Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Putere maxima@OUT? Challenge pt baietii cu calcule&simulari

Vizitator

Postări Recomandate

Inca o parte din teste, tin sa va anunt ca testele au fost facute in flux continuu, am oprit doar filmarile cit am marit alimentarile cu cite 10Vcc pe setul de filmare.La ce putere am ajuns?Astept!
Link spre comentariu

Ok, vad ca nimeni nu zice nimic....

Am ajuns la 40V rms pe sarcina de 4 ohm, adica o putere de 400W

Tensiunea de alimentare a fost de 133Vcc,adica +/- 66,5Vcc si un curent de 3,76A.

Deci din o putere extrasa de 500,8W, am obtinut o putere de 400W.
Citeva poze...

INAINTE de teste:

Posted Image

si DUPA TESTE
Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Ok, vad ca nimeni nu zice nimic....

nu fi rau! vezi ultimul post de pe pagina 2. sunt nimeni? comic...ok ai 80% randament. minunat. bestiali acei 5200/1943 de la fairchild, nu? hi,hi...cine vrei sa comenteze? toti sunt prin baruri/cluburi/maneloteci, prin fem... ups, in pat la un film cu femeile, la munca samd
Link spre comentariu

Nu man, doamne fereste, ma refeream de comentarii dupa ultimul meu post.

Ai comentat, ok, plusez si eu cu 2 filme!

Astept comentarii in continuare, in care daca vrei, poti calcula randamentul odata cu cresterea tensiunii si evident puterea de iesire!

Link spre comentariu

Salutari la toata lumea, revin si eu putin in discutii pe acest forum.Testul pe care il faci este foarte interesant! Chiar sunt curios sa vad cat pot sa duca acesti finali. Din punct de vedere teoretic "challenge-ul" lansat de tine este practic o non-problema deoarece singurele date disponibile pentru calcul sunt SOA-ul din datahseet, tot ce se poate face este o dimensionare corespunzatoare si atat, nu avem cum sa speculam unde vor pocni. In plus, sunt multe alte detalii care lipsec cum ar fi:- parametrii exacti ai sistemului de racire- modul exact de testare nu era cunsocut de la inceput. Acum dupa ce ai pus filmele e destul de clar ce vrei sa faci: testezi la limita de clip. Oricum sper ca realizezi ca puterea pe care o obtii in aceste conditii este cazul cel mai favorabil. Cu sarcini reactive puterea disipata creste patratic (la un defazaj de 45 grade ai disipatie dubla fata de aceeasi sarcina pur rezistiva).Ar fi extrem de interesant daca s-ar testa finali diferiti cu aceeasi metoda, atunci da, s-ar putea trage niste concluzii valoroase despre puterea lor relativa. Cateva remarci:1. Am observat ca amplificatorul iti intra in clipping cam la 9 V sub tensiunea de alimentare, mi se pare cam repede pentru un etaj final cu bipolari. 2. Ampermetrul iti arata prostii! Cel mai probabil nu e true RMS deci nu trebuie sa crezi o iota din ce arata, curentul pe fiecare ramura este monoalternanta si deci evident e foarte distorsionat. Din fericire, bazandu-ne pe ceea ce arata osciloscopul putem calcula usor puterea consumata: P = Vcc*Iout/pi adica aprox 597W pentru alimentare la 133V si 40V rms pe sarcina de 4 ohmi. Asta da un randament plauzibil de 67%. Nu pot sa cred ca cineva chiar a crezut ca poti scoate 80% cu clasa AB, mai mult decat maximul teoretic! :ras: E ca si cum ai crede in perpetuum mobile!Puterea disipata pe ficare final este deci un pic sub 100W ceea ce chiar si cu radiatorul la 60 grade este in SOA.La 148V si 46.5 Vrms pe iesire iese o putere consumata de 774W , utila de 540W si un randament de 70%, ceea ce din nou e ok, puterea disipata per tranzistor este de 117W, inca probabil in SOA la temperatura radiatorului. Acum am putea specula ca vor rezista cam pana la un maxim de 150W disipati pe fiecare din ei, ceea ce ar corespunde undeva pe la 700W putere in sarcina. Oricum ar fi, aceasta putere este total fantasmagorica pentru o aplicatie reala, dar, dupa cum spuneam la inceput este un test extrem de interesant, de-abea astept sa vad finish-ul, cu fum.

Link spre comentariu

Iata finish-ul cu FUM, dar nu de unde te astepti!

Sarcina este rezistiva, emyrulz, insa miine, acelasi test pe incinta cu difuzor de 3,6 Ohm, care este cea mai REACTIVA sarcina!Astept comentarii referitoare la putere.Ampermetrul cit si voltmetrul sint true RMS.

Si, acela este curentul exact prin montaj.Uite ca practic se pot obtine 694W rms din 200W pe capsula.

Simularea ce ar fi zis?Cit despre intrarea in clip la 9 volti sub Ualim, este MINUNAT, la crown se calculeaza la un 20Vce cadere!Azi daca nu plec la gratar, va pun si filmulet pe boxa!Interesant este ca din o capsula pe brat ce disipa total la 25 grade puterea de 200W s-au obtinut la +/-85Vcc o putere de 694W RMS Out la puterea consumata de 889w. 

Link spre comentariu

pentru a testa un amplificator de putere fabricantul aplica un semnal periodic format dintr-un tren de impulsuri sinusoidale/dreptunghiulare/triunghiulare, urmat de o pauza. ( tranzistoarele finale vor fi solicitate la aparitia pulsurilor de tensiune si curent ca urmare a pauzei/aparitiei bruste a semnalului ). pentru amplificatorul tau alimentat cu o tensiune dubla de 50v puterea maxima furnizata pe difuzor nu va depasi 275W ( calcul facut in minte fara sa mai simulez ).

Link spre comentariu

baza, tu te uiti la ce tensiune s-a alimentat spre finalul testului?Sa nu imi ziceti ca am murdarit rezistentele de 0,22 ohm cu carioca maro, sau ca mjl-urile mele "ascund" ceva "snake oil " in interiorul lor sau ca sint custom made,ca nu v-as crede in stare! 

Link spre comentariu

stimabile, ai pus o intrebare si ti-am dat un raspuns. eu nu citesc printre randuri, imi pare rau.faptul ca modifici pe parcursul a 3 pagini de posturi conditiile initiale de testare a amplificatorului nu are absolut nici o relevanta, cel putin pentru mine. si iti reamintesc ( scris de tine ):

In acest thread, isi poate da oricine cu parerea!

eu am incheiat acest subiect.
Link spre comentariu

Daca citeai atent esenta threadului, pe prima pagina, "stimabile",

Ca punct de plecare, il alimentez la +/- 50Vcc si voi creste tensiunea (si puterea de iesire) pina cind tranzistorii CRAPA!

,realizai ce si cum.Insa nu imi place superficialitatea, ai vazut repede 2 , 3 cifre, si ai postat...Citeai atent, urmareai filmele ca sint scurte, max 2-3 min fiecare, si postai, pertinent.Intimplarea a facut ca datorita alimentarii (trafului), am fost obligat sa incep testarea de la +/- 67,5Vcc tensiune minima pina la +/-85Vcc tensiune maxima.
Link spre comentariu

Miine , insa NU este relevant deoarece smps are pfc, si se pot intimpla mult referitor la masuratoare pentru ca trebuie sa includem in ecuatie si randamentul sursei...La ce esti nelamurit?

Link spre comentariu

Da vr-un toroidal nu ai p'acolo? Nu spune nimeni ca ai aranjat in vre un fel rezultatele, dar e foarte probabil ca ampermetrul sa indice... neadevăruri; totuși, ~80% randament pe o clasă AB clasică - mă gândesc ca nu l-ai tras pe haș și ne-ai ascuns asta?!

Oricum, daca SMPS-ul nu duce mai mult de 170V, tre' să gă sești o soluție. Ai zis că se lasă cu fum. Vrem să vedem, musai! :smt103:

Link spre comentariu

:ras: Esti incurabil! la fel ca la inceput. Nu poate nimeni sa zica nimic in afara de ceea ce ai vrea tu sa auzi ca imediat ai impresia ca lumea vrea sa iti dea sub centura, sincer cred ca esti un pic paranoic....

Prin comenteriul meu nu te-am atacat pe tine, nici munca ta (am si zis ca testul mi se pare interesant la modul cel mai sincer!) doar am atras atentia ca ceva nu e in regula. Atat. Invata sa citesti exact ceea ce scriu. Tonul meu nu a fost nici flegamtic nici sarcastic ci foarte serios! Acum nu stiu ce interpretezi tu.... N-are nimeni nimic cu tine omule stai linistit. (eu cel putin n-am, n-as avea nimic de castigat oricum, nu vand kituri, nu fac amplificatoare pro, nu repar amplificatoare pro, nu sunt in competitie cu nimeni). Nu ma consider nici un idiot care doar se baga in seama, sau care doar vrea sa rascoleasca rahatul, vreau sa contribui la partea de intelegere a ceea ce se intampla si sa semnalez erori de perceptie/gandire. Iei totul prea personal si te crezi infailibil, ceea ce e o mare problema....

Deci randament de 80% in clasa AB este o IMPOSIBILITATE din punct de vedere fizic, nu e nimic de discutat aici, e o eroare pe undeva prin masuratori. Randamentul maxim teoretic este de 78% si acesta s-ar atinge daca varful tensiunii de iesire ar fi absolut egal cu cu teniunea de alimentare(si tensiunea de alimentare perfect constanta), curentul de bias zero si nicio pierdere, deci e absolut clar ca buna ziua ca tu nu ai 80% randament. De chestia asta n-ai cum sa ma convingi nici cu un milion de masuratori asta intra in categoria de SF-uri pt oamenii cu perpetuum mobile & shit. Speram ca o sa va sara in ochi din prima chestia asta...... Nu pot sa cred, deci repet nu imi vine sa cred ca ati considerat pt o secunda ca poate fi adevarat.....

In plus mai spui alte chestiuni cum ar fi ca randamentul minim este de 60%, nimic mai fals, randamentul minim este... foarte mic, cateva procente, si se obtine pentru nivele foarte mici la iesire, cand puterea de iesire este mult sub cea disipata de bias...... Nu confunda cu nivelul pentru care disipatia este maxima in clasa AB... aia e cu totul altceva si intr-adevar corespunde unui randament in jur de 60% dar nu e randamentul minim. Randamentul minim nu se obtine la disipatie maxima!

N-am spus nicaieri ca ai fi facut ceva intentionat sau ca vrei sa ne pacalesti! Doar tu te faci sa crezi asta. In orice experiment se strecoara erori, sau in prezentarea rezultatelor sau in interpretarea lor, si nu neaparat voit sau cu intentii dubioase, trebuie sa intelegi asta si sa nu mai sari ca ars. Chiar daca ai dreptate in mod evident si comentariul este o prostie in termeni tot trebuie sa inveti sa fii mai diligent si sa explici calm si frumos cum stau lucrurile mai ales daca cel care ti-a raspuns a fost clar si diligent.

Ideea e ca la final datele pe care le prezinti (si pe care noi le analizam) incalca legi de baza ale fizicii, ce ai vrea sa fac sa te cred pe cuvant ? Plus ca nu da la calcul. Daca folosesc datele care le arati pe osciloscop si cat iti arata voltmetrul (in care am mai multa incredere decat in ampermetru pt ca masoara o tensiune continua) ies niste diferente cam mari! Si apropos, calculele nu sunt deloc aproximative, in niciun caz cu o eroare de 100W. O completare trebuie sa aduc la calculele mele de mai sus, puterea disipata pe care am calculat-o este de fapt puterea disipata in finali +rez de putere.

Apropos de ultimul test, se pare ca finalii respectivi au mai multa viata in ei decat credeam! asta e un lucru bun. Intr-adevar puterea in sarcina este de 695W, puterea trasa din alimentare da din calcule 1005 W si randamentul 70% adica cu 110W mai mult decat da inmultind ce iti arata tie ampermetrul cu ce arata voltmetrul. Disipatia ar fi de aprox 300W din care intr-adevar in jur de 40W pe rez (deci cam 130W per final - cam la limita, mai e ceva pana la cei 150W preconizati de mine!).

Daca ar fi cum ai zice tu, ai avea un randament de peste 78.5% ceea ce iarasi depaseste maximul teoretic, ceea ce sincer, cu 40W arsi in rez de putere si varful sinusoidei la 10V sub tensiunea de alimentare este imposibil!!! Chiar e imposibil nu stiu daca realizezi. Undeva e o eroare cu siguranta.

Si cum spuneam nu lua comentariile in nume de rau, nu a spus nimeni ca nu te pricepi la ce faci sau ca ai rele intentii. Chestii d-astea se intampla mereu cand se fac masuratori. Apropos, eu am o mare stima pentru munca pe care o depui (chiar daca te lauzi un pic cam mult) ai facut foarte multe masuratori foarte utile pentru noi cei care nu avem timp de asa ceva si te felicit pentru asta. Acum nu trebuie sa credem tot ce spun aparatele fara sa trecem prin filtrul ratiunii!

PS. Exista o posibilitate desigur ca si eu sa gresesc cu anumite afirmatii, sunt om si nu ma cred infailibil. Asta nu inseamna ca trebuie sa ma iei cu "la crown se calculeaza cu ..." putin ma doare cu cat se calculeaza la crown sau mai stiu eu unde, vreau o explicatie argumentata din punct de vedere tehnic, concreta din care sa inteleg ceva, care e motivul pentru care se intampla asa. Faptul ca imi zici ca x face asa nu ma ajuta cu nimic. Daca nu stii, poti sa spui frumos, nu stiu, uite firma cutare are atat si asta e, nu e nicio rusine sa nu stii. As prefera sa folosesti aceelasi ton civiliazat pe care il folosesc si eu si sa discutam ca doi oameni ce vor sa elucideze o chestie. Nu te aseza by default pe o pozitie de superioritate din care scuipi seminte in capul celorlalti, incerarca sa explici argumentat daca nu esti de acord cu ceea ce scrie cineva nu doar sa ii zici ceva de genul "tu habar n-ai", "uite ce fac aia", "eu n-am cum sa gresesc", "aparatele mele sunt perfecte". O astfel de abordare nu aduce nimic in plus celorlalti participanti la discutie. Iarasi incepe sa imi para rau ca mai intru pe acest forum... de ce naiba nu putem noi romanii sa fim ok unii fata de altii si sa discutam constructiv... si sa stii ca e o boala romaneasca, acum, dupa ce am plecat de mai mult timp, stiu despre ce vorbesc.

Link spre comentariu

Inca de la initierea topicului am ras cu lacrimi la cele debitate de Leco, de fapt asistam de cateva zile bune la un soi de infatuare gratuita, practic orice argument tehnic, teoretic sau de principiu, ii este adus el o tine pe a lui, pur si simplu entuziasmul lui e unul exploziv de parca ar fi reinventat apa calda...Din puterile vomitate de Leco ajungi sa-ti dai seama ca firme precum, Crest, Dyna, Crown si alti producatori de echipamente PRO sunt intr-o eroare permanenta, dar si intr-o risipa absurda de finali, Leco scoate cu o pereche de finali ce altii nici macar cu 3-4 perechi nu reusesc... wow, o fi de la schema ??? :)))Este clar ca pe tapet asta va fi afisat curand, totul tine de schema si nicidecum de finali, totul tine de implementare si de geniul care-i flutura prin freza...Scuza-ma Leco pentru acest post, dar daca continui in acest registru am sa incep sa ma laud si eu cu placa amplifului tau care-i proiectata de mine :)))))))) Numai o placa bine realizata poate conduce la asemenea performante deosebite, tranzistorii sunt si ei pe acolo, de schema nu mai zic, e atat de simpla incat daca o vei posta vreodata nu ai sa mai fii in nici un subiect de forum, maxim pe la carciuma & bodega...Un amplificator poate avea o putere de supraincarcare foarte ridicata, tine de timpul in care debiteaza aceasta putere, de racire, dar si de o serie de protectii care sa salveze tranzistorii finali in cazuri extreme.In testele efectuate de tine nu-i atat de greu sa tii amplificatorul sub control, cand el va da de sarcini complexe si va disipa cu mult mai mult decat acum si va intra in avalansa termica, nu-l vei mai putea salva nici daca torni apa de mare peste el :)) Vezi ce chin e cu "ampliful" japonezilor...Oricum eu te incurajez sa continui, poate detronam clasa D la randament, si asa nu suna prea hi-end... :)))Teribil de amuzant esti Leco, dar eu am sa te las sa te faci de... de bine...Testele astea sunt ca testele de la SMPS, testele de cateva minute nu au nici un efect Leco, e simplu sa controlezi totul in cateva minute, naspa e ca sunt multi putzoi care chiar pun botul la rezultatele tale :).

Sorin, nu te supara dar vad un pic de "invidie" in toate interventiile tale in general, si la module, si la smps si nu as vrea sa ne controversam, nu are sens, prefer sa pastram intre noi latura colaborarii.Daca iti aduci aminte pe threadul de prezentare al modulului meu, chiar te-am laudat si ti-am multumit tie, pentru munca ta,unde am spus ca fara ajutorul tau, acest modulNU ar fi prins viata!Accept provocarea ta, sa faci un test MINUNE cu modulele tale pe care le vinzi, in acelasi mod in care fac si eu!Cred ca ar fi foarte corect sa vedem ce si cum atit eu cit si userii acestui forum, nu crezi?Astept cu MARE nerabdare, un modul lucrat de tine si de Victor, si cind va fi sa il testez,Victor va fi prezent la teste, si de ce nu si tu, daca ajungi in Buc.Niciodata nu m-am bagat sa te critic sau sa te iau la peste picior in ceea ce faci, insa de acum incolo, poate am sa o fac.Te deranjeaza, daca spun ca modulele tale cu mosfet in out , sub orice nume ar avea ele, sint niste basini?Inafara de design PCB, chiar nu au nimic special, crede-ma.Insa "putoii" cum le zici tu, le cumpara ca sint ieftine.Usor usor, cine va dori ceva "peste" modulele tale, poate va apela la modulele mele.Vad acel pic de invidie din partea ta cit si a celorlalti, pentru ca sint singurul iesit pe piata de pe forum, cu module de putere mare...Fi si tu in asentiment si scoate ceva, daca nu, te rog NU blama munca mea, nu este corect si nici cinstit.Daca ai ceva de comentat IMPOTRIVA testului din seara asta fa-o cu ARGUMENTE TEHNICE, nu cu balacareli, te rog.

Tare tare tare mult astept ceva de la tine la teste, serios acum si fara ironisme! 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări