Vizitator Laur91 Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 SalutareM-am decis sa fac un robot folosind ca microcontroller PIC16F690. Mi-am ales senzorii pe care vreau sa-i folosesc : senzor cu ultrasunete/ infrarosii ; senzor de culoare si bine inteles circuitele pentru motoare. Acum , intrebarea pe care o pun v-ar parea prosteasca , dar sunt incepator... inca..Cum imi dau seama cum voi conecta pinii microcontrollerului la circuitele pe care le vreau si in general care e logica dupa care se iau. As dori si ceva materiale pentru documentatie ( ca n-am gasit ceva pe google sa ma lamureasca in sensul asta ) Link spre comentariu
sosoi Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 Prima documentatie care trebuie sa o citesti este foaia de catalog a microcontrolerului PIC16F690 http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/41262E.pdf Mi se pare ca ti-ai ales un proiect cam greu pentru un incepator ... PS. Trebuia sa deschizi un topic nou.... aici santem cam Off topic Link spre comentariu
pegas Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 sunt de acord cu sosoi.tema e prea ambitioasa. fara sa fiu licentios, aprinde mai intai un led, achizitioneaza un semnal analogic si pe urma apuca-te de ceva de genul...adica, cum ai ales circuitele, daca nu stii pic=ul? pe urma, mi se pare ca are prea putine picioare/semnale. ce iesiri au circuitele alese de tine? fa o schema bloc ca sa iti dai seama de input/output. si da, un moderator sa mute aceste posturi. Link spre comentariu
Vizitator Laur91 Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 Sunt incepator intr-ale microcontrollerelor dar nu sunt la primu meu montaj asa cum ai insinuat ( " aprinde un led" ). Asta e obiectivu meu, pentru care vreau sa ma documentez si sa-l ating poate peste 1-2 ani nu neaparat acum .Iar microntrolleru stiu cum arata si cunosc pinii pe care-i are ( adik am studiat catalogu din moment ce l-am ales), stiu care-i rolul fiecaruia dar imi mai lipeseste ultima piesa a puzzle-ului ( pentru circuit ) care este ceea ce am intrebat. Ma asteptam sa ma lamureasca cineva cu raspunsu ,adik sa primesc un raspuns la obiect Link spre comentariu
pegas Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 pai atunci fii amabil si spune-ne ce circuite ai ales, ca sa ne prindem si noi unde trebuie sa le legi. oricum... imi vine greu sa cred ca cineva care a ales senzori ir/us si culoare si control motoare nu se prinde la ce pini sa ii lege la microcontroller...dar, ce stiu eu?p.s. renunta la scrisul irc "adik"p.p.s. a aprinde un led e mult mai dificil decat s-ar crede :-) nu era licentioasa exprimarea. Link spre comentariu
Vizitator Laur91 Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 Am atasat fisierul cu circuitele pe care ar trebui sa le contina. Ele pot forma deocamdata o schema de principiu pentru ca vreau sa inteleg logica conectarii lor la pinii microcontrollerului ( care au nevoie doar de intrari /iesiri sau de amandoua, de pinul de intrerupere, oscilatorul etc. ), deci le mai pot inlocui cu altele imbunatatite pana la finalizarea proiectului. Link spre comentariu
pegas Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 asa e mai bine.dar... din pacate aveam dreptate...observatiile mele:-controller motor: ideal ar fi sa comanzi tranzistoarele independent. tranzistoarele sunt puse gresit. cum ai sa le dai ON ? recomandare: cauta pe google "H bridge". oricum, ca principiu, bazele tranzistoarelor se conecteaza la pini de PIC conectati ca iesiri digitale-detector culoare: nu ma pronunt, sigur de unde ai luat schema gasesti informatii. asa, la o prima vedere, OUTPUT A e iesire analogica-generator de ultrasunete, conectat la un pin de PIC configurat ca iesire digitala-receptorul de ultrasunete, conectat la un pin de PIC configurat ca intrare digitalaasta la o prima vedere. Link spre comentariu
Vizitator Laur91 Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 okmultumesc pentru observatii.Dar nu-mi mai strica si alte pareri Link spre comentariu
Vizitator Laur91 Postat Martie 22, 2011 Partajează Postat Martie 22, 2011 Mi-am dat seama ca am ales gresit acel circuit de senzor de culoare. Pentru ca el recunoaste culoarea unor raze de lumina care cad pe acele leduri.Eu am nevoie de un senzor care sa recunoasca culoarea alba si neagra de pe un teren unde va activa ( Ringul de la un concurs : negru , incadrat de o banda alba ).Am tot cautat , da n-am gasit .. Link spre comentariu
25L91N11 Postat Martie 22, 2011 Partajează Postat Martie 22, 2011 Salut, Pentru inceput sunt de acord cu colegii de forum cand spun ca este un proiect cam greu, dar nici imposibil. Incearca sa mai cauti pe net ptr. ce vrei tu sa faci, sa te documentezi si pe urma sa ajungi la o concluzie. Probabil ca nu o sa gasesti cu acelas PIC insa totul este posibil. http://www.google.com/search?q=robot+to ... f8&oe=utf8 http://www.google.com/search?q=senzor+t ... ce1d9ec8ce Succes Link spre comentariu
Liviu M Postat Martie 22, 2011 Partajează Postat Martie 22, 2011 Poate reusesti sa afli cum/cu ce sunt facuti senzorii de lumina de la mindstorms. Link spre comentariu
pegas Postat Martie 23, 2011 Partajează Postat Martie 23, 2011 tu ai spus senzor de culoare... de fapt tu vrei sa faci diferenta intre 2 culori... asta se face simplu cu niste leduri si fototranzistoare sau complicat cu camera dintr-un mouse.sfatul meu: baby steps. no offence, dar proiectul pare prea complicat pentru cunostintele tale curente. Link spre comentariu
Vizitator Laur91 Postat Aprilie 15, 2011 Partajează Postat Aprilie 15, 2011 Se face usor , asa e ... numai ca avem o problema....Nu ai spus cum.... , caci eu asta am cerut ( un circuit de principiu )P.S Imi cer scuze pentru intarzierea de raspuns ( probleme tehnice cu PC ) Link spre comentariu
Liviu M Postat Aprilie 15, 2011 Partajează Postat Aprilie 15, 2011 OK, pen'ca mi-ai ignorat postul anterior, uite si la ce ma refeream - documentatia completa a hardwarelui dezvltat de lego pentru prima varianta de mindstorms. Acolo e descris inclusiv senzorul de lumina. Link spre comentariu
pegas Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 uau.,...super. nu stiu ce va face pustiu', da' eu stiu ce am sa citesc w/e asta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum