Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rog elucidarea defectului sau a erorii


vergil

Postări Recomandate

M-am hotarat sa fac un amplificator Y , ca sa modific un osciloscop (ceva mai slabut )Partea de preamplificare functioneaza , dar etajul final nu vrea sa functioneze.Este alimentat cu +/- 15v si +170v.La cuplarea tensiunii de 170v etajul final intra in conductie , din 170 v mai raman 35/40v , si nici nu amplifica semnalul adica deloc . Daca il las mai mult i-mi zapaceste sursa .Pot urmari semnalul cu un alt osciloscop .Daca ma puteti ajuta cu ceva solutii ,fiindca nu pot sa-i dau de cap.Atasez si schema , cu ceva detalii , de punere in functie . Oare e strecurata vreo greseala ?Montajul l-am verificat si rasverificat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 120
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • vergil

    53

  • miron1947

    21

  • cirip

    19

  • Barbu Paul

    15

Top autori în acest subiect

Salut,Schema desenata pare corecta, inclusiv valorile. Poti sa masori tensiunile pe E, B, C la fiecare tranzistor si sa le postezi?Este esential sa ai 9V pe YA si YB, altfel tot punctul static se duce de rapa. Semireglabilul de 2K este bun? Daca invartesti de el se modifica tensiunile de pe Y1, Y2?Posteaza si schema preamplificatorului.Cirip

Link spre comentariu

Atasez si preamplificatorul .Problema e ca din Sr4 se poate ajusta tensiunea in emiterul lui T9 si T10 la 9 v.Nu aici sant problemele .Montajul l-am atacat cu un semnal dreptunghiular , si , pina in bazele lui T1 si T2 din etajul final e totul ok (zic eu , deoarece semnalul e amplificat , si tot lantul poate fi reglat ).Am marit rez R3 si R4 pina la 4k fara rezultat , din etajul final . Am marit rez R5 si R6 din colectorii lui T3 si T4 , astfel se reduce conductia etajului final , dar nu functioneaza (nu trece semnalul de T3 si T4).Semireglabilul Sr de 2k ieste bun , la actionarea lui se modifica tensiunile in colectorii lui T1si T2, mai departe nimic .Pe Y1 si Y2 e de 20 v, se modifica la actionarea lui Sr de 2k , cu cate un 1v , dar nu mai mult de 20v.

Link spre comentariu

din 170 v mai raman 35/40v

Eu cred ca sunt deschise prea tare tranzistoarele finale.Ati procedat la reglaj conform indicatiilor autorului?[attachment=0]untitled.JPG[/attachment]
Link spre comentariu

miron 1974De acord , sant deschise prea tare .Am scazut R5 si R6 pina la 1k . Tensiunae Y1 , Y2 nu e mai mare de 37v . In conditiile acestea , tensiunea se poate regla din Sr de 2k variid intre , 37v si 35v .Am marit si R8 , R9 fara rezultat .Nu mai stiu ce sa-i mai fac .Poate mai aveti vreo sugestie .

Link spre comentariu

Tensiunea pe Y1 , Y2 nu poate fi mai mare fiindca montajul final intra in consum . De ce nu stiu .Am schimbat sursa cu una de 170v cu un curent mai mare , fiindca am zis ca nu face fata , a zapacito si pe asta . Acest montaj nu ar trebui sa intre in consum si luat separat ?Lam facut din nou separat .Degeaba , consuma la greu . Daca nu mai sant solutii cred ca renunt .

Link spre comentariu

Nu i-am facut consumul , dar din moment ce i-mi incinge diodele din sursa , nu cred ca mai e cazul .Am folosit 170v din osciloscopul pe care vreau sa-l modific , daca nu a mers am realizat sursa separata cu trafo +redresare +filtrare . Nici asa nu afost bine .Schema am luato din Tehnium , nr 12/1998 , 1/1999 , 2/1999 , 3/1999.Atasez schemele cmplecte .

Link spre comentariu

Sursa de 170 VDC trebuie sa livreze la iesire un minim de 70 mA (nu am facut un calcul exact). Daca pe alimentarea de 170 V curentul este mai mare de 70 mA , atunci este o greseala sau un defect in montaj. Pe intrarile YA si YB se aplica tensiuni de 9 VDC fata de masa , tranzistoarele T1 si T2 trebuiesc sa sa deschida astfel incat tensiunea din colectoarele tranzistoarelor T3 si T4 sa fie de 85,6 VDC , atunci avem o cadere de tensiune pe rezistenta R5 si respectiv R6 de 84,4VDC (170VDC - 85,6VDC = 84,4VDC) , curentul prin R5 si respectiv R6 este de 14 mA (84,4VDC/6200 ohmi=0,0136 A) , cum sunt doua ramuri avem un curent total de 28 mA , pe emitorii tranzistoarelor T5 si T6 fata de masa avem o diferenta de potential de 85VDC , 85VDC+15VDC= [(R8/2)+R10]*I , rezulta ca I=100VDC/3200ohmi , I=0,031 mA , curentul total livrat de sursa de 170VDC este It=31mA+28mA , It=59 mA (nu s-a luat in considerare curentul prin SR). Chiar si atunci cand tranzistoarele T5 si T6 sunt saturate (daca curentul de baza livrat de rezistentele R5 si respectiv R6 este suficient si tranzistoarele T1 , T2 , T3 , T4 sunt blocate ) curentul pe alimentarea de 170VDC nu depaseste 70 mA.

Link spre comentariu

E prea simplu montajul ca sa-l gresesc de doua ori .De ce daca scot R5 si R6 montajul nu mai intra in consum ?Am mai spus , pe bazele lui Ti si T2 pot regla tensiunea la valorile cerute . Chiar daca gresesc , cred ca e o greseala de conceptie . Unde? Nu stiu , de aceea am apelat la ajutorul dv.

Link spre comentariu

E prea simplu montajul ca sa-l gresesc de doua ori

Ati verificat fara C4?

De ce daca scot R5 si R6 montajul nu mai intra in consum ?

Pentru ca nu mai aveti consum pe ramuri, nici pe T3/T4, doarece nu mai au alimentare si nici pe T5/T6, acestia fiind blocati.
Link spre comentariu

ai verificat c3 sa nu fie in scurt?

Daca C3 este in scurt, curentul este mai mic, nu mai mare, deoarece circuitul se inchide la potentialul masei(0V) nu la -15V.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări