Vizitator Cooler Postat Septembrie 13, 2004 Partajează Postat Septembrie 13, 2004 Buna... Intentionez sa-mi fac 2 boxe pe 2 cai. Am cautat ieri toata ziua un program care sa-mi calculeze incintele si am gasit mai multe. Problema e ca pt. aceleasi date am primit tot atatea rezultate, cate programe am fol... Vol varia de la cca 200 L pana la peste 500 L. Credeti-ma ca erau CAM aceleasi date. In plus mie mi se pare cam mult pt un dif de bass de 10" (chiar si 200L). Va rog daca puteti calculati-mi vol. Iata si datele dif: Music power Pz / W 200 Power rating Pn / W 140 Impedance Z / Ohm 8 Free air resonance fs / Hz 54 Max. frequency range f / Hz 45-5000 Rec. crossover freq. (fmax.) fx / Hz 3500 SPL (1W/1m) Spl / dB 90 Voice coil diameter ? / inch 1,5 Voice coil former ALU Cone PAPER Magnet weight Oz 30 RDC DC resistance RDC / Ohm 7,49 Ef. cone area Sd / cm2 353,0 Mech. Q factor Qms 6,79 Electr. Q factor Qes 0,97 Total Q factor Qts 0,85 Equivalent volume VAS / l 44,14 Moving mass Mms / g 34,13 Mech. resistance Rms / kg/s 1,86 Suspension compl. Cms / mm/N 0,25 Force factor BxL / Tm 9,09 Voice coil induct. L / mH 0,91 Dimension ? / mm 258 Mounting cutout ? / mm 233 E unul f ieftin (Made in China), dar are un SNR bunicel. Ca si inalte voi fol. un tweeter piezo. Filtrul va face separarea frecv la 3300 Hz cu 12 dB pe octava. Inca ceva precizari: doresc un vented cabinet. Folosind un calculator de pe: http://www.kbapps.com/audio/speakerdesi ... efault.htm am obtinut un vol de cca 415 L (enorm!) insa si un Fb de 26,3 Hz si un F3 de 17,6 Hz ceea ce mi se par niste frecv f. joase (sincer, ce e sub 40 Hz nu ma intereseaza). Altceva ciudat e tubul: ar trebui sa aiba un diam de 12,7 cm si o lungime de 3,9 cm;de obicei tuburile au diam < si Lungimi > (decat cele obtinute de mine). O alta nelamurire o constituie recomandarea de a alinia cele 2 dif si port-ul (tubul), a. i. centrul lor sa fie coliniar. In "Incinte acustice pentru difuzoare" - Ed. Teora : "in orice caz, difuzorul nu trebuie montat central" (!!) e drept ca asta e scris la incinte inchise. Un alt lucru (inexplicabil) sunt frecventele obtinute Fb si F3, care sunt < decat frecv minima a dif, cand : "se impune ca frcv de rez a incintei sa fie aleasa in apropierea frecv de rez a dif, dar ceva >. Incinta deschisa nu poate suplini deficientele unui dif cu rezonanta ridicata (nu poate cobora limita inf a benzii de frecv). Va rog: expicatii, comentarii, idei, critici. Multumiri anticipate! Link spre comentariu
Vizitator codebutcher Postat Septembrie 13, 2004 Partajează Postat Septembrie 13, 2004 Volumul optim variaza functie de multi parametri, dintre care unul foarte aproximativ e cantitatea de material absorbant. Majoritatea programelor au niste optiuni de genul none/medium/high iar felul cum sint interpretate acestea nu e acelasi. Adica, unde e limita intre medium si high de exemplu? Oricum, incinta de 500l vreau sa vad si eu. Chinezariile au niste Vas-uri asa de mari ca-ti ies incintele cit casa. Atitia bani dai, asta ai.Faza cu plasarea difuzorului e legata de "standing waves" (inca nu stiu care e traducerea corecta) care sint inerente si nedorite.Un alt fenomen care este influentat de plasarea difuzorului e "baffle diffraction", fenomen pe care o sa-l percepi printr-o scadere a basului perceput in registrul jos, si prin afectarea imaginii stereofonice in cel inalt. Regula e sa eviti pozitii simetrice. Un alt lucru recomandat in aceasta directie este "ingroparea" flansei difuzorului astfel incit aceasta sa fie la nivelul suprafetei.Daca ti s-a parut ca stiu ce zic inseamna ca te-am pacalit Link spre comentariu
Mircea Bartic Postat Septembrie 13, 2004 Partajează Postat Septembrie 13, 2004 Am simulat difuzorul tau, si am ajuns la concluzia ca cea mai buna incinta este una de 50 de litri acordata la 45.5 Hz cu un tub de reflex de 70mm diametru (se gaseste in comert la magazinele care vand difuzoare chinezesti) si 30mm adancime (il tai tu cu un bomfaier)Sa umpli cutia pe jumatate cu vatelina ca altfel o sa sune ca naiba.Dar ai grija la puterea care o bagi in el , ca s-ar putea sa-l distrugi mecanic (cursa prea mare) Link spre comentariu
Vizitator Cooler Postat Septembrie 13, 2004 Partajează Postat Septembrie 13, 2004 Merci pt. sfaturi/explicatii.. Nexus, conteaza cum asez difuzoarele si unde e tubul de bas? Care ar fi dif. intre rezultatele obtinute de mine si cele obtinute de tine? (putere, fidelitate, etc) Link spre comentariu
Mircea Bartic Postat Septembrie 14, 2004 Partajează Postat Septembrie 14, 2004 Nu prea conteaza cum amplasezi tubul si difuzoarele, dupa simularile mele diful tau ajunge la 140W la un Xmax de 6 mm, asa ca ai grija ce putere ii dai , tind sa cred ca difuzorul este facut mai mult pentru midbass :roll: vezi ca ti-am pus simulari la adresa asta http://www.nextech.go.ro/test.htm Link spre comentariu
Vizitator Cooler Postat Septembrie 14, 2004 Partajează Postat Septembrie 14, 2004 Multumesc frumos, Nexus.. esti tare de treaba.. Sunt in ceva dilema. Initial am vrut sa merg pe sistemul asta, dar cand am vazut rezultatele (sute de litri) mi s-a facut groaza. Eu mai am ceva dif noi de bass-medii (50-7khz) cu membrana de aluminiu (eu cred ca aluminiul e cel mai potrivit pt mediile mai joase) si consideram ca si alternativa un sistem pe 3 cai cu alte dif de bass (care insa are doar 80 RMS si e mai scump). Chestia e ca atunci voi fol un filtru pe 3 cai cu 1.5/3 Khz. Care varianta ar fi mai buna? Problema majora e ca dif de 130 mm au doar 35 W RMS. Voi avea un amplif de 2x50 probabil si filtrele suporta doar puteri de 100 W, asa ca cred ca sistemul initial nu va avea probleme cu deplasari prea mari ale membranei... Va rog dati-mi niste sfaturi cat mai motivate, pt. ca maine vreau sa mi le cumpar (difuzoarele) si chiar nu stiu ce sa fac..Nexus, crezi ca ai putea sa-mi dai si mie programul ala? Sunt doctorand in masini electrice si chestiile astea nu-mi sunt straine Am mai avut boxe mari, un amplif Pioneer adevarat (seria A); sunt posesorul unor casti Sony CD MDR 380 care suna binisor (la un SNR de 102 si 1500 mW!!).. music is my life... Daca doreste cineva sa ma ajute concret, pot furniza datele tuturor difuzoarelor despre care am vorbit mai sus... Link spre comentariu
Mircea Bartic Postat Septembrie 14, 2004 Partajează Postat Septembrie 14, 2004 Nu ar fi rau sa ne dai mai multe detalii despre ce vrei sa faci tu acolo, in special despre difuzoare, programul il dai jos de aici:http://www.zone.ee/bassbox/BassBox%206%20Pro.zip Dupa parerea mea, acest program este unul dintre cele mai bune, este de fapt programul care il vand cei de la EMINENCE, numai ca in varianta originala. Link spre comentariu
Vizitator Cooler Postat Septembrie 14, 2004 Partajează Postat Septembrie 14, 2004 Merci Nexus again...Ce vreau sa fac: 2 boxe cu care sa ma duc pe la chefuri. Nu partea materiala primeaza, ci faptul ca mai cunosti ceva lume noua si in acelasi timp mai faci si ceva bani de buzunar (deci nu ma intereseaza sa merg la nunti sau mau stiu eu ce chestii din care se scot bani mai seriosi). Am un laptop, asa ca nu trebuie sa car prea multe. Prefer ceva mediu ca putere si mediu ca fidelitate, la niste sume de bani relativ mici. Cu timpul imi voi face ceva up-grade-uri la boxe, dar cu siguranta nu le voi schimba prea des.. cam asa se poate face experienta.. desigur nu imi doresc chiar experimente in necunostinta de cauza, de aceea apelez la voi. Am avut 2 boxe facute de un prieten de-al meu.. m-au costat 100 USD.. erau pe 2 cai: un dif de bass de 12" si un tweeter piezo.. Sunau binisor, desi nu aveau filtre (de exemplu UB40 sunau fantastic chiar). Acelasi prieten (care detine o discoteca, deci tipul se pricepe) imi va face si aceste boxe (realizarea cutiilor, montarea dif, montarea mochetei pe ele, etc)... eu nu ma prea dau in vant dupa munca manuala. Prefer sa gandesc 3 zile si sa lucrez 1 decat invers..Pt ca exista atatia oameni cumsecade care vor sa ma ajute, voi trece si datele celorlalte difuzoare:BASS 10" pt. frecv mai mici (bass-ul pt. var a 2-a):Music power / Maximale Musikleistung Pz / W 100Power rating / Nennbelastbarkeit Pn / W 80Impedance / Impedanz Z / Ω 8Free air resonance / Resonanzfrequenz fs / Hz 34Max. frequency range / Max. Frequenzbereich f / Hz 35-3000Rec. crossover freq. (fmax.) / Empf. Trennfreq. (fmax.) fx / Hz 2500SPL (1W/1m) / Mittl. Schalldr. (1W/1m) Spl / dB 90Voice coil diameter / Schwingspulendurchmesser ∅ / inch 1,5Voice coil former / Schwingspulenträger ALUCone / Membran PAPERMagnet weight / Magnetgewicht Oz 30RDC DC resistance / Gleichstromwiderst. RDC / Ω 7,1Eff. cone area / Eff. Membranfläche Sd / cm2 353,0Mech. Q factor / Mechanise Güte Qms 4,14Electr. Q factor / Elektrische Güte Qes 0,53Total Q factor / Gesamtgüte Qts 0,47Equivalent volume / Äquivalentvolumen VAS / l 85,85Moving mass / Bewegte Masse Mms / g 45,60Mech. resistance / Mech. Widerstand Rms / kg/s 2,53Suspension compl. / Nachgiebigkeit Cms / mm/N 0,49Force factor / Kraftfaktor BxL / Tm 10,90Voice coil induct. / Schwingspulenindukt. L / mH 2,80Dimension / Abmessungen ∅ / mm 255Mounting cutout / Einbauöffnung ∅ / mm 228Difurile pt medii pe care LE AM DEJA :Music power / Maximale Musikleistung Pz / W 50Power rating / Nennbelastbarkeit Pn / W 35Impedance / Impedanz Z / Ω 8Free air resonance / Resonanzfrequenz fs / Hz 69Max. frequency range / Max. Frequenzbereich f / Hz 50-7000Rec. crossover freq. (fmax.) / Empf. Trennfreq. (fmax.) fx / Hz 5500SPL (1W/1m) / Mittl. Schalldr. (1W/1m) Spl / dB 85Voice coil diameter / Schwingspulendurchmesser ∅ / inch 1Voice coil former / Schwingspulenträger ALUCone / Membran POLIPROPILEN+ALUMagnet weight / Magnetgewicht Oz 15RDC DC resistance / Gleichstromwiderst. RDC / Ω 7,0Eff. cone area / Eff. Membranfläche Sd / cm2 86,6Mech. Q factor / Mechanise Güte Qms 2,63Electr. Q factor / Elektrische Güte Qes 1,07Total Q factor / Gesamtgüte Qts 0,76Equivalent volume / Äquivalentvolumen VAS / l 5,94Moving mass / Bewegte Masse Mms / g 9,35Mech. resistance / Mech. Widerstand Rms / kg/s 1,68Suspension compl. / Nachgiebigkeit Cms / mm/N 0,56Force factor / Kraftfaktor BxL / Tm 4,95Voice coil induct. / Schwingspulenindukt. L / mH 0,70Dimension / Abmessungen ∅ / mm 153Mounting cutout / Einbauöffnung ∅ / mm 112si in fine dif de inalte (piezo):Music power / Maximale Belastbarkeit (4/8 Ω) Pz / W 300/150Max. voltage / Max. Spannung V~ 35Max. frequency range / Max. Frequenzbereich f / Hz 2000-20000SPL / Mittl. Schalldr. (1W/1m) Spl / dB 94Impedance / Impedanz (1kHz) Z / Ω >1000Dimension / Abmessungen mm 85 x 85Mounting depth / Einbauöffnung mm ∅76Sfatuiti-ma va rog ce varianta sa aleg: pe 2 cai cu bass-ul ale carui date le-am dat in I-ul post si cu piezo-ul de mai sus, sau pe 3 cai cu bass-ul, cu mediile si tweter-ul dat mai sus? Va rog explicati-mi de ce ati alege varianta pe care ati alege-o in locul meu. Stiu ca sistemele pe 3 cai sunt mai bune din p de v al fidelit, dar I-ul sistem ma va costa mai putin la o putere >. Va rog dati-mi sfaturi cat mai repede... Ma grabesc pt ca realizarea cutiilor va dura ceva vreme. Inca niste intrebari: pt piezo mai trebuie condensator daca folosesc filtre? Si o ultima intrebare: credeti ca materialul cu care e umpluta o saltea (nu burete) ar fi potrivit pt "umplerea" boxelor ? As prefera o umplere medie spre mica (probabil ca voi avea nevoie de cutii >). Intentionez sa ma incadrez (daca se poate) intr-un volum de max 80 L (ideea e ca asa vrea sa-mi ajunga o placa de 1.2x1.9 de Pal pt ambele boxe)...Merci!!! Link spre comentariu
Mircea Bartic Postat Septembrie 14, 2004 Partajează Postat Septembrie 14, 2004 imi spui te rog marca si modelul difuzoarelor (daca exista...) Link spre comentariu
Vizitator Cooler Postat Septembrie 14, 2004 Partajează Postat Septembrie 14, 2004 ti-am trimis mesaj personal (mp)... Link spre comentariu
Vizitator codebutcher Postat Septembrie 14, 2004 Partajează Postat Septembrie 14, 2004 Nu ar fi rau sa ne dai mai multe detalii despre ce vrei sa faci tu acolo, in special despre difuzoare, programul il dai jos de aici:http://www.zone.ee/bassbox/BassBox%206%20Pro.zipDupa parerea mea, acest program este unul dintre cele mai bune, este de fapt programul care il vand cei de la EMINENCE, numai ca in varianta originala.Am ajuns la concluzia ca BassBox e o porcarie, dupa ce l-am folosit si eu multa vreme. Recomand UniBox, Speaker Workshop, XoverSim. Toate scule gratuite. Link spre comentariu
Vizitator bogdan3l Postat Septembrie 15, 2004 Partajează Postat Septembrie 15, 2004 cooler alea sunt cumva difuri sal ? Link spre comentariu
Vizitator Cooler Postat Septembrie 27, 2004 Partajează Postat Septembrie 27, 2004 cooler alea sunt cumva difuri sal ?Da.. de ce intrebi? Link spre comentariu
Vizitator bogdan3l Postat Septembrie 27, 2004 Partajează Postat Septembrie 27, 2004 pai am vazut ca scrie in ungureste ...adik sunt si eu interesat de niste difuri sal....da nu mi-a zis nimeni nici de bine nici de rau despre ele. poate imi spui tu o impresie :wink: Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA Postat Septembrie 27, 2004 Partajează Postat Septembrie 27, 2004 standing waves = unde stationare Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum