Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Putere maxima@OUT? Challenge pt baietii cu calcule&simulari


Vizitator

Postări Recomandate

Titlul pe care vroiam sa il scriu si nu incape, ar fi fost asa:

 

Ce putere maxima se poate scoate cu o singura pereche de MJL21193 si MJL21194, in configuratie dublet darlington pnp+PNP si npn+NPN pe iesire (prefinal+final) pe sarcina rezistenta de 4 ohm in semnal sinusoidal?

 

Sau un titlu adiacent Teoria si Simularile vs Practica!

Ideea de configuratie a finalilor, prezentata simplificat:

 

 

Posted Image

 

Sa luam ca exemplu de test, modulul meu care va avea montata DOAR o singura pereche de finali pe iesire, ce putere maxima va scoate pina crapa finalii?

 

Parametrii de catalog ai tranzistorului sint urmatorii:

 

http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 1193-D.PDF

 

Ca punct de plecare, il alimentez la +/- 50Vcc si voi creste tensiunea (si puterea de iesire) pina cind tranzistorii CRAPA!

 

Vreau sa calculati sau sa simulati sau ce vreti voi, sa imi spuneti CE PUTERE maxima se poate scoate PRACTIC din o pereche de tranzistori ce au disipati maxim 200W/25 grade celsius/capsula, pina se distrug jonctiunile!

 

Rezistentele de emitor sint 0,22 Ohm, iar intre baza si emitor la finali, luam de exemplu 47 ohm, iar protectia SOA NU este inclusa DELOC in circuit, deci blana pina crapa!

 

In acest thread, isi poate da oricine cu parerea!

 

Va astept si pe urma fac testul, jertfesc pentru cunostiinta poporului, o pereche de MJL-uri

Link spre comentariu

daca tot vrei sa vedem cum crapa MJL-urile (pacat de ele) ,poti sa le testezi si intr-un simplu montaj ,fiecare pe rand, si vei inregistra valorile de varf cand vor crapa si din simple calcule poti deduce puterile obtinute.. e nevoie bineinteles de o sursa de tensiune reglabila si un ampermetru.. vei determina fte usor valorile "de crapare" ale tranzistorilor... cat despre simularea cu program eu sunt rezervat... testul practic isi are relevanta in cazul de fata.. parerea mea..

Link spre comentariu

@ Apollo, vreau sa vad ce ar iesi din simulari sau teorie.

Pe urma confruntam cu practica!

 

Nu este un thread cu iz de circoteala pe tema teorie, vreau doar sa le confrunt, atit.

 

@ Wally, vreau test pe sinusoidal, in montaj de amplificator audio, nu test de conductie directa.

 

Ziceti, valori!

Link spre comentariu

Si cam ce concluzie se poate trage din acest test?Baietii cu calcule si simulari calculeaza sa nu iesi din SOA.Evident ca de la caz la caz o piesa crapa imediat ce ai iesit din SOA, alta mai tarziu. De prezis ca va crapa exact la Vcc de x V si la un Vout de Y volti e aproape imposibil.Daca unii vor sa forteze piesele, n-au decat, altii prefera sa ia o pereche de finali in plus si sa stea cu sufletul impacat ca respecta ce a spus producatorul. Poate piesa crapa la test, poate crapa peste 3 zile, poate crapa peste 2 ani in loc de 20 de ani. Pe langa asta datele sunt insuficiente. Ar fi nevoie sa ne spui cate ceva legat de racirea finalilor si la ce nivel de tensiune raportat la alimentare se va face testarea. Presupun ca iei nivelul la care disiparea pe final e maxima.DAca vrei sa vezi respectarea SOA realitate vs simulare sunt dispus sa particip, altfel sa imi dau cu parerea in cat timp crapa un final alimentat la tensiune prea mare nu imi pot da si sincer nu ma intereseza.

Link spre comentariu

Sharky, simulezi sau calculezi, vs SOA, sau vs ce vrei tu, cit crezi tu ca rezista pina crapa, este un test de moment nu de anduranta in timp, test simplu, alimentam plecind de la +/- 50Vcc, sarcina fixa, marim alimentarea pina la +/- 90Vcc chiar si mai sus daca rezista, citim puterea pina in clipa in care a facut POC!Racirea clasica a modulului, acelasi radiator, ventilat.Repet nu este un thread cu iz de rautate, este un thread pentru a vedea ce si cum, si inainte de a pirli o pereche de MJL-uri, vreau sa vad ce spune teoria sau simularea, niste valori maxime care s-ar obtine, tinind cont de PdMax la 25 grade celsius 200W si daca vrei, SOA de 2,25A/80V/1 secunda cit este dat in pdf.Depasim si soa daca este, nu ma deranjeaza, deci test plecat de la +/- 50Vcc pina sus la +/- 90VccNu vreau valori absolut exacte, vreau teoretic cit de cit, 100W, 150W 200W 300W, cit se poate obtine, pina plesnesc jonctiunile?Deci?

Link spre comentariu

Stiu ca nu e carcoteala, dar nu am cum sa te ajut.N-am de unde sa stiu cand o sa pocneasca. Chiar nu stiu cat rezista o piese din moment ce iesi din SOA. N-am incercat pana acum. Acum o sa trag o simulare in configuratia aia, atacate dintr-o sursa de semnal sinusoidal.O sa pun puterea disipata. Dar aia o sa insemna ca in practica ar trebui sa disipe tot atat. Simulatorul nu e in stare sa iti spuna prea multe, iar eu n-am idee cum se estimeaza cat de repede se arde un trazistor. Imi inchipui ca nu crapa el instant cand jonctiunea atinge 150C, poate rabda perioade scurte, dar ideea este cat de scurte?

Link spre comentariu

Daca e liber pentru oricine sa-si dea cu parerea... zic si io.

N-ai specificat la ce frecventa faci "crash testul" - propun 1KHz. Si sunt multe variabile pentru a putea calcula sau simula asa ceva.

Dar presupunand ca folosesti un radiator calumea (cum e ala de pe kit-uri) si te misti destul de repede, eu licitez pentru 280W; si mai propun sa pornesti de la 65-70V, mai jos nu are rost sa-i incingi ca n-or sa aibe greturi pe termen scurt - poti sa-i ti la +/-60V pana le cresc mustati, ca nu o sa scoata fum decat daca ii lasi fara radiator.

 

Deci 280; cine ofera mai mult? :up: :94

Link spre comentariu

Eu zic sa testez la 100 Hz insa facem la 1000Hz, cum doriti voi.Daca facem la 50 Hz de ex, prima oara pun pe un difuzor, cel din boxa pe compresie, si pe urma pe dummy load.

Link spre comentariu

1000Hz pe sarcina rezistiva zic ca ar fi cel mai ok, da sa decida poporu'.Si totusi, cum o sa faci tesul? Pornesti de la +/-xx V, cu biasul reglat si cresti progresiv alimentarea, fara alte interventii, sau in trepte, +/-xx V apoi cresti cu y V si reglezi din nou bias, lasi sa mearga y minute, daca rezista cresti din nou cu y V si tot asa?

Link spre comentariu

Eu as zice ca pe la 70V cu semnalul de atac la 45V crapa destul de repede, poate nu in timpul testului, si poate nu daca radiatorul ramane rece. Dar intr-un amplfi normal la care amplificatorul ajunge si la 70-80C SOA e depasit cu mult asa ca nu cred ca o sa aiba viata lunga.

Puterea disipata ar fi de aprox 130W pe final dupa calcule: U*U/(pi*pi*R).

Atasat aveti niste grafice:

 

vcc=70V vin = 45V 4ohmi, Pd, avg(Pd) - max Pout aprox 200w .gif

Posted Image

vcc=70V vin = 70V 4ohmi, Pd, avg(Pd) la putere maxima, Pout aprox 480w .gif

Posted Image

Link spre comentariu

Sharky, prefinalii sint 2SA 2SC Fairchild, finalii sint MJL21193G si 21194G OnSemi.

Rezistentele din baza finalilor cele de 10 ohm fa-le sirme, la mine NU exista si pune rezistente de 47 ohmi intre bazele finalilor si iesire!

Voi alimenta la +/- 50Vcc cu biasul reglat 50ma, pina la +/- 95Vcc, fara sa mai umblu la bias.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări