Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cuptor imprimanta pentru cablaje

Vizitator

Postări Recomandate

Vizitator tyc

Tonerul e o pulbere cu greutate specifica mica, incarcata electrostatic,incearca sa pacalesti imprimanta ca cuptorul a ajuns la temperatura potrivita si coci sau nu tonerul in imprimanta.Are un termistor pe langa cilindrul cald.Foloseste o temperatura mai mare la laminare,temperatura si concentratie mai mica in solutia de corodare.Cu hartie glossy de 120gr/mp ai incercat?Tipareste pe fata lucioasa si testeaza diferite temperaturi si presiuni ale fierului(cu temperaturi pana se ingalbeneste hartia).Nu mai baga hartie de copt in imprimanta ca zgarii cilindrul foto si i-ti va parea rau(numai daca e imprimanta personala)!

Link spre comentariu

E imprimanta personala dar nu e mare paguba daca o stric.

E un model mai vechi, Canon LBP-660, 600dpi. Lumea fuge de modelul asta pentru ca au fost necazuri cu driverele si WinXP SP2, nu merge pe Vista, are doar port paralel care e pe cale de disparitie, pentru Linux merge dar cu cantec si tot asa. Totusi am luat-o pentru ca aveam deja un cartus plin ramas de la o alta imprimanta. A fost trimisa cu posta si s-a fisurat putin carcasa, dar scrie foarte bine si am impresia ca are cartusul plin.

Am dat pe ea 30 lei + inca 30 transportul. :rade:

Nu am de ce sa modific temperatura cuptorului. Am deviat traseul hartiei incat nu mai trece deloc prin cuptor. Mai exact am pus o foaie de coperta lucioasa exact sub iesirea din cartus si in felul asta interceptez foaia si o deviez direct spre iesire. Bineinteles ca nu mai trece nici prin senzorul de hartie de la iesire si ca sa nu dea paper jam il pacalesc deocamdata cu mana. Coperta care deviaza foaia am dat-o cu spray de sters praful de pe mobila, ca sa alunece bine hartia pe ea. Scrie pe spray sa nu dai pe podele ca aluneca rau si chiar asa e!

Ma gandeam sa incerc transferul de pe hartie pe cupru la rece, folosind un camp electrostatic si/sau magnetic, dar cred ca am luat-o deja prin balarii.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Ai cam luat-o,cuprul e conductiv...la rece,mai e metoda foto,metoda prin serigafie,tampografie(astea-s pt serie) si gravura CNC(prototipuri);ai CNC?daca nu fa unul,ai grija la rezolutie.Se poate printa direct pe PCB cu inkjet,trebuie o imprimanta modificata si ceva cerneala cu pigmenti metalici.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Dupa atatea frustrari si incercari ratate folosind fierul de calcat sau suflanta cu aer cald am hotarat sa improvizez cat mai putin.

De data asta nu mai vreau experimente, vreau cablaje, asa ca:

1. m-am intalnit cu Dr.L care mi-a donat un cuptor de imprimanta dar cu cilindru, nu cu film cum aveam eu.

:101 Multumesc Dr.L :101

2. soclul de ebonita al lampii era spart, l-am ranforsat pe ambele fete cu tabla de la o lamela si l-am lipit cu cianoacrilat (Picatura - Poxipol)

3. am modificat partea mecanica astfel incat printre cilindrii incinsi sa poata trece o placa rigida de cablaj

4. modificat angrenajele incat cilindrii sa poata fi rotiti cu usurinta atat manual cat si cu un motor extern (bormasina)

5. ridicat caracteristicile rezistenta-temperatura pentru termistorul original (NTC) folosit la reglarea temperaturii cuptorului. Pentru asta am folosit o suflanta cu aer cald cu temperatura reglabila in trepte de cate 10 *C. In prima coloana este temperatura reglata pe suflanta, in a treia coloana este temperatura aerului masurata cu un multimetru cu sonda K iar in ultima coloana este rezistenta termistorului. Pentru ca suflanta avea variatii de temperatura in coloanele 2 si 3 sunt domenii de valori min/max pentru treapta respectiva.

6. pentru partea de comanda a lampii care are cam 1000W si merge direct la 220 V am cumparat un optotriac MOC3063 cu detectie la trecerea prin zero si un triac BT139/600, in total au costat cam 5 lei.

7. folosind termistorul original si ce mai aveam prin casa am facut un termostat reglabil intre 100 si 250 *C. Potentiometru este logaritmic pentru a detalia cat mai bine zona temperaturilor de interes (tonerul se topeste pe la 170-200 *C). Nu am prevazut histerezis pentru ca vroiam un reglaj cat mai precis si oricum nu pot aparea vibratii pentru ca aprinderile se fac numai la trecerea prin 0 si in plus intrarile operationalului sunt deparazitate cu 68nF. Sursa in comutatie care alimenteaza montajul este recuperata dintr-un incarcator si scoate 12Vcc.

8. cautat conectori, pozat fire, legat un beculet cu neon in paralel cu elementul de incalzire, imobilizat totul iar in loc de capac o folie de plastic de la un fost ambalaj de Baileys Irish Cream

si gata :dans: :

Datele termistorului si schema termostatului:

Posted Image

Montaj termostat:

Posted Image

Termostatul si sursa pe fundul cuptorului:

Posted Image

Capac izolator:

Posted Image

Cuptorul pentru cablaje cu reglaj de temperatura:

Posted Image

Dr.L mai stii de la ce model de imprimanta era cuptorul?

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

pentru a evita situatiile de mai sus recomand un cuptor de copiator color model vechi care functionau cu ulei siliconic. un exemplu poate fi Minolta CF 900.La aceste cuptoare ambele role sunt semidure si sunt dintr-un cauciuc siliconic.Avantajele lor sunt:-rolele fiind din cauciuc siliconic pot presa foarte bine chiar daca cablajul are unele neregularitati-se poate obtine o temperatura constanta-au latime aprox. 30cm-rolele sunt pe rulmenti se se regleaza foarte usor distanta dintre ele (doua suruburi)referitor la hartia de transfer solutia optima este folosirea unei folii de transfer compatibila cu imprimantacu ani in urma, anii 1999-2001 am folosit niste folii de la o firma Aftehnica (nu mai exista)Cele mai bune rezultate de transfer termic le-am obtinut cu presa de transfer termic cu covoras siliconic si folii speciale pentru transfer termic. Imprimanta laser obligatoriu cu toner original.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Ai prin cuptor un microcontact care e actionat de hartie prin ceva parghii .Scoti cuptorul din imprimanta dar il lasi conectat electric la ea si cand 'intra' hartia apesi tu parghia,iar cand 'a trecut' o eliberezi.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Imprimantele laser au un singur sens ,spre deosebire de cele cu cerneala ; la final hartia imprimata cu toner trece prin cuptor unde se fixeaza tonerul . Traseul hartiei e prin cuptor ,poti sa modifici traseul cu o daltita si un ciocan (si un flex?) .Dupa modificare nu mai poti tipari normal ,adica cuptorul e in plus .Daca vrei o imprimanta numai pt cablaj ,cauta un HP la care cilindrul foto e ieftin -eventual 'procura' o duzina la pret de damping -daca de la hartie se zgarie cilindrul ,de la fibra de sticla/cupru cat crezi ca rezista?Referitor la contactul din cuptor ,hartia il actioneaza cand intra si-l elibereaza la iesire ,in procesorul imprimantei e o instructiune sa astepte n secunde pana la deschiderea contactului ,timp in functie de marimea hartiei ,grosime ,viteza de rotatie a motorului de actionare a cuptorului ;ddupa expirarea timpului da un 'Paper jam' si Stop .Cablajele se fac cu inkjet ,ceva cerneala cu pigmenti metalici si arsa ulterior in cuptor de reflow ...sau este dry film care se lamineaza pe cablaj si foto sau sant cablaje gata cu strat fotorezistent.Cu un laminor si la toner transfer ies cablajele ok ... trebuie sa ai toner de toner si pricepere maxima.Daca tot vrei sa faci asemanator cu toner transfer ,printezi placa cu cerneala si imediat dupa o scufunzi in toner -cerneala e inca uda si tonerul se lipeste de ud -gasesti ceva tutorial pe iutub .Silk screen-ul si solder resist cum le aplici? Cu laminorul si ulterior le prelucrezi foto;tutoriale tot pe iutub ;chestia-i sa fie facut de firma producatoare a respectivului material sau sa fie doi sau mai multi utilizatori care folosesc aceeasi metoda.Se poate simula cuptorul :-are un PTC/NTC care-l inlocuiesti cu o rezistenta de valoarea pe care o are la cald (cand imprimi ceva si hartia trece prin cuptor;-unele modele au si modul de 'rezistenta arsa' -acolo trebuie sa simulezi ca rezistenta are continuitate;-un microintrerupator cu palpator actionat de hartie.

Link spre comentariu

La Canon LBP660 merge interceptată hârtia şi păcălit senzorul din cuptor, fără alte modificări. Incearcă poate merge să faci la fel şi la imprimanta ta.Am băgat o foaie de carton care deviază hârtia de pe role imediat ce iese din cuptor şi o trimite afară din imprimantă. Cănd vreau să o folosesc drept imprimantă obişnuită scot cartonul şi gata. La senzorul din cuptor am băgat o tijă de plastic pe care o trag afară cu măna la scurt timp după ce hârtia ajunge afară, altfel dă paper gem. În felul ăsta foaia cu toner nu mai trece deloc prin cuptor şi se ia de pe hârtie foarte uşor, chiar şi cu degetul. La început am vrut să dezactivez cuptorul dar trebuia un montaj care să pacalească senzorul de temperatură al cuptorului, altfel imprimanta dă eroare. Mai era şi faptul ca trecerea prin cuptorul rece putea să strice unele trasee de pe foaie. Improvizaţia cu ocolirea cuptorului a mers foarte bine şi a rămas soluţia definitivă dar tot degeaba.Cu toate astea, nu reuşesc să fac tonerul să "ude" cablajul. Nu aderă bine pe cupru orice i-aş face. Când trec cablajul prin laminor mai tare aderă tonerul la foaie decât la cupru. Poate o fi de la tipul cartuşului. Nu ştiu cum au reuşit alţii să scoată trasee groase de 1 mil (1 mil = 0.025 milimetri), eu nu reuşesc nici cu 10 mil.

Link spre comentariu

Poate ma-m exprimat eu gresit, dar cu imprimanta nu vreau sa printez direct pe cablaj :speriat , stiu ca se uzeaza cilindrul foarte repede, as lua destul de ieftin (10 lei) la mai multe bucati si mai ieftin, dar tot nu cred ca e rentabil, ma complic prea mult, eu doar vreu sa anulez cuptorul sa nu mai fixeze tonerul pe foaia de transfer,si nu prea ma-r incata sa stea langa imprimanta conectat la ea, e si inestetic si "deranjant" la manipulare.Am studiat putin manualul si am vaut ca are un termistor, o sa lipesc doua fire si le scot afara sa masor rezistenta cand imprima, dar ce sama fac cu mufa ce duce la contactele cuptorului? la fuser,aia o las libera? nu imi da eroare?sa zicem ca as scoate doar lampa, sau elementul de incalzire, ca nu stiu cu ce incalzeste cuptorul, si as lasa foaia sa treaca prin cuptor sa nu stau eu si sa tot actionez acel microcontact...ce pot face cu fuserul?

Link spre comentariu
Vizitator tyc

In prima faza pune rezistenta simulacru de temperatura si deconecteaza lampa cuptorului . Si daca nu canta paper jam dai sa sune.Si incearca sa faci cablaje cu toner netopit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări