Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

quartz defect ?

Vizitator vlasin

Postări Recomandate

Vizitator vlasin

Salut, Specific ca sunt incepator. Am o intrebare.. Cum pot sa imi dau seama daca un quartz (16mhz) este defect ? Il folosesc pentru un controler AtMega16. Este legat intre pinii 12 si 13 si la intre el si masa mai sunt 2 condensatori de 15uF.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fratello

3

• Spitfire

2

• dan cod

2

• kuchta Petru

1

Top autori în acest subiect

Il masori cu un aparat foarte simplu care i-ti arata daca este bun sau nu. Dar acel cristal pe 16MHz cred ca nu are frecventa fundamentala pe 16MHz. Petrica

Link spre comentariu
Vizitator comfel

Posted Image

Tranzistoarele pot fi BC107, iar diodele sunt cu germaniu.

Pentru verificarea cristalelor de cuart, avand frecventa pana la 1MHz, pentru T1 se va folosi un tranzistor BC 107 sau altul similar. Pentru frecvente superioare se va folosi pentru T1 un tranzistor BF200 sau altele echivalente iar condensatorul C2 va fi tip ceramic

Pentru a verifica si valoarea frecventei generate se va folosi un frecventmetru sau un osciloscop care va fi cuplat in derivatie pe rezistorul R2

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Stiu ca este un topic "antic" dar ... a mai intalnit cineva quartz-uri care sa se defecteze ? Am un montaj cu PIC16F628A, care foloseste pentru oscilator un quartz de 4 MHz (+ 2x 22pF). Acesta a functionat corect muuuuulta vreme ; la un moment dat nu a mai mers. Initial am suspectat microcontrolerul sau sursa (78L05) ; am rescris microcontrolerul, l-am inlocuit cu altul nou, am verificat apoi toate celelalte componente ... Montajul nu mai a vrut sa functioneze pana cand nu am schimbat quartzul !Aveti idee ce anume ar fi putut cauza "decesul" acelui quartz ?!?

Link spre comentariu

Am intalnit destule quartz-uri defecte, si prin tv-uri si prin alte aparate (nu mai stau sa exemplific). Acuma ce le cauzeaza decesul..... chiar nu stau sa cuget......

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsul prompt !Eu stiam -in mod eronat, evident !- ca aceste quartzuri nu se strica sau cedeaza mai greu ... Probabil a fost un exemplar mai "subred" ?!

Link spre comentariu

Quartul se poate strica cand el este strabatut de un curent mai mare, sa zicem, peste 40mA, dar se mai poate defecta, prin lovire, sau cadere pe jos, sau chiar oxidarea contactelor din interior. Unele quarturi se pot demonta si te uiti in interior si vezi exact despre ce este vorba. Petrica

Link spre comentariu

Quartzul era ca acesta : http://tp01.com/estore/images/4%20MHz%2 ... rystal.jpg

Montajul nu a suferit niciun soc mecanic, electric sau termic ...

Dupa dezlipire nu am observat nicio problema "mecanica" ; intregul montaj se alimenteaza la 5 volti. Si avea o vechime de cateva luni (am zis eu ca functionat mult ...dar a functionat, de fapt, continuu).

De aceea m-a surprins, totusi, defectarea ...

Multumesc tuturor pentru raspunsuri !

Link spre comentariu

Quartz-ul e un dispozitiv electro-mecanic, se afla in miscare mecanica, chiar daca "miscarea" e microscopica, in timp apare uzura, care consta in microfisuri la nivelul retelei cristaline, amplitudinea oscilatiilor quatz-ului scade, lucru care se poate dovedi cu schema de mai sus, un quartz nou-nout face beculetul(atunci cand se foloseste un beculet de 12V/40mA)sa lumineze mai intens decat un quartz vechi si obosit. Evident trebuiesc comparate doua quartz-uri avand aceeasi frecventa si constructie.Quartz-ul prezentat in poza de Dvs. e unul din cele mai slabe constructiv, durata lui de viata nu trece de 100.000 ore de functionare, probabil a fost un exemplar mai slab daca a cedat in numai cateva luni.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări