Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Putere maxima@OUT? Challenge pt baietii cu calcule&simulari

Vizitator

Postări Recomandate

Sharky, prefinalii sint 2SA 2SC Fairchild, finalii sint MJL21193G si 21194G OnSemi.Rezistentele din baza finalilor cele de 10 ohm fa-le sirme, la mine NU exista si pune rezistente de 47 ohmi intre bazele finalilor si iesire!Voi alimenta la +/- 50Vcc cu biasul reglat 50ma, pina la +/- 95Vcc, fara sa mai umblu la bias.

Stiu man ce ai spus, dar nu am modele spice pt ei si mi-e groaza sa caut acum, imediat ies pe usa.Cu rezistente din baza sau fara simulatorul tot cam acelasi lucru arata dpdv al puterii disipate, tocmai ce am verificat, diferentele sunt prea mici ca sa mai conteze. Disiparea in mare tot aia ramane.Rezistenta intre baza si iesire banuiesc ca e pt comportament rapid la comutatie, deci nu e cazul la 1kHz sinus, iar la 50Hz...e chiar degeaba.High voltage, In dc nu merge la fel pt ca finalii nu mai merg alternativ si va disipa doar unul.
Link spre comentariu

Leco, in acest test, pui si un ampermetru pe o ramura de alimentare? pentru relevanta, sa se vada si tensiunea de alimentare, si curentul tras.Cam greu de facut un asemenea test, conteaza si timpul de conductie termica. E doar o chestiune de timp pana se ambaleaza termic.

Link spre comentariu

Piglett, pentru interventiile tale pe threadurile mele, ar trebui nici sa nu te bag in seama, dar pentru ca sint om fara razbunari si nu port pica,punem si un ampermetru!

Il vrei inseriat cu sarcina sau pe una din alimentari?

Link spre comentariu
:speriat SOA depinde de temperatura.......Testarea va fi distructiva , si va trebui ca intre teste sa existe o perioada de racire . Am analizat foarte mult timp comportarea SOA , este previzibila dpdv grosier , nu cu fineturi , datorita dispersiei de fabricatie . Daca consideram randamentul clasei AB aproximativ 60 % , la o temperatura de 60 grade radiator ( jonctiune aproximativ 85 grade ) puterea totala scade semnificativ de la 200W la mai putin de 120W , minus randamentul.......daca socotim sarcina ca fiind pur rezistiva......pe sarcina inductiv-capacitiva totul se schimba in rau , mai ales la defazaje mai mari de 45 grade intre curent si tensiunea prin sarcina la frecvente mari peste 16 Khz !Asta pe termen lung , pe termen scurt conteaza doar norocul ( temperatura ambianta si a radiatorului , cuplajul termic etc ) si exemplarul testat , neimportant pentru marea masa de utilizatori .......de aia , la proiectul comun la care cooperez cu SORTEH protectia SOA este putin mai complicata , fiind de tipul multipanta VI , tocmai pentru a face fata cu succes la sarcini complexe intalnite in practica , entuziastii constructori de incinte acustice necunoscand faptul ca unele tipuri de incinte sunt foarte greu de " condus " iar rezultatele fiind total lipsite de control......Cel mai important lucru va fi racirea in acest test !
Link spre comentariu

Piglett, pentru interventiile tale pe threadurile mele, ar trebui nici sa nu te bag in seama, dar pentru ca sint om fara razbunari si nu port pica,punem si un ampermetru!

Il vrei inseriat cu sarcina sau pe una din alimentari?

o sa ma fac ca nu vad ce ai scris. polemicile cu tine nu isi au rostul. pseudo-carcoteala ia sfarsit aici.

cat despre ampermetru. am intrebat doar. nu a fost o rugaminte. trebuia sa te gandesti sa-l pui de la bun inceput, fara sa te intrebe nimeni. in testarile modulelor tale nu ai asa ceva.

clar, pe alimentarea pozitiva.

Link spre comentariu

:speriat SOA depinde de temperatura.......Testarea va fi distructiva , si va trebui ca intre teste sa existe o perioada de racire . Am analizat foarte mult timp comportarea SOA , este previzibila dpdv grosier , nu cu fineturi , datorita dispersiei de fabricatie . Daca consideram randamentul clasei AB aproximativ 60 % , la o temperatura de 60 grade radiator ( jonctiune aproximativ 85 grade ) puterea totala scade semnificativ de la 200W la mai putin de 120W , minus randamentul.......daca socotim sarcina ca fiind pur rezistiva......pe sarcina inductiv-capacitiva totul se schimba in rau , mai ales la defazaje mai mari de 45 grade intre curent si tensiunea prin sarcina la frecvente mari peste 16 Khz !Asta pe termen lung , pe termen scurt conteaza doar norocul ( temperatura ambianta si a radiatorului , cuplajul termic etc ) si exemplarul testat , neimportant pentru marea masa de utilizatori .......de aia , la proiectul comun la care cooperez cu SORTEH protectia SOA este putin mai complicata , fiind de tipul multipanta VI , tocmai pentru a face fata cu succes la sarcini complexe intalnite in practica , entuziastii constructori de incinte acustice necunoscand faptul ca unele tipuri de incinte sunt foarte greu de " condus " iar rezultatele fiind total lipsite de control......Cel mai important lucru va fi racirea in acest test !

Esti optimist, cred ca pe la 120W esti tot afara din SOA pentru regim de durata practic !Dar din simulare rezulta ce a pus Sharky ....In simulare Sharky a luat in calcul doar regim dinamic instantaneu .Nu stiu sa existe simulare care sa ia in calcul timpi lungi de functionare , ceea ce este deteminant pentru un amplificator in realitate .Cum au spus si colegii factorul determinant si NECUNOSCUT este racirea si mai ales dimensinea radiatorului si rezistenta termica a izolatorului si a contactelor termica catre radiator ......Pentru ca daca la 25 de grade inca rezista (si chiar din simulare si chiar si din calcule esti in SOA ) dupa ce trece de 50...60 grade se schumba toata treaba.....
Link spre comentariu

Am MARI MARI surprizeInsa dupa ce urc filmele si pozele.Ma imbrac si plec spre job, le urc de acolo!Tineti aproape, este o surpriza ENORMA.Jos palaria ON SEMICONDUCTOR!

Link spre comentariu

Pai a explicat cum o sa faca testele... deci nu-i asa cum vrei tu.

Ori ca ar testa pe un interval x la putere constanta, ori ca ridica alimentarea pana se evapora jonctiunile, tot nu are nici o relevanta si nu ai ce sa "inveti" din asta. E doar asa de fun, sa vedem unde-i pusca fierea.

Interesant ar fi daca ar face o comparatie cu MJL-urile alea de 17 RON, sa vadem daca sunt fake sau nu. Daca Leco doreste sa faca o comparatie, promit ca cumpar eu o pereche si ii trimit si una de MJL4281/MJL4302 by ON Semiconductor; mie astia imi plac cel mai mult si sunt curios cum se comporta fata de 21193/21194.

200W si coafura rezista. E dat dracu' daca trece de 250/trz! :smt103:

Link spre comentariu
:nas: Va prezint o curiozitate : QSC RMX2450 scoate cu 4 perechi de finali 1200 W in 2 ohmi ( SOA " ajutata " de clasa H ) iar QSC RMX1400 tot cu 4 perechi de finali 700 W in 2 ohmi ( in " banala " clasa AB ) , folosind tranzistori de calitate ( cu origine garantata de la FAIRCHILD ) avand SOA 0,8 A / 100 V ! Cu radiatoare si ventilator eficiente , dublate de o protectie termica foarte precisa ! Deci cu tranzistori cu SOA mai mare ( 2,5 A / 80 V ) este posibil mai mult.......Puteti face calcule simple si vedeti de ce proiectantii prefera folosirea clasei H/ G pentru marirea randamentului si micsorarea numarului de finali : " incarca " in clasa H un singur final cu 300W out , iar in clasa AB cu " doar " 175 W out , totul " bazat " doar pe racirea excelenta si protectia termica ! Dar nu se foloseste un asemenea calcul decat la amplificatoarele ieftine.....in tehnica nu exista minuni ! Intotdeauna se introduce in calcul si un factor de siguranta multiplicator ( minim 1,2 ) . Ramane de vazut eficienta......si / sau fiabilitatea !
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări