cirip Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Actionati SR2K in asa fel incat pe colectoarele T3 si T4 sa aveti aprox 90V. Actionati SR4 ca sa le egalati. In conditiile in care aveti 90V pe colectoarele T3, T4, se mai incalzeste ceva foarte tare? Daca sunt doar putin calde, nu e o problema. Odata ajustate tensiunile din colectoare la 90V, nu mai umblati la semireglabili.Nu mai conteaza tensiunile de pe R38, R39 atata timp cat ati obtinut 90V pe ambele colectoare T3,T4.Tranzistoarele trebuie sa fie pe radiator cand faceti testele. Disipatia T3, T4 este de aprox 1.1W pe tranzistor. Cred ca placuta aia de aluminiu nu este suficienta.Va rog sa faceti ajustarile si sa-mi spuneti cum se comporta. Link spre comentariu
vergil Postat Aprilie 1, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Am reusit cu greu sa obtin 90v pe colectoarele lui T3 si 4 .Am fost nevoit sa schimb Sr4 cu unul cu raza mai mare si de 800 ohmi. Si asa reglajul e foarte critic .Pe acea placuta , acum nu sant decat T3 si4 . Se incalzeste tare , frige . Placuta are 2,5mm grosime , si o suprafata de 4x3cm . Daca credeti ca trb sa schimb radiatorul cu unul mai ieficient , o sa-l schimb , dar autorul recomanda niste radiatoare foarte mici . Totusi , eu cred ca se incalzesc prea tare . Dar ma rog , fac ce trb numai sa functioneze .Din Sr2k reglajul ieste larg , nu sant prb .In conditiile acestea sar putea sa fie necesara schimbarea lui T5 si 6 pe un alt radiator .Mergem mai departe . Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Inainte de a merge mai departe as vrea sa va intreb ce putere au R5, R6, R8 si R9. R8 si 9 nu sunt alimentate acum, dar cand vor fi, se vor incalzi daca nu au puterea corespunzatoare. Eu am calculat cam 1W pe fiecare, deci daca nu sunt de cel putin 2W, este normal sa se incalzeasca. Deci ce putere au R5,6,8 si 9? Si in conditiile actuale, cu cei 90V pe colectoare, R5 si 6 se incalzesc? Eu asa ma astept. Link spre comentariu
vergil Postat Aprilie 1, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Da se incalzesc .Cu toate ca au 1w .Am pus un radiator mai mare si , Tz 4, 5 nu se mai incalzesc asa tare .Caldut .Am sa caut niste rez de vataj mai mare . L-am lasat asa , mergand , si acum , se mantine temp. Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Daca rezistentele sunt de 1W si sunt puse sa disipe 1W, asta e cam mult. Eu prefer in general sa ma situez la 60-70% din valoarea maxima.Continuam. Va rog sa montati numai T5. Ii trebuie radiator pentru ca dispa tot cam 1W. Atentie la izolatie. De asemenea R8 va incepe sa se incalzeasca. Verificati ca montajul nu se ambaleza termic, apoi testati tensiunea din Y1. Ar trebui sa aveti cam tot 90V si 170V pe colectorul lui T5. Daca e asa, e bine si mergem mai departe. Link spre comentariu
vergil Postat Aprilie 2, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 2, 2011 Am montat T5 . Radiatorul e destul de mare , acum , iar izolatia nu am nici-o indoiala. La cate BF459 , am vazut in diferite montaje prin tv-uri nu am vazut niciunul cu asa radiator .Tensiunea pe Y1 e de 170v ca si pe colectorul lui T5 . In baza lui T5 respectiv colector T3 , tensiunea se mentine la 90v , si se poate regla .Cand aceasta tensiune o reduc se reduce si cea din Y1 , dar nu mai putin de 130v Ca sa nu mai zic ca se incing rezistentele R5 , R6 , si in special R8 . Am schimbat si R10 , cu una de 3w, fiindca se incalzea , dar cu ea e mai bine acum .Reglajul din Sr4 este foarte strans , strict , abia il, ating si se modifica tensiunile la valori foarte mari , e aproape imposibil sa reglezi in plaja a +/-5v .Temperatura pe radiator e acceptabila . Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 2, 2011 Partajează Postat Aprilie 2, 2011 La cate BF459 , am vazut in diferite montaje prin tv-uri nu am vazut niciunul cu asa radiator .Postati o schema, dupa ce terminam, si calculam puterea disipata si o sa vedem de ce nu este necesar radiator. Tensiunea pe Y1 e de 170v ca si pe colectorul lui T5 . In baza lui T5 respectiv colector T3 , tensiunea se mentine la 90v , si se poate regla .Cand aceasta tensiune o reduc se reduce si cea din Y1 , dar nu mai putin de 130vVerificati T5 cu un multimetru pus pe diode. Pare strapuns. In mod normal, tensiunea de emitor a lui T5 trebuie sa fie cu aprox. 0.7V mai mica decat a bazei, ceea ce la 90V in baza, nu prea conteaza. Deci trebuie sa aveti aprox. aceeasi tensiune fata de masa pe B si E. Nu mai umblati la semireglabile. Lasati tensiunile de 90V pe colectoarele T3 si T4. Ca sa nu mai zic ca se incing rezistentele R5 , R6 , si in special R8. Probabil datorita T5 care pare strapuns. Presupun ca este montat corect; verificati si asta.Am schimbat si R10 , cu una de 3w, fiindca se incalzea , dar cu ea e mai bine acum .Disipatia pe R10 e de 0.25W, daca montajul functioneaza corect. Deci o rez de 0.5W este suficienta.Reglajul din Sr4 este foarte strans , strict , abia il, ating si se modifica tensiunile la valori foarte mari , e aproape imposibil sa reglezi in plaja a +/-5v .Repet: nu mai umblati la semireglabile. O sa ne ocupam si de ele cand montajul e functional. Daca ati obtinul aprox 90V pe colectoarele T3, T4, nu mai atingeti semireglabilele. Link spre comentariu
vergil Postat Aprilie 2, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 2, 2011 Am inlocuit T5 cu un altul verificat (cu toate ca de fiecare data le-am verificat) .La inceput a functionat , si vrand sa observ ambalarea termica , mai masuram cand pe colector cand pe emitorul lui T5 . Deodata au disparut valorile masurate , au aparut altele . Cu toate ca consumul pe 170v nu depasea 50ma , se incalzea tare puntea redresoare , de la alimentator . Acum a picat si T3 si T5 .Nu stiu ce sa cred .Sa nu fi fost Tz bf459 bune ? Poate fi posibil ? Spuneti sa nu fie vreo greseala , dar de ce de o parere cateva minute , chiar a mers .Nu i-mi pare rau ca sau dus , la 1 leu bucata , asta e (din 8 am ramas cu 1) . Ma gandeam ca din cauza ca nu sant bune costa atat . Unde mai pui ca am fost tocmai la Galati de le-am cumparat .Cred ca am sa renunt .Ma gandesc totusi sa incerc alt final . I-mi pare rau ptr timpul dv pierdut .Nici nu stiu cum sa mai multumesc , pentru bunavointa dv de a ma ajuta . Daca nu a mers cu finalul asta , poate aveti dv vreo propunere .Totusi montajul asta , final , se incinge prea tare pentru ce are el de facut .Inca o data mii de multumiri , si o duminica placuta . Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 2, 2011 Partajează Postat Aprilie 2, 2011 Am inteles.Imi pare rau si inteleg ca este dezamagitor. Eu consider in continuare ca schema este buna si ca ar trebui sa mearga. De fapt a si mers, din cate spuneti. Cred ca optiunile sunt asa:-Sa renuntati -Sa va recalculez schema cu alte valori in asa fel incat sa scadem puterile disipate. Dezavantajele sunt: 1) ca ia timp. Trebuie multa rabdare ptr ca va ajut printre picaturi. 2) ar scadea largimea de banda a amplificatorului. Pe de alta parte un amplificator cu banda mai redusa e mai bun decat unul nefunctional. -Sa incercati alt amplificator, cu sansele de a intampina aceleasi dificultati.Totusi, daca tranzistoarele s-au ars la 170V, este ciudat. Tranzistoarele sunt de 250V. Au fost puse pe radiator? Au fost conectate corect? Sau or fi facaturi?Decizia e a dvs.Cirip Link spre comentariu
miron1947 Postat Aprilie 2, 2011 Partajează Postat Aprilie 2, 2011 Totusi, daca tranzistoarele s-au ars la 170V, este ciudat. Tranzistoarele sunt de 250V.Poate sunt mai mult de 170V, acolo este un soc, deci tensiunea poate fi in impulsuri si varfurile sa depaseasca cei 170V. Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 2, 2011 Partajează Postat Aprilie 2, 2011 Poate sunt mai mult de 170V, acolo este un soc, deci tensiunea poate fi in impulsuri si varfurile sa depaseasca cei 170V.Lucram in curent continuu, puncte statice. De unde impulsuri? Chiar daca ar fi, C4 face curat. Plus ca omul a spus ca a masurat 170V. Link spre comentariu
miron1947 Postat Aprilie 2, 2011 Partajează Postat Aprilie 2, 2011 Chiar daca ar fi, C4 face curat.Uscat?Plus ca omul a spus ca a masurat 170V.Da, dar cu multimetru nu cu un osciloscop sau un voltmetru cu memorie.Nu stiu daca este asa, dar ar putea fi o explicatie pentru distrugerea BF-urilor la o tensiune mai mica decat cea din catalog. Link spre comentariu
Adierea Postat Aprilie 2, 2011 Partajează Postat Aprilie 2, 2011 Puterea totala la un BF459 intrun catalog mai vechi am gasit 1W la temperatura de 150 de grade iar in alt catalog mai nou 1,2W la temperatura de 25 de grade , tensiunea colector emitor este de 300V ,intensitatea suportata de colector 100mAEu cred ca depasiti puterea dispata de tranzistri Link spre comentariu
vergil Postat Aprilie 12, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 12, 2011 Iata si baza de timp Link spre comentariu
vergil Postat Aprilie 14, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2011 Iata si pozele de care an vb . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum