vergil Postat Aprilie 18, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2011 Am inteles .Dar , pe pozitia auto , are totusi trasa , daca se actioneaza potentiometru P din baza de timp . E o pozitie foarte critica , ce corespunde cu bascularea comparatorului 339 .E bine asa ?Stima . Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Aprilie 18, 2011 Partajează Postat Aprilie 18, 2011 Pe pozitia "auto" trebuie sa aveti trasa , asa cum am scris si in mesajul anterior.Pe pozitia "normal" atunci cand reglati nivelul de sincronizare este posibil sa aveti "trasa" atunci cand nivelul reglat este sub nivelul de zgomot. Cu stimaBarbu Paul Link spre comentariu
vergil Postat Aprilie 18, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2011 Da , i-mi cer scuze .Vorbeam de poz normal . Se mai intampla .Acum ca le-am pus cat de cat la punct , as vrea sa schimb si tubul . Vreau sa fac asta ptr ca tubul original are spotul cam gros fata de D7-190 .Osciloscopul are in dotare tub B7S200 .Vreau sa-l schimb cu D7-190 .As vrea sa stiu daca e posibi , daca puteti sa-mi spuneti , bineinteles cu toate modifica rile de polarizare ale tubului .Atasez si datashedul la fiecare Link spre comentariu
vergil Postat Aprilie 18, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2011 La punere sub tensiune a acestui montaj se duc tranzistorii . Dureaza cam 1 minut . Culmea e ca in acest timp functioneaza cum trebuie .Nu cumva tz sant prea mici ca tebsiune , au tensiunea de lucru prea mica ? Cel putin ptr montajul acesta ? Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Aprilie 18, 2011 Partajează Postat Aprilie 18, 2011 Da tensiunile maxime de lucru (Uce) pot fi depasit in anumite conditii dar pentru inceput , schimbati condensatorul C1 cu unul de 50uF/100 VCC si montati in loc de BC171 (pentru T1) tot un BC174 (sper ca nu utilizat alti tranzistori). Cu stimaBarbu Paul Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Aprilie 18, 2011 Partajează Postat Aprilie 18, 2011 O completare la cele spuse mai sus intre baza lui T1 si pinul 3 de la BA555 trebuie sa fie o rezistenta de limitare (eventual si un condensator de compensare in paralel cu rezistenta) pe care nu o vad in desene. Link spre comentariu
vergil Postat Aprilie 19, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Da , rezistenta de limitare nu e in schema . Fara ea se ard Tz imediat . Eu am pus o rez de 500ohmi , si acum sta un minut si se duc . Daca o pun de valoare mai mare , afecteaza amplificarea semnalului .Ca sa nu mai spun ca fara rez de limitare se incalzeste 555 si apoi pica . Am sa pun C1 de 50mf .Cu stima . Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Mariti rezistenta din baza lui T1 ( cea de 500 ohmi) la 10K si in paralel cu rezistenta montati un condensator de 120pf. Cu stima Barbu Paul Link spre comentariu
vergil Postat Aprilie 19, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Am pus rezistenta de 10k . Totul e ok acum , dar cand aplic semnalul pe grila G1 a tubului i-mi anuleaza sincronizarea , practic ramane numai cea verticala , o linie verticala . Eu am folosit montajul din imaginea atasata , ptr polarizarea tubului .Aici arata ca semnalul de stingere e pozitiv . In schema pentru stigere folosita de mine ,( cea care e recomandata in cazul meu ) , postata mai sus e negativa . Asa am inteles eu .Spunetimi daca gresesc .Sa fie oare asta cauza de anuleaza sincronizarea ? Ce as putea sa fac ?Va multumesc .Numai de bine . Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Aprilie 19, 2011 Partajează Postat Aprilie 19, 2011 Trebuie sa plec la aeroport si nu am timp acum sa ma uit peste scheme , maine am sa va raspund la ambele probleme.Cu stimaBarbu Paul Link spre comentariu
vergil Postat Aprilie 21, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2011 In schema atasata , sant 2 condensatori , C27 de 10x3,3nf ,si C32 de 7x3,3nf . Acesti condensatori trebuiesc inseriati sau in paralel ???? Este vb de polarizaile tubului D7-190 .Care ar fi diferenta daca , in cazul paralel , se pune unul de 33nf in loc de 10x3,3nf , bineinteles la tensiunile respectiva . Sa fie asta cauza ca se stinge trasa orizontala cand aplic semnalul de stingere ?Va doresc sarbatori fericite . Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Aprilie 21, 2011 Partajează Postat Aprilie 21, 2011 Circuitul de stingere ar trebui sa functioneze destul de bine , schema de polarizare a tubului catodic se preteaza la acest mod de stingere a spotului , daca presupunem ca grila este la un potential de -1000 VDC (fata de masa) si tranzistorul T2 (BC174) este saturat , atunci condensatorul C2 se va incarca la o diferenta de potential de 1045 VDC , in momentul cand , tranzistorul T2 se blocheaza , terminalul condensatorului C2 care este conectat la emitorul lui T2 este practic la potentialul masei , rezulta ca potentialul grilei este mai mic cu aproximativ 45 VDC (negativarea grilei) , fapt care duce la stingerea spotului (in circitul de alimentare a grilei este si o dioda rapida care nu permite trecerea curentului in sens invers). Semnalul de stingere (pinul 3 BA555) are nivelul "1" pentru cursa directa si nivelul "0" pentru cursa de stingere , potentialul (fata de masa) din emitorul tranzistorului T2 este 0V pentru cursa directa si 45V pentru cursa de stingere , se poate observa destul de usor ca semnalul este in antifaza , solutia ar fi sa inversati semnalul de comanda , alimentati baza lui T1 printr-o rezistenta de 10K de la +15 VDC conectati un tranzistor BC171 cu colectorul in baza lui T1 si emitorul la masa , alimentati baza tranzistorului , nou montat cu semnal din pinul 3 de la BA555 prin intermediul unei rezistente de 10K in paralel cu un condensator de 220pF. Folositi pentru C2 un condensator cu tensiune de lucru corespunzatoare U>1,5 KV. Tubul pe care il aveti (D7 190GH) poate functiona cu schema de polarizare (in principiu) din desenul trimis. Cu stimaBarbu Paul Link spre comentariu
vergil Postat Aprilie 21, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2011 Lumea se ocupa de sarbatori , eu fac altele . Astai microbu . Am pus un Tz ptr inversare semnal stingere si e ok , asa cum a spus dl Barbu Paul .Am atasat trei poze , in care arat cum vizualizeaza un semnal , cu rampa si semnal de stingere . Nu e bine . Nu mai stiu ce sa-i mai fac . Am crezut ca daca rezolv prb cu stingerea o sa vada bine . Dar nu a fost asa . Sper sa se poate observa in poza neajunsurile vizualizarii . Asa vedea si fara semnal de stingere .Daca puteti sa-mi dati ceva indicii , solutii de rezolvare .Numai de bine . Link spre comentariu
vergil Postat Aprilie 21, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2011 L-am rezolvat . Treaba a fost din astigmatism , a mai trb marita tensiunea , prin micsorarea rez R59 .Iata cum vizualizeaza acum .Problema e acum , cum se face calibrarea , daca vreti sa-mi spuneti , ca eu habar nu am . Ce ar trb sa fac .Va multumesc . Paste fericit ! Link spre comentariu
vergil Postat Aprilie 26, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2011 Poate sa-mi spuna cineva ce dimensiune are caroiajul tubului ? Si nu ar fi rau un sfat cam cum s-ar putea face , pe un gemulet sau chiar pe tub .I-mi dau seama ca e o legatura intre V/DIV , al comutatorului de intrare , si caroiaj , dar nu stiu cum se determina . Atasez si datele tubului , in PDF , poate ajuta .Multumesc ptr timpul acordat . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum