DarthVader Postat Martie 24, 2011 Partajează Postat Martie 24, 2011 Buna ziua. Sunt cam incepator in ale tuburilor. Experienta mea se rezuma la construirea catorva preampuri si in final o Aritma. Vreau sa-i fac unui prieten un amp pt chitara. Trebuie sa iasa cat de ieftin asta-i scopul principal. Dispun de doua EL86 noi si de un traf de iesire de la un pick-up vechi care avea finalul un SE cu 6p6s. Nu stiu datele acelui traf dar am facut un test. I-am legat secundarul lui la secundarul unui traf de alimentare care scotea in gol 12.4V. Cand le-am legat, tensiunea a cazut la 8.4V (era prost si mic trafu ala de retea cu care am testat), iar in primarul trafului de iesire aveam 163-164V. Asta ar insemna un raport primar/secundar cam 20 deci raportul impedantelor 400. EL86 in Se clasa A un singur tub, dupa datasheet am vazut ca Ra e 2.5K. Daca pun doua EL86 in paralel in clasa A (ca push pull nu le pot pune ca nu se potriveste traful) gandesc eu ca ar scadea la jumatate impedanta (pun si cate un potentiometru in catod ca sa am acelasi curent de mers in gol prin ambele), adica 1.25K. Daca ii dau boxele mele la prieten sa cante, ele in paralel ar da 2 ohmi(4 ohmi fiecare). Stiu ca nu va place impedanta de 2 ohmi dar asta e:D. Inmultit cu 400 ar da 800ohmi impedanta de sarcina vazuta de tuburi. Dupa capul meu e suficient de aproape (din cate stiu la tuburi daca nu e chiar adaptata impedanta, e de preferat sa fie prea mica decat prea mare).Intrebarea de baza e: ar merge doua EL86 in paralel si respectivul traf de iesire? (cu traful de alimentare ma descurc). Link spre comentariu
blue Postat Martie 24, 2011 Partajează Postat Martie 24, 2011 Nu prea se potriveste nimic, 6P6S are nevoie de un Ra de aprox 4-5K si probabil difuzorul amplificatorului din pick-up avea cam 10-12 ohm dupa raportul de transformare gasit de tine, ori pt doua EL86 si 2 ohm impendanta difuzorului rezulta Ra aproximativ 800 ohm folosind acest transormator insa vei avea un randamentlui foarte mic din cauza rezistentei mari a infasurarii primare si a limitarii curentului anodic, in concluzie un alt transformator... Link spre comentariu
DarthVader Postat Martie 24, 2011 Autor Partajează Postat Martie 24, 2011 Mda exact de ce imi era frica. Intrebarea numarul 2: pot pune (desi stiu ca e o idee proasta dar totusi la un amp de chitara e mai limitata banda) vre-un traf de retea pe post de traf de iesire?PS: Eventual pot pune doar o boxa si un singur tub, asta ar veni 4 ohmi in secundar de 1.6K in primar, oare de destul de mare? (fata de 2.5K in datasheet) Link spre comentariu
carageae Postat Martie 25, 2011 Partajează Postat Martie 25, 2011 Cu riscul de a fi din nou "nepopular", pun si eu o intrebare: de ce tii neaparat sa fie cu lampi?Nu o sa sune mai bine doar pentru ca e cu lampi, un amplificator cu lampi la o putere asa de mica se justifica doar daca se doreste in mod expres un anumit tip de sunet, ori asemenea fineturi sigur nu vei atinge cu amplificatoare construite pe genunchi...Voi incerca sa te ajut in limitele cunostintelor mele, dar vreau sa ma conving intai ca stii ce vrei...Din cate vad eu, cred ca un amplificator cu tranzistoare bine facut ti-ar rezolva problema... Link spre comentariu
DarthVader Postat Martie 25, 2011 Autor Partajează Postat Martie 25, 2011 Vroiam cu lampi de dragul clippingului soft. Plus ca am si tuburile astea care nu le folosesc deocamdata la nimic. Stiu, o sa-mi sariti in cap ca se poate face soft clipping si cu semiconductoare, dar cu tuburi e totusi alt feeling ca sa zic asa. Ma gandesc si la varianta pe tranzistoare totusi, din moment ce traful de iesire care il am se pare ca nu e bun pentru EL86. Cred ca o sa incerc un experiment cu EL86 si traful ala sa vad totusi cum suna si cat de tare ma limiteaza. Link spre comentariu
iulidan2 Postat Martie 25, 2011 Partajează Postat Martie 25, 2011 Nu ar fi mai simplu, sa cumperi lampile, pentru transformatorul din dotare ? Link spre comentariu
DarthVader Postat Martie 25, 2011 Autor Partajează Postat Martie 25, 2011 Ba da, dar scopul principal al topicului era sa aflu daca pot face ceva cu ce am la indemana si nu folosesc. Cred ca pana la urma fac ceva de la zero si cumpar piesele adecvate. Link spre comentariu
carageae Postat Martie 25, 2011 Partajează Postat Martie 25, 2011 Pai tocmai asta era si ideea noastra, nu prea se pupa ce ai acolo... Daca vrei sa mergi de la zero si vrei un asemenea aparat de mici dimensiuni, un bun inceput pentru documentare ar putea fi asta: http://www.ax84.com/ Sunt si scheme realizate industrial de amplificatoare de chitara de mici dimensiuni, chiar firme serioase, Fender, Pignose etc. dar schepsisul e tocmai transformatorul de iesire si difuzorul folosit... Link spre comentariu
DarthVader Postat Martie 25, 2011 Autor Partajează Postat Martie 25, 2011 Ideea mea initiala era sa adaptez schema domnului viobio "cel mai simplu amplificator de chitara" folosind o anodica mai mica si un curent de mers in gol corespunzator dupa datasheet ca sa se potriveasca EL86. Din moment ce nu se pupa cu traful de iesire promit sa studiez bine site-ul din linkul anterior si sa revin cu ce am hotarat sa fac. Link spre comentariu
iulker Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Ideea mea initiala era sa adaptez schema domnului viobio "cel mai simplu amplificator de chitara" folosind o anodica mai mica si un curent de mers in gol corespunzator dupa datasheet ca sa se potriveasca EL86. Din moment ce nu se pupa cu traful de iesire promit sa studiez bine site-ul din linkul anterior si sa revin cu ce am hotarat sa fac. Eu zic asa: lasa teoria unora de pe hartii, fa SE-ul dupa o schema de P1, P1-x sau HighOctane de pe ax84.com, cum bine se sugera aici, pune traful tau la test si daca nu-i va placea amicului tau sunetul, cauti alt traf sau alta lampa.La amp-urile de chitara 1 si cu 1 mai fac si 3 cateodata, e chestie de gust (a se citi gain, overdrive etc.)Unii de pe aici stiu foarte bine cum e cu hifi-ul, la chitara nu prea au cantat, asa ca testul de sunet cu chitara bagata e important, nu formulele pe hartie. O sa fii surprins ce sunet poti sa scoti cu niste jafuri de trafuri rebobinate laaarg de tot din televizoare, gen traful de cardre. Reactia negativa ajuta in astfel de cazuri de nepotrivire de impedanta, deasemenea. Testeaza cu si fara.Go for it! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum