Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

releu incarcare moto!!

Vizitator cristyyoo

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

La prima vedere si eu am zis ca e gresita;am vazut iesirile puse la masa.Am vazut datasheetul si ai dreptate,schema e in regula,cel putin in ceea ce priveste comand mosului,n-am stat sa verific pin cu pin.Cand pui o schema,cu o functionare atipica,incearca sa explici functionarea,eviti remarcile de genul...montaj incorect.Ti-as propune un alt integrat,3843,schema ar iesi mai simpla,dar e alegerea ta ...Revin sa ma contrazic singur..comanda mosului nu-i chiar in regula;tensiunea in pin 13 este mentinuta de zenner la max 15V,fata de masa;insa pt a putea bloca mosul,aceasta tensiune trebuie sa poata urca la potentialul din sursa mosului.Tranzistorii interni integratului,nu suporta aceasta tensiune.Asa ca trebuie folosit inca un tranzistor,ca in schema cu microC.Si schema cu 3843...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 298
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

84

• Big

34

• miron1947

15

• madcox

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

eu nu fac remarci ci incerc sa ajut dar nu pot sta la infinit sa vad ce ati mai inventat in joaca de-a electronicao remarca ar fi ca esti nepoliticos cu cineva care ti-a raspuns totdeauna si s-a oferit sa te ajute sa completezi cunostintele cel putin in ce priveste sursele in comutatieiesirea din sg nu poate fi decat 0v si 15v din cauza diodei zener pusa acolosa luam cazul in care in sursa mosului avem sa zicem 130v;vom avea o cadere de 15v pe zenerul din poarta mos si o cadere de 15v pe zenerul de la iesirea SG--restul de 100v vor fi aplicati pe dioda d3 si rez de 10kohm r8oare 10 ma vor deschide mos-ul?

Link spre comentariu

nu cred ca se referea la dvs,oricumnu are rost sa va certati acum, e doar o schema...in fine, am fost azi dimineata si am gasit MJE2955, deja l-am montat insa diseara cand ajung la garaj fac proba, va tin la curent.

Link spre comentariu

Ultima schema foloseste canal N , eu am primit azi comanda cu tranzistori canal P, prima schema postata pare destul de realizibila, mam gandit si eu la UC3843 inainte sa aleg Sg, am cautat pe net, documentatie, dar fiind nou pentru mine , am zis sa nu ma arunc la ceva chiar de dimensiuni foarte mici, asa ca pana la urma am ramas la Sg (cu acesta am mai lucrat). Schema am reproiectato, nu mam gandit ieri la tensiunea de pe baza lui Q2, dar intradevar, el ramanea intre deschis , cea ce nu este bine, am crezut ca pot scapa de un tranzistor dar se pare ca nu a fost asa! Schema mai jos!

post-15533-139829421338_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Miticamy nu cred ca mai are nevoie sa citeasca datasheetul vreunui 'clasic' ,eventual invers.

Greselile sant de baza :alimentarea se face cu un + direct de pe baterie iar cu zennerul e alta poveste .

In paralel poti sa dezvolti sch pisica matache's pt a avea o baza de referinta.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

@Cilibiu,apreciez incapatanarea ta,desi te contrazici singur.Deunazi doreai o schema cat mai simpla si cat mai fiabila,dar acum preferi ceva complicat.SG-ul nu face nimic in plus,in cazul de fata,comparativ cu 3843.Sa stii ca e totusi problematica polarizarea mosului,de la o tensiune variabila de genul 20-250V;varianta cu traful de comanda inlatura toate problemele.In plus,prin simpla inversare a unei infasurari,poti comanda si canal P.Asa cum spuneam insa,apreciez incapatanarea;fa montajul,sa vedem ce iese.R9 mi se pare cam mica,determina in baza tranzistorului un curent de cca 30mA.Eu as pune cativa K,in locul ei.Daca ai piesele,apuca-te de montaj,de vorbit am vorbit destul.Si inca ceva ..SG3525,functoneaza intre 0-70 grade,2525 funcioneaza parca -40-80 grade.Pentru teste insa merge si primul.

Link spre comentariu

salut din nou, am schimbat tranzistorul cu un MJE2955 insa nimic nu se schimba, semireglabilul a ramas pe pozitie de ieri, m-am jucat la el insa la fel nimic nu se schimba, de asemenea dioda serie a ramas si ea la locul ei.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Mai fa un test,sa vedem daca nu cumva ai vreun tiristor in scurt.Deconecteaza din circuit anozii tiristorilor,si masoara din nou tensiunea pe baterie.Tureaza insa foarte putin motorul,tensiunea pe baterie trebuie sa creasca peste 14V.Daca creste,conecteaza inapoi anozii,deconecteaza colectorul,refa testul .Daca si acum creste peste 14V,conecteaza colectorul,si deconecteaza din circuit zennerul,refa testul.Tensiunea trebuie iarasi sa creasca.La toate aceste teste nu tura motorul prea mult!Doar atat cat tensiunea sa ajunga la 14-15V.Ai putea masura si diodele din puntea redresoare,sa nu ai diode in scurt...

Link spre comentariu

am deconectat anozii si am facut testul, treaba e asa: pe puntile redresoare tensiunea ajunge la 13,6 insa pe baterie ajung 12,4 volti. am masurat firele ce pleaca din releul de incarcare spre baterie si sunt ok, care sa fie problema? am ajuns la 13,6 volti pe punti pe la 4000 de ture. ceva nu este in regula insa nu imi dau seama ce imi scapa, sa mai fac testul si cu colectorul si zennerul?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nu mai fa alte teste deocamdata.Masoara puntile redresoare,verifica legaturile ce vin de la alternator,eventual cositoreste firele,deseori in mufa respectiva apar contacte imperfecte.Problema pare a fi din conexiuni,punti redresoare,alternator.La 4000 ture,fara tiristorii conectati,tensiunea pe baterie trebuia sa sara lejer peste 15-16V.Ai avut si alti consumatori conectati,far,etc,in timpul masuratorii?Exista sigur si un contact imperfect intre puntea redresoare si baterie,de la 13,6V la 12,4V e o cadere insemnata de tensiune;poate fi oxidata legatura la baterie,eventual o siguranta nu face contact ferm,daca ai siguranta.

Link spre comentariu

@Cilibiu,apreciez incapatanarea ta,desi te contrazici singur.Deunazi doreai o schema cat mai simpla si cat mai fiabila,dar acum preferi ceva complicat.SG-ul nu face nimic in plus,in cazul de fata,comparativ cu 3843.Sa stii ca e totusi problematica polarizarea mosului,de la o tensiune variabila de genul 20-250V;varianta cu traful de comanda inlatura toate problemele.In plus,prin simpla inversare a unei infasurari,poti comanda si canal P.Asa cum spuneam insa,apreciez incapatanarea;fa montajul,sa vedem ce iese.R9 mi se pare cam mica,determina in baza tranzistorului un curent de cca 30mA.Eu as pune cativa K,in locul ei.Daca ai piesele,apuca-te de montaj,de vorbit am vorbit destul.Si inca ceva ..SG3525,functoneaza intre 0-70 grade,2525 funcioneaza parca -40-80 grade.Pentru teste insa merge si primul.

Treaba cu temperatura ai dreptate.Problema este ca am SG3525 dar nu am UC3843!Transformator pentru driver -mos, cred ca am ceva dedicat pentru el!Ce mia ajuns acasa, este doar mosi, tasilent-urile, si cam atat. Urmeaza sa vina MCU-urile,dar deocamdata nu voi folosi MCU in schema.Cum am zis si mai sus, nus familiarizat cu UC3843, nu am facut nici un montaj, vreau sa inteleg exact ce rezistente trebuie sa aleg si pe ce sa ma bazez, la Sg3525 deja stiam exact ce si cum cu el, ce rezistente , etc.....!Nu sunt incapatanat, doar vroiam sa fac ceva ce am mai facut (asemanator).O sa fac schema cu UC3843 dar am cateceva de invatat!Renunt la schema cu Sg din motivul temperaturi de lucru!Sper ca maine sa am timp sa fac restul montajului, poate reusesc sa fac rost sau sa ajung prin bv daca nu ploua sa cumpar UC3843!Numi place sa fac un montaj electronic, si habar sa nu am cum functioneaza, mai bine nul fac! (sunt electronist, si fa montaje care le inteleg, care nu leam facut, trebuie sa le inteleg inainte de a le face, altul care ia scheme face, si "merge" , neavand bai cum functioneaza, ala nu se numeste electronist!)Nu cred ca schema cu Sg este mai complicata fata de MCU (MCU> programare, teste calibrare)plus ca se vede diferenta si in scheme!Eu vroiam ceva fiabil si simplu, dar cum o dau tot la scheme complicate ajung!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări