Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

bass pe dacia 1410

Vizitator TheOne

Postări Recomandate

Vizitator TheOne

defapt lipsa de bass pe spate :axe: la pasagerii din fata se aude cum trebuie bassul e super ok ,dar in spate lipsa ... :smt005 nu am mai vazut asa ceva ... in portbagaj mai e rezervoru de gaz si subwooferul care e indreptat cu difuzoarele spre rezervor , pe spate mai sunt 2 difozoare de 8 inch coaxiale ,dar si fara ele cuplate nu prea e multumitor :rolleyes: subwooferul e format din o incinta de 60l separata in doua de 30L fiecare cu un difuzor de 10 inch cu tunning pe la 40HZ . puterea pe ele ar trebuii sa fie pe la 250W pe amandoua :rock: idei ceva ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dividivus

7

• Max

6

• adi_0106

2

Vizitator TheOne

pai daca ar fii defazate nu s-ar mai auzii nici in fata bassu ! am mai observat o chestie .... daca stau pe scaunul de la sofer si deschid usa din dreapta din nou se aude basul mai tare :axe: ciudata treaba.... chestia e ca nu prea le am cu instalatiile de sunet auto :toimonster:

Link spre comentariu

TheOne: "pai daca ar fii defazate nu s-ar mai auzii nici in fata bassu !"Nu neaparat. Numai in anumite zone se anuleaza undele, in alte locuri se amplifica reciproc. Incearca sa invertesti bornele la unul dintre difuzoare si sa le asculti astfel. Poate se rezolva treaba.

Link spre comentariu

Asa ai scris "subwooferul e format din o incinta de 60l separata in doua de 30L fiecare cu un difuzor de 10 inch"Am inteles prin "separata in doua" ca sunt separate printr-un perete, deci practic doua incinte de cate 30 L.In masina sunt reflexii complexe, poate de aceea cand deschizi usa din dreapta atunci nu se mai reflecta de pe usa sunetul care anula bassul.Faci cum vrei, dar daca nu incerci nu poti sa stii cum ar suna. Sunt cazuri in care este bine sa defazezi un difuzor, ca se aude mai bine. Iti dau exemplul meu. Am tot o Dacie 1410 cu un subwoofer in portbagaj cu dif de 10'' si incinta este de bass reflex 78 L. Este schimbat partea pe care stai a banchetei din spate cu unul dintr-un Opel, care fiind de o inaltime mai mica decat cel original de Dacie, a permis sa-l ridic cu 10 cm, si pe sub el poate sa vina bassul fara vreun obstacol. Mai ajunge bass si prin partea din spate a banchetei, care la Dacie are numai arcuri si ce mai e, fara sa aiba o palaca de plastic sau de metal (cum este facut in masinile mai decente=sa intelegi din vest). Subwooferul este filtrat la 125 Hz cu low-pass de ordinul 1 (6dB/octava, rezulta o deviere de faza de 90 grade, adica 1/4). Am incercat si cu un filtru de 12dB/octava, dar nu-mi placea cum suna. Pe spate, sub luneta am doua coaxiale de 10 cm pe 2 cai, cu filtru high-pass 12dB/octava (deviere de faza 180 grade, adica 1/2, dar cele doua sunt in faza unul fata de celalalt) la 400 Hz (+ cate un rezistor, de 3,7ohm, 20W, ca au o putere de numai 20 W RMS, si daca dau mai mult din amplificator, nu mai pot sa tina pasul cu cele din fata). In fata am pe usa cate un dif de 16,5 cm pe 3 cai, 60 W RMS, filtrate la 12dB/octava, la 125 Hz high pass. Si astea AR FI in faza unul fata de altul si fata de cele doua de sub luneta, DACA nu as fi defazat cel din partea soferului, care este relativ mult mai aproape de sofer. Inainte era in faza, dar dupa ce am defazat, se aude mult mai bine. Celelalte 3 difuzoare coaxiale (cel din fata dreapta si cele 2 de sub luneta sunt in faza si la 1/4 fata de subwoofer). Din bass am destul, chiar cateodata prea mult, din HU bassul de obicei este setat la 0.Desigur, difuzoarele coaxiale mai au si filtrele proprii cu condensatori (deci 6dB/octava) pt tweetere si medii inalte la cele din fata pe 3 cai. Dar decalajul de faza la astea nu mai conteaza. Am mentionat asta, ca sa intelegi ca filtrele pe care am pus eu si implicit decalajul de faza se refera la membrana primara ale coaxialelor (cea mai mare membrana).De aceea te-am sfatuit sa incerci sa le defazezi (sau daca erau defazate sa le fazezi, sau cum se spune).

Link spre comentariu

Poate ca rezervorul de GPL este de vina. Incearca sa orientezi in diferite directii incinta. Cateodata este mai bine daca auzi unda reflectata din spatele portbagajului (adica difuzoarele sa "uite" spre spatele masinii), dar asta e valabil mai ales la masinile monovolum. Sau inceraca sa scoti incinta si incerca in camera sau in alt loc cu pereti mai indepartati (sa nu fie de vina incinta).Sau mai asteapta si alte sugestii de la forumisti.Toate cele bune.

Link spre comentariu

Sper ca am inteles bine ce am citit aici. Am avut si eu problema asta dar am rezolvat-o repede, cel putin la mine. in fata se auzea bass ok, in spate doar se simtea bancheta ca vibra. am schimbat frecventa la LPF cam la 125hz. ai putea sami arati pe net o poza cu forma incintei tale si al amplificatorului?

Link spre comentariu
Vizitator TheOne

am setat si eu LPF mai sus si se simte ceva mai mult bass ... mai vad si maine ... oricum la mine in fata se aude :rolleyes: dividivus pai la tine nu se poate spune ca e subwooferu in porbagaj ... eu am nenorocitu ala de rezervor si nu pot sa il pun ca tine :axe: ar fii beton asa ... nu ar mai fii atatea pierderi din porbagaj ... care vibreaza cam cu +/- 3mm la putere maxima ... este ca o membrana pasiva mareee ...

Link spre comentariu

am setat si eu LPF mai sus si se simte ceva mai mult bass ... mai vad si maine ... oricum la mine in fata se aude :rolleyes: dividivus pai la tine nu se poate spune ca e subwooferu in porbagaj ... eu am nenorocitu ala de rezervor si nu pot sa il pun ca tine :axe: ar fii beton asa ... nu ar mai fii atatea pierderi din porbagaj ... care vibreaza cam cu +/- 3mm la putere maxima ... este ca o membrana pasiva mareee ...

sa mai incerci cu o frecventa mai mare la LPF... sau cum tiam spus sa bagi la amplif +6db la bass in cd-player la +2,+3 si dai tare cat sa se auda clar in boxe... si restu doar setezi gainu din amplificator si LPF si vezi pana la ce rezultat ajungi...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări