de amplificatoare PROFI de putere, sa specifice acest parametru!Insa eu am facut testul in zona randamentului maxim, adica acolo unde tinde spre cei 78*, adica un pic mai jos de pragul de clip, am mai spus si repet cred ca pentru ultima oara asta.Am sa folisesc si multimetrul metrahit ca ampermetru, si celalalt ca voltmetru, poate metrahit prezinta mai multa acuratete si incredere, nu?

Link spre comentariu

Da, e corect ce a zis Emy. Ce ai zis tu e aberant.

Si ce a zis emy acolo? virful de 52,7 volti RMS sau VPeak in acea situatie, ori Vpp(peak to peak)?Explica te rog frumos, cu termeni tehnici si calcule, fara balacareli sau misto.Astept!
Link spre comentariu

O sa incerc sa explic, dar trebuie sa ma gindesc cum sa formulez pentru ca mie mi se pare foarte clara explicatia data de emy. (si eu as fi explicat initial cam la fel) Daca el nu s-a facut inteles inseamna ca trebuie sa spun acelasi lucru folosind alti termeni...sau alta metoda de explicatie altfel nu are rost...

Link spre comentariu

O sa incerc sa explic, dar trebuie sa ma gindesc cum sa formulez pentru ca mie mi se pare foarte clara explicatia data de emy. Daca el nu s-a facut inteles inseamna ca trebuie sa spun acelasi lucru folosind alti termeni...sau alta metoda de explicatie altfel nu are rost...

Ok, astept cu drag!
Link spre comentariu

M-am gindit ca chiar nu merita sa-ti explic. Cauza e multipla, de exemplu, simplul fapt ca strigi la noi, (ai scris multe postiri idioate cu litere mari) ma face sa nu mai am nici un chef....Clar nu am chef. De ce sa ma agit? Poti sa ramii in ignoranta tot restul vietii. Cred ca tu ar trebui sa te agiti...LA REVEDERE! (mi-am dat seama ca nu sunt in stare sa predau toata electronica de la inceput...)Daca nu inveti vei ramine vesnic ignorant.

Link spre comentariu

Chiar m-ai dezamagit, serios, ma asteptam sa fii ok si fairplay, chiar daca am avut o disputa mai inainte...Nu era vorba de ignoranta sau ca strig eu, scriu uneori cu litere mari bolduite ca sa subliniez ceva, asta este stilul meu, nu am intentionat nici o clipa sa te ofensez in vre-un fel prin scrisul meu, te rog sa nu te superi pe chestia asta, serios acum...

Am facut testele pe boxa, cum am promis, am sa le urc si o sa va astept parerile referitoare la dummy load(testele facute inainte) si cele facute pe boxa.Si se invata cite ceva referitor la cum se comporta impedanta(in cazul de fata rezistenta interna), a unei boxe, in functie de frecventa, sint diferente MARI!

Link spre comentariu

Misa , te rog frumos sa explici tot fenomenul , dar daca se poate pe limba incepatorilor ! Cu siguranta cei ce doresc sa invete , vor invata doar daca au de la cine.................macar incepatorii dornici de invatat sa iasa castigatori din aceste discutii , ar fi pacat , dupa ce s-a pus atat suflet in acest subiect sa nu rezulte nicio concluzie serioasa.....................Sper sa accepti punctul meu de vedere , si cu siguranta toti vor intelege si respecta efortul tau . Multumesc anticipat !

Link spre comentariu

Cu toata placerea am s-o fac cind am disozitia necesara. Ideea e ca intr-un subiect in care cineva incearca sa-si impuna ideile doar scriind cu litere mari nu pot sa o fac. Hai sa fim realisti... Clar ar trebui sa o iau de la zero...Poate imi da cineva o idee cum sa explic altfel ce a vrut sa explice emyrulz? (pardon, expertul emyrulz)Ce pot sa spun... ca emy are suta la suta dreptate...? si ca nu e luat in seama? Asta pot sa spun. Ce rost are sa mai explic? Eu voi fi luat in seama? Nu. Nu merita efortul.

Link spre comentariu

Forme de undă la intrare -> Posted Image Forme de undă la ieșire -> Posted Image---------------Posted Image--Posted Image

Pin = V+ x IAVG

Pout = VRMS x IRMS

Să luăm ultimul caz din testul tău, unde ai așa:

- intrare

V(+/-) = 170,2 deci V(+/GND) = 85,1

IRMS(+/GND) = 5,23 deci IRMS(+/-) = 10,46.

Astfel IP(+/-) = IRMS(+/-) x √2 = 10,46 x √2 = 14,793 deci IAVG(+/-) = IP(+/-) x 0,637 = 14,793 x 0,637 = 9,423

Pin = V(+/GND) x IAVG(+/-) = 85,1 x 9,423 = 801,9

- ieșire

VRMS = 52,7

rezistența la borne o considerăm R = 5 (având în vedere rezistența firelor de legătură, a contactelor și faptul că sârma cu care e bobinat rezistorul crește odată cu temperatura).

Pout = VRMS² : R = 52,7² : 5 = 555,4

=> randamentul η = Pout : Pin x 100 = 555,4 : 801,9 x 100 = 69%

Așa parcă se mai apropie de adevăr, dar tot mi se pare puțin cam mare. Cel mai simplu ar fi să legi rezistorul direct la sursă, inseriat cu un ampermetru și cu voltmetru paralel pe borne; Faci U:I și afli fără eroare cât e defapt rezistența. Tensiunea la sursă o reglezi egală cu tensiunea pe care ți-o arată osciloscopul în testul pe amplif.

Poate ar fi de luat în calcul și un mic defazaj, în funcție de cât de inductiv e acel rezistor...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări