flo_sf25 Postat Mai 13, 2011 Partajează Postat Mai 13, 2011 Unde ai gasit tu cu 5 lei pic-ul ala?Vreau si eu 4 bucati daca tu zici ca le cumperi cu 5 lei.Dar nu smd.Felicitari pentru ce?) Link spre comentariu
dumitru_a Postat Mai 13, 2011 Autor Partajează Postat Mai 13, 2011 Nu am avut timp sa raspund , pe frecvente mari merge perfect ,l-am construit cu lcd 16x2 , pe site-ul unde am gasit hex spunea ca merge cu acest afisor , daca ati facut aceasta shema si ati folosit alt soft postati-l sa putem compara ,tranzistorul folosit pana la urma este bf254 , oscilatorul (quartul) l-am etalonat cu osciloscopul Link spre comentariu
vcdec Postat Mai 13, 2011 Partajează Postat Mai 13, 2011 Nu cred ca e corect sa-mi fac reclama in topicul altcuiva...Asa ca pt PIC16F628A cu 5 lei voi raspunde pe privat.Felicitarile erau pt reusita cu frecventmetrul ! Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 14, 2011 Partajează Postat Mai 14, 2011 Pana aici sunt multumit de precizie.Acum vine problema.26.730mhz-8.913853mhz40.980mhz-13.669321mhz49.690mhz-16.567853mhzDupa cum vedeti frecventa afisata este de 3 ori mai mica.Stie cineva care este buba?ghimpe-- se plangea de o chestie exact pe dos...aia sa zicem ca poate fi explicata prin faptul ca oscilatorul e facut sa functioneze pe armonica a 2-a a fundamentalei.Dar sa fie fundamentala de 3 ori mai mica decat ce scrie pe el ...nu am mai auzit...de vazut nici atat.Prima data am dat vina PIC.Ma gandeam ca este limitat superior pana in 40Mhz.Dar de cel de 26Mhz ce sa mai zic?Cristalele de quartz a caror valoare depaseste 20 MHz sunt fabricate sa rezoneze pe armonica a treia a fundamentalei, fpat pentru care obtii valorile scrisa si masurate.Pentru a verifica asta, realizeaza un oscilator Overtone pe armonica a treia cu un BC547-549 si introdu in circuit quartzurile "acuzate de rea-vointa". Vei constata ca obtii frecventa inscriptionata. Link spre comentariu
flo_sf25 Postat Mai 16, 2011 Partajează Postat Mai 16, 2011 Am inteles ce spui. Dar am imprumutat de la cineva un frecventmetru pe circute clasice fara microprocesor si pe acelasi oscilator indica exact frecventa inscriptionata pe cristal.Ma gandesc ca ar putea avea o problema acel tranzistor aflat la intrarea frecventmetrului pentru ca pe baza lui ajung doar 0,7v iar intre R6 si L1 am 1,7v cat ar trebui sa am pe baza lui defapt. Deci n-am ce modificari sa fac lui R8 ca sa obtin 1,7 pe baza.Poate R6 sa-l modific eventual.Tranzistorul folosit este 2N2369.E posibil ca neconcordanta sa plece de aici? Link spre comentariu
dumitru_a Postat Mai 16, 2011 Autor Partajează Postat Mai 16, 2011 Montati un semireglabil in locul rezistentei sa puteti regla valoarea tensiunii , incercati cu un alt tranzistor sa vedeti cum se comporta . Link spre comentariu
flo_sf25 Postat Mai 18, 2011 Partajează Postat Mai 18, 2011 :cry: Tot asa se intampla indiferent de reglajele si de tranzistorii pusi la intrare.Frecventa e de 3 ori mai mica decat cea citita cu un freventmetru analogic.In aceleasi conditii si in acelasi punct al oscilatorului.Frecventmetrul analogic citeste exact frecventa scrisa pe cuart.Stie cineva cauza?Chestia asta mi se pare o eroare grava...daca ma apuc sa repar un tv, un receptor sau un emitator. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 19, 2011 Partajează Postat Mai 19, 2011 :cry: Tot asa se intampla indiferent de reglajele si de tranzistorii pusi la intrare.Frecventa e de 3 ori mai mica decat cea citita cu un freventmetru analogic.In aceleasi conditii si in acelasi punct al oscilatorului.Frecventmetrul analogic citeste exact frecventa scrisa pe cuart.Stie cineva cauza?Chestia asta mi se pare o eroare grava...daca ma apuc sa repar un tv, un receptor sau un emitator.Incearca sa schimbi socul din colectorul tranzistorului cu unul gen rezistenta. Cu un osciloscop verifica forma de unda de la iesirea oscilatorului "incapatanat" si apoi de la iesirea din tranzistor pentru ca banuiesc ca ceva in etajul tau de intrare actioneaza ca filtru trece jos. Link spre comentariu
flo_sf25 Postat Mai 19, 2011 Partajează Postat Mai 19, 2011 Am sa umblu la acel shoc.Momentan nu mai am osciloscop dar am sa incerc figura cu frecventmetrul analogic.Va tin la curent.Dar totusi ar putea fi o problema la soft sau PIC? Am scris pic-ul cu IC prog. Sau poate este un neajuns al acestui tip de frecventmetru, neajuns nedescoperit inca?Cred ca doar cei care se pricep la programarea pic-ului pot da un raspuns. Link spre comentariu
flo_sf25 Postat Mai 19, 2011 Partajează Postat Mai 19, 2011 Inca ceva.Se pare ca nu am folosit 16F84A ci 16F84-04/P oare asta sa fie cauza? Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 19, 2011 Partajează Postat Mai 19, 2011 Nu softul este de vina si nici PIC-ul ci doar etajul de intrare. Link spre comentariu
flo_sf25 Postat Mai 20, 2011 Partajează Postat Mai 20, 2011 Am testat etajul de amplificare cu freventmetrul analogic.La iesirea etajului frecventa e cea fundamentala....iar inainte de etaj armonica 3 exact ce scrie pe cuart.Am schimbat si socul, am modificat in totalitate etajul, am testat si unul cu j-fet, am incercat si cu un bfy90 care are frecventa de taiere ceva mai mare.Am copiat pana si etajul de amplificare din cel analogic.Rezultatul acelasi....frecventa fundamentala la iesirea etajului.Asta este.Ma dau batut...Multumesc oricum pentru amabilitate. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Mai 20, 2011 Partajează Postat Mai 20, 2011 Eu zic sa nu te dai batut ci doar sa ai putina rabdare.Acum nu am timp, dar saptamana viitoare iti rezolv eu etajul de intrare. E OK?Pana atunci uite o varianta functionala de frecventmetru:viewtopic.php?f=29&t=26028 Link spre comentariu
flo_sf25 Postat Mai 21, 2011 Partajează Postat Mai 21, 2011 Bine atunci am sa mai astept. Dar intre timp am gasit pe net un generator de ton cu iesire prin placa de sunet a PC-ului.Este un demo. http://www.nch.com.au/tonegen/index.html Cam depaseste limitele audio...1Hz si 22000Hz. Genereaza semnale sinusoidale, dreptunghiulare, triunghiulare si altele. Am facut si un test.Intre 6000Hz si 20000Hz este destul de precis.Peste 20000 nu cred ca soate placa mea. Mai jos nu masoara decat daca pun pe intrarea frecventmetrului un condensator mai mare. Punand un condensator de 10uF masoara si 1Hz. Daca las acel condensator afecteaza cu ceva precizia frecventelor inalte? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum