amper Postat Noiembrie 14, 2005 Partajează Postat Noiembrie 14, 2005 Si eventual in ce consta aceasta. Am tot auzit vobindu-se despre acest lucru (caracteristici de transfer) In situatia in care am 2 lampi si vreau sa fac un amplificator este destul de putin probabil ca acestea sa fie imperecheate. Unde dauneaza mai mult folosirea unor lampi neamperecheate in partea de preu sau de final ? Metode practice de masurare a caracteristicilor necesare imperecherii ? Link spre comentariu
Gandila Postat Noiembrie 14, 2005 Partajează Postat Noiembrie 14, 2005 Si eu mi-am pus problema asta mai demult... Exista un asa numit Catometru dar greu de gasit eventual se poate improviza... Mai simplu montezi tuburile in p-p si le masori curentul in catod prin rezistentzele de negativare automata.... daca nu exista in schema le poti monta, dar mare grija sa nu tzii tubu nenegativat ca se buleste, creste mult I anodic, si ideea e sa aiba cam acelasi curent de k, asta daca infasurarile trafului de ies au aceeasi rez in cc. Eu asa mi-am imperecheat push-pull-urile si sunt destul de multumit. Daca nu i cum sa le imperechezi tre sa dai curent mai mare de repaus ca la bipolari sa nu ai dist de cross-over la semnale mici. (in clasa A). Mai astept pareri caci nici eu nu sunt sigur de ideea mea. :yawinkle: Link spre comentariu
amper Postat Noiembrie 24, 2005 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2005 Alte pareri ? careva ? Link spre comentariu
pusttiu Postat Noiembrie 24, 2005 Partajează Postat Noiembrie 24, 2005 parerea mea e ca se pun prea multe pe seama imperecherii tuburilor.... am testat vreo 20 6p3s pe un amp pp si nu am simtit nici o diferenta la ''ureche'', poate daca puneam iesirea pe un osciloscop ceva si studiam forme de unda poate gaseam diferente.... de imperecheat se pot imperechea si fara catometru, mai babeste cu masurarea curentului..... sau cu sheme ... mai gasisem pe net. diferenta intre ele este de ordinul miliamperilor la curent ca nu o sa consume 72ma si o sa consume 80ma.... ii fis pin la urma orcum de la o tensiune de 250v anodica la 450v anodica .. le omori de tot asa ca ce mai conteaza citiva miliamperi ) ..... gasit doar o lampa care consuma mai mult, fata de celelalte si sa inrosit catodu...creca, o juma de lampa era rosie incandescent asa.... asta e avantaju la lampi...le dai in cap si nu crapa ca tranzistoarelea sau integratele de caca, fara protectii. eu nu imperechez lampile ce le am din 2 motive:1. nu am asa de multe sa am de unde alege.2. la o audiograma nu am auzit mai mult de 16khz asa ca .... ) oricum nu ma afecteaza la sunet . bafta.. ma pot contrazice toti ,. asta e parerea mea si nu o schimb cu una cu 2 ) Link spre comentariu
Gandila Postat Noiembrie 24, 2005 Partajează Postat Noiembrie 24, 2005 Ai dreptate man dar uneori daca vrei sa iasa cat mai bun ampu trebuie si un pic de imperechere, dar oricum mult mai mult conteaza calitatea trafului de iesire si imperecherea practic nu prea mai conteza... Sesizabil distorsiunile de crossover apar cand negativezi grilele mai mult si esti undeva in clasa B, dar oricum la 72ma cat e specificat la 6p3c nu-i problema ca merg in clasa A oricum la 72ma desi mi se pare cam mult curent anodic pt mers in gol.... dar in fine daca rusii au zis ca e ok eu propun micsorarea I anodic pana cam la 30mA ca abia tin si catozii mai mult. Link spre comentariu
blaster Postat Noiembrie 24, 2005 Partajează Postat Noiembrie 24, 2005 si eu zic ca e importanta imperecherea lampilor...Am testat vreo 7 lampi pt un amplificator SE cu PCL86 de 2x4W la care lucrez acum si cu un rezistor de 180ohmi in catod (cum este in catalog) dintre toate doar 2 au curentul nominal sau pe aproape (38mA). In rest 3 au 50 mA iar doua au chiar peste 90 mA si li se inroseste anodul...E drept ca nu sunt toate acelasi producator... dar tot mi se par cam mari diferentele... Link spre comentariu
pusttiu Postat Noiembrie 25, 2005 Partajează Postat Noiembrie 25, 2005 in catalog am gasit si eu unele valori si in realitate altfel , sa nu uitam ca la fel e si cu tranzistoarele... si cu orice componenta care are o anumita toleranta. eu am gasit lampa ce avea curent anodic dublu fata de catalog dar am ajuns la concluzia ca era consumata,,, si de aceea era asa. prin consumarea lampi , sau scadereea emisiei de electroni , creste curentul anodic. sau asa am inteles eu. daca o pui pe catometru , poti stii toti parametri lampi, si poti trage o concluzie legat de timpul de viata si adica cam cit mai are de trait. pui 2 lampi care au acelasi curent ( pt pp ) si o sa mearga f bn, poti limita curentul si tu prin modificarea rezistentelor , e artificial dar e destul de buna metoda. Link spre comentariu
expert Postat Noiembrie 25, 2005 Partajează Postat Noiembrie 25, 2005 Ai dreptate man dar uneori daca vrei sa iasa cat mai bun ampu trebuie si un pic de imperechere, dar oricum mult mai mult conteaza calitatea trafului de iesire si imperecherea practic nu prea mai conteza... Sesizabil distorsiunile de crossover apar cand negativezi grilele mai mult si esti undeva in clasa B, dar oricum la 72ma cat e specificat la 6p3c nu-i problema ca merg in clasa A oricum la 72ma desi mi se pare cam mult curent anodic pt mers in gol.... dar in fine daca rusii au zis ca e ok eu propun micsorarea I anodic pana cam la 30mA ca abia tin si catozii mai mult.72ma la 400v inseamna 28,8w la tensiune anodica 420v deja trece de 30w asta inseamna adio lampa(6p3) in 2 minute e gata poti sa arunci la cos si sa te gandesti la alta! pentru regim de mers in gol la 400v curentul anodic nu tre sa depaseasca 45 mA nu mai sticati si voi lampi ca am ars eu destule! Link spre comentariu
amper Postat Noiembrie 25, 2005 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2005 Poate imperecherea e mai necesara in unele scheme decat in altele. Pusttiu spunea ca a testat mai multe dar inteleg ca pe aceiasi schema.Pt blaster : unde ai gasit PCL 86 ca as avea si eu nevoie de 2 buc. macar pt o statie Unitra Fonica care am achizitionat-o de curand. o sa pun curand niste poze. Link spre comentariu
ALEKS Postat Noiembrie 25, 2005 Partajează Postat Noiembrie 25, 2005 PCL86 iti dau eu! Am vreo 8 bucati.PS: In legatura cu cei 28 de tranzistori... am vazut ca e cca. 3000 lei bucata. Iar de convertoare SN74141... nu mai am ce zice: costa 100.000 lei. Mai sper la echivalentii rusesti sau ramane sa folosesc cei 28 de tranzistori. Partea logica am rezolvat-o, am strans toate integratele, tuburile le am de la tine, ramane sa vedem cum voi proiecta cablajul. Link spre comentariu
blaster Postat Noiembrie 25, 2005 Partajează Postat Noiembrie 25, 2005 Pentru amper: principala sursa de lampi ramane talciocul de sub pasarela (de linga bazar)... nu se gasesc totdeauna dar daca insisti pina la urma reusesti... Oricum astea sunt lampile care se gasesc cel mai ushor pe la noi... ca au fost folosite mult in televizoare... Daca nu gasesti iti dau eu 2... nu-s noi da' mai merg... Link spre comentariu
Vizitator Necea Doru Postat Noiembrie 28, 2005 Partajează Postat Noiembrie 28, 2005 Daca doreste cineva am o multime de lampi noi si le vind convenabil. Tel.6342541/0742425317 Link spre comentariu
Vizitator Necea Doru Postat Noiembrie 28, 2005 Partajează Postat Noiembrie 28, 2005 Daca doreste cineva am o multime de lampi noi si le vind convenabil. Tel.6342541/0742425317 Link spre comentariu
amper Postat Noiembrie 28, 2005 Autor Partajează Postat Noiembrie 28, 2005 N-as vrea sa ne indepartam totusi de la subiect.Va rog vanzari-cumparari pe private. Alte idei sugestii ? :toimonster: Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 1, 2005 Partajează Postat Decembrie 1, 2005 Imperecherea tuburilor, in mod nativ, este mult mai buna decat a tranzistoarelor pentru ca tuburile sunt in mod esential dependente de geometria lor. Din cauza modului de polarizare se pot rezolva micile diferente care apar. Tuburile uzate au un grad mai mare de "desperechere" comparativ cu cele noi dar si atunci prin polarizare se rezolva situatia. La etajele in push-pull diferentele de curent prin cele doua tuburi se traduc auditiv, de obicei, printr-un sunet mai "cald" ca de obicei (apare armonica a doua, absenta cam ca toate armonicele pare la astfel de etaje). Cea mai rentabila maniera de polarizare ramane cea prin negativare fixa care permite si un mod foarte simplu de echilibrare a etajului final in push-pull. Etajele single-ended nu pun aceste probleme deoarece au trasformatoarele cu intrefier ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum