Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena de pe vremuri


Flor

Postări Recomandate

Stiu ca va voi cere o prostie..Dar cand am inceput sa privesc in jurul meu si mai ales sa ma ocup de radioelectronica, adica prin 1977, am vazut ca mama avea o antena. Practic era un carton peste care erau bobinat un fir luuung. Parca era produs de Radioprogres, sau Electrobobinaj, nu mai stiu precis.Atunci era ceva super califragilisti, HighEndul tehnicii de atunci, hi, hi..Si la radioul meu cu lampi, un Gerufon Ultra stereo, chiar se simtea daca o bagam sau i-o scoteam, hi, hi..Azi, la gratioasa mea varsta, daca stau sa ma gandesc ce lungime de sarma se poate pune pe un A4, ca nu era mai mare, si colaborez cu lungimea de unda, mi-e extrem de clar cam ce performante putea avea respectiva instalatie..Dar asa, de amorul artei, mai are cineva vre-o poza cu parascovenia asta? Si poate s-o puna aici sau sa mi-o e-mail-eze, pls?Va multumesc anticipat pt bunavointa.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • doru3160

    7

  • Flor

    4

  • hpavictor

    2

  • mila

    2

Top autori în acest subiect

Lungime-340mmLatime 240mm45 spire Cu.Em 0,35mm pe suport din carton presat de 2mm.Din pacate e un pic mai mare decat poate scanerul meu,dar poate ajuta la printare mai bine decat poza de mai sus.

Link spre comentariu

Lungime-340mmLatime 240mm45 spire Cu.Em 0,35mm pe suport din carton presat de 2mm.Din pacate e un pic mai mare decat poate scanerul meu,dar poate ajuta la printare mai bine decat poza de mai sus.

:da Alt model cu caracteristici dimensionale identice, am numarat numai 42 spire.
Link spre comentariu

... am numarat numai 42 spire.

A mea e full options :rade: Am numarat de mai multe ori,si sigur atatea are,probabil ca nu au mare influenta 2-3 spire...ori fiind tip mai nou,incepusera sa faca economie de cupru...
Link spre comentariu

... am numarat numai 42 spire.

A mea e full options :rade: Am numarat de mai multe ori,si sigur atatea are,probabil ca nu au mare influenta 2-3 spire...ori fiind tip mai nou,incepusera sa faca economie de cupru...
Nu m-am mai distrat de mult asa de bine...mersi Doru :rade: :ras: :rade:La 11 lei au facut economie de sarma sau au raportat economii,cresterea productiei in conditiile mentinerii constante a cheltuielilor! :rade:
Link spre comentariu

La 11 lei au facut economie de sarma sau au raportat economii,cresterea productiei in conditiile mentinerii constante a cheltuielilor!

Pai ce sa zic si eu...mai mult ca sigur se faceau manual,si probabil umpleau si ei la ochi cartonul ala cu sarma,si le dadeau drumul mai departe pe banda,dupa cateva sute bobinate,parca nici eu n-as mai fi avut chef sa stau sa numar spirele :rade: Nici la uniformitate nu exceleaza,am vrut sa dau o distanta medie intre spire,dar n-a fost chip,unele sunt mai apropiate,altele mai departate,si nu e loc de deplasare,hartia cu care a fost caserata dupa bobinare e inca lipita bine de carton,si nu are loc sarma sa se deplaseze...de aici concluzia ca pasul depindea de cat de mahmur era cel care bobina,de numarat cred ca nici pomeneala... :rade:Si mai mult ca sigur,difera si perioadele in care au fost facute,pe a mea e un lampas autentic,iar pe cealalta e ceva ce aduce cu Royal,butoane patrate la claviatura...oricum disign mai modern,probabil le desparte cativa ani buni,din pacate nu are nici o stampila cu pret sau data.
Link spre comentariu

Sa fi fost pentru export ?( ne mai descretim fruntile , sper ) Imi amintesc ca erau si antene filare de vanzare , era un colac mic de conductor litat . Nu sunt sigur dar cred ca 32 lei era pretul . Asa ceva nu ar strica sa mai gasim .

Link spre comentariu

Dar functionau oare antenele astea ? Erau performante in toate benzile , adica US , UM , UL ? Sau era doar o gaselnita pur comerciala , care nu ajuta , dar nici nu strica.................mi se pare ciudat ca acel conductor infasurat pe carton sa rezolve problemele multor radioamatori..............nu numai probleme legate de costuri , spatiu , descarcari electrice , zgomote industriale sau casnice etc . Aproape incredibil .........................

Link spre comentariu

Mai mult ca sigur nu erau f performante,dar intr-un bloc din beton armat,asezata pe undeva pe langa geam,cred ca faceau minuni...cel putin pe UM,ca pe US nu aveau nici un interes sa ne tina prea mult :rade: Cei care stateau la casa aveau antene mult mai evoluate,tin minte ca aveam o antena pe suport din lemn,cu izolatori ceramici din portelan,intinsa pe casa,dar in partea dinspre curte,nu dinspre strada,si cu aia ascultam pe US in voie,fara prea multe probleme,chiar si cand atmosfera nu era prielnica pt o propagare optima.In anii 60 aveam un aparat Philips,nu mai stiu ce tip,si nici nu l-am mai vazut pe nicaieri expus,era cam de marimea unui Carmen cu colturi rotunjite(dar carcasa era cu colturi drepte,oricum nu asa rotunjite ca la Carmen),avea difuzorul in stanga,si in dreapta,era scala,rotativa,cu acul cu excursie verticala,cand se schimba gama,se rotea si scala,avea o lumina in cilindrul transparent care forma scala...din pacate l-am defrisat prin anii 70,cred ca aveam vreo 10 ani...cand era inlocuit de ceva vreme de un Modern.Normal ca prima piesa scoasa a fost difuzorul,si mai tarziu traful de retea cand incercam sa fac amplificator cu EL 84...traful de retea avea o regleta cu cose filetate,care forma selectorul de tensiune,avea o gramada de tensiuni de alimentare...As fi fost curios sa vad un exemplar care a rezistat vremii,dar pana acum nu am gasit nimic asemanator,sau identic cu ce a fost jucaria aia...

Link spre comentariu

Pe vremea mea parca aud "moshule ce tanar esti, hi, hi, adica in anii 1978-'82 cand am fost in liceul industria Electronica aveam ore de practica productiva. Si aveam norma de facut diverse (sub)ansambluri.

De ex potentiometrii bobinati de 100ohmi pt difuzoarele de radioficare.

Sau cabluri de foarte inalta tensiune (FIT) adica de 18KV pt televizoarele acelor vremuri, adica alb negru

Sau placa de baza pt orga de lumini produsa de uzina Electronica..

Aveam norma si se dadeau note pt calitatea productiei. Daca luai sub 5 la Practica in clasa a XI erai exmatriculat..

Liceul avea contracte scrise si serioase cu anumite uzine, in speta Electronica si de pe munca noastra incasa bani frumosi. In schimb noi elevii invatam meserie..

Cand am intrat in fac una dintre colege mi-a zis ca la liceul ei se faceau parascovenia descrisa.

Sincer tipa nu prea mi-a placut, hi, hi, asa ca am uitat la ce licu era si cine il patrona. Banuiesc ca Electrobobinajul..De aia unele aratau mai ..altfel decat altele.

Acuma daca stam sa calcula cate sarma incape pe cartonul ala, adica lungima unei spire * numarul lor, va rezulta ceva in jurul a 20m.

Deci antena va rezona in benzile de scurte de 20m, 40, 80m..

In gama undelor lungi si medii unde lungimea de unda este de ordinul kilometrilor, e clar ca va va folosi precum "Frectia Diana la piciorul de lemn al cpt Jack".

Morala

Daca puneti un carton mai grosut si bagati la spire pe le o sa aveti si voi o antena ca asta. La un capat sudati un fir cu o banana, hi, hi, sa intre in gaura adecvata. Chiar

BLESTEMAT FIE CINE SE GANDESTE LA CEVA RAU.

Apoi puneti 2 coli de hartie, eventual imprimate cu pozele descrise, lipiti cu scoth si gata. Problema e cu fixarea ei mecanica langa geam, ca daca o puenti afara o bate vantul, o ploua..Iar firul va fi stran intre ramele geamului..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări