Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tranzistori


iulian_2233

Postări Recomandate

am o intrebare pentru cei care vor sa imi dea un raspuns mai clar cum se afla echivalentii unui tranzistor? adica la un bc 177 spre exemplu care ar fi echivalentii lui si de ce sunt aceia si nu altii

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mircea888

    1

  • vio2007

    1

  • Mahdi

    1

  • iulian_2233

    1

Top autori în acest subiect

De obicei poti inlocui un tranzistor cu altul de acelasi tip care are minim aceeasi parametri, adica poti pune un tranzistor cu performante mai bune si se considera echivalent.

 

In functie de aplicatia in care este folosit trebuie luati in considerare mai multi sau mai putini parametri, in cazul general trebuie sa iei in considerare Uce, Ic, hfe, Pd.

Insa sunt aplicatii in care conteaza si frecventa de tranzitie ft, tensiunea Colector Emitor de saturatie (la aplicatii de putere), capacitatea colector baza sau zgomotul tranzistorului, totul depinde de cerinte si de aplicatie.

 

De exemplu, in locul lui BC177 poti pune BC557 sau BC556, cand cauti un echivalent trebuie sa gasesti un tranzistor uzual pe care sa-l poti gasi in magazine.

Astfel am ales BC557/556 deoarce este bipolar PNP cu Uce cel putin la fel de mare, Ic are aceeasi valoare, Pd este mai mare iar hfe are valoare mare (cateva sute) tot ca la BC177. Daca te uiti in datasheet ai sa vezi ca hfe depinde de terminatia tranzistorului.

 

Mai sunt tranzistoare marcate diferit dar care de fapt inseamna acelasi lucru, marcajul difera de obicei de la o firma la alta, asta este un caz mai putin intalnit, nu este asta cazul tau dar ti-am zis ca sa stii si despre asta.

Link spre comentariu

Pe langa ce a spus mircea calin as mai adauga un amanunt: daca vrei sa il inlocuiesti intr-o schema pe care vrei sa o folosesti la un montaj viitor nu e asa important, dar daca deja cablajul este deja realizat e bine sa cauti intre tranzistoarele care au caracteristi apropiate pe cei care au dispunerea/semnificatia pinilor cat mai apropiata de cea a tranzistorului pe care l-ai inlocuit. Exemplu: desi in multe aplicatii BC547 si 2SC945 ar putea fi unul in locul celuilalt, dispunerea pinilor face dificila inlocuirea.(am atasat pdf-urile celor doua pentru a fi mai explicit).Bafta!

Link spre comentariu

Mai pe scurt,sa fie de acelasi tip (pnp,sau npn ; germaniu,sau siliciu...) si sa aiba aceeasi parametri de lucru U,I,P,h...Si atentie la dispunerea pinilor (ordinea) E-B-C;S-D-P ... .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări