Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cuptor imprimanta pentru cablaje


Vizitator

Postări Recomandate

Vreau sa incerc metoda toner transfer pentru PCB-uri cu trasee de 10 mils (0.25 mm latime). Metoda e descrisa in multe locuri, inclusiv aici: http://cncro.ro/realizare-cablaje/

 

Transferul cu fierul de calcat nu imi iese suficient de bine. Auzisem ca ar fi bun un cuptor de imprimanta (toner fuser). Am aflat de pe softpedia ca sunt 2 modele de cuptor, cu rola incinsa sau cu film incins: http://forum.softpedia.com/index.php?sh ... 0070&st=18 . Cele cu film nu sunt bune pentru cablaje, filmul e prea subtire si se rupe, asa mi-a spus user-ul bit 61 de pe softpedia.

 

Aveam printre vechituri si cuptor de imprimanta. L-am desfacut si din pacate e cu film, nu cu rola. Arata asa:

Am dat din greseala submit in loc de preview, pun poza mai tarziu.

 

A incercat cineva tipul asta de cuptor pentru cablaje?

Link spre comentariu

Eu folosesc metoda cu cuptor. Cel mai bine e sa incepi cu niste mici cablaje de proba. Ai grije sa nu cresti temperatura cuptorului prea tare. Practic sunt 3 cazuri care pot aparea: nu se prinde tonerul bine,se prinde bine,sau se prinde bine si se si lateste. D-aia trebuie experimentat. Deprinde si de toner si de suportul de imprimare. Eu folosesc suportul cerat de la foile de autocolant.Cablajul il curat cu smirghel fin apoi cu benzina.De fapt iti si pot da unul,doar ca are plasticele care tin lampa rupte

Link spre comentariu

Dr.L, ai menționat că trebuie avut grijă la temperatura cuptorului (tamburului); ce metodă folosești în acest sens, ai vr-un sistem de monitorizare/control a temperaturii?

Am recuperat și eu un cuptor dintr-un copiator, dar încă nu am avut ocazia să-l încerc la cablaje. Mă gândeam că ar putea fi ceva probleme legate de temperatură; dacă-l alimentez direct de la rețea, tamburul se încinge foarte tare într-un timp scurt - mai mult de 20 secunde nu l-am alimentat, că îmi era frică să nu ard lampa.

Legat de hârtia de la autocolante: am încercat odată, însă tonerul nu a aderat pe suportul respectiv. Asta la un copy center, pentru că nu am acasă imprimantă laser. Oare să fi fost de la hârtie sau din vina tonerului care de multe ori este ieftin și prost la "xeroxurile" de prin complexul studențesc? Aș mai încerca pe copiatorul de la servici, la care se folosește doar cartuș original, însă mi-e frică să nu se repete povestea; pe lăngă că foaia iese mânjită, tonerul acela se adună pe tambur și de acolo o grămadă de probleme... :bataie

Acum am luat niște coli transparente dintr-un fel de plastic termorezistent, ceva în genul filmelor pentru retroproiector; o să încerc și cu asta.

Link spre comentariu

Multumesc pentru oferta Dr.L, ma tenteaza un cuptor cu rola. :da

 

Problema mea e ca am un cuptor cu film. Adica in loc de un tub din metal solid si o lampa in mijloc al meu are un tub dintr-un film metalic care este elastic are consistenta unui PET de plastic si pare destul de fragil. La exterior e acoperit cu ceva roz, probabil un silicon. Ansamblul nu cred ca rezista la facut cablaje. Alta diferenta este ca in loc de lampa de incalzire clasica, pusa in mijlocul cilindrului, asta are o rezistenta plata, arata ca un PCB lat de 1 cm. Tubul de film e in contact cu rezistenta (este aplatizat in dreptul ei de o alta rola presoare). Practic, in timp ce se invarteste se freaca de rezistenta aia plata. E dat si cu niste vaselina pe dinauntru.

 

Desfacut arata ca in poze:

Chestia roz e cilindrul din film metalic (folie) la interior si silicon la exterior. Vine bagat peste o rezistenta plata care se incinge. Rezistenta e placuta aia lunga, gri, manjita in stanga de vaselina alba. Are 50 ohmi la rece deci alimentat la 220V ar avea 1kW!

Posted Image

 

 

 

Aici se vede sus tubul de film metalic scos de pe rezistenta de 1 kW care acum e in mijlocul pozei. Sub rezistenta se vede un tub negru, e rola presoare care calca pe film si il turteste deasupra rezistentei. In timpul functionarii filmul aluneca peste rezistenta prin frecare.

Posted Image

 

 

 

Aici e un detaliu cu tubul flexibil.

Posted Image

Link spre comentariu

@high_voltage_tm

1) cuptorul meu are o termorezistenta incorporata,dupa cateva teste am aflat care este valoarea pe care nu trebuie s-o depaseasca (roata angrenajului incepe sa patineze de pe cilindru) si plaja de valori optime (nu-i asa critica,depinde de toner)

2) daca e contrasul prea mare,tonerul nu mai face priza. Poti sterge,o data,usor,suportul de toner (folia cerata) cu o carpa umezita in benzina(carpa sa fie aproape uscata). Asa priza devine mai puternica. Folia sa fie uscata complet inainte de a printa pe ea!

Eu folosesc o imprimanta laser,la care nu am reglaj software (are ea ceva acolo,dar eu n-am simtit diferenta) si in ea n-am umblat.

 

@RoGeorge -asta e inculpatul:

http://i1212.photobucket.com/albums/cc4 ... 401347.jpg

http://i1212.photobucket.com/albums/cc4 ... 401346.jpg

http://i1212.photobucket.com/albums/cc4 ... 401345.jpg

 

Si da,puterea e destul de mare,imprimanta mea are cam 850W,cuptorul asta are ceva mai putin.

Si asa arata pe care o folosesc eu (lipseste multimetrul,conectat la termistor si o bucata de lemn de o pun sub ansablu,sa-l inalte un pic):

http://i1212.photobucket.com/albums/cc4 ... 401348.jpg

http://i1212.photobucket.com/albums/cc4 ... 401349.jpg

Link spre comentariu
Vizitator electrosv

George, cuptorul pe care il detii din pacate nu este bun pentru acest scop.Sunt doua tipuri de fusere (cuptoare ) pentru imprimante:A. Cuptor de imprimante de generatie mai veche, care ca elementul de incalzire este sub forma unei lampi ( un tub lung cu o rezistenta electrica in el ). Acesta este situat intr-un cilindru din teflon care este destul de gros.B. Cuptor de imprimanta de generatie mai noua, care elementul de incalzire este compus dintr-un element rezistiv depus pe o placa ceramica. Din cauze economice ( consum redus de materiale, economie de energie) aceastarezistenta este introdusa intr-un fixing film, adica un fel de cilindru dintr-un material de aluminiu teflonat. Acesta are gosimea unei foi de hartii si este foarte foarte fragil.Cuptorul ideal pentru a face cablaje cu el este cel de la punctul A pentru ca are o "fiabilitate" mai mare. Iar ca sa faci un asemenea dispozitiv mai ai nevoie de:* Termostat care sa iti mentina temepratura constanta ( sa nu distrugi lampa si sa mentii temperatura optima pentru aderarea tonerului pe placuta de cablaj ).* Un motor pas cu pas cu driverul aferent pentru a-l comanda inainte si inapoi.Personal am facut o masina de cablaje dintr-o imprimanta Hp din care am scos cuptorul. Cu ajutorul imprimantei (folosesc toner original, neincarcat ) scot pe hartie normala A4, hartia nu mai trece prin cuptor ca sa se fixeze tonerul pe ea ( in felul acesta transferul de toner de pe hartie pe textolit este cu mult superior fata de cazul in care hartia a trecut o data prin cuptor si a fost fixat pe ea ) Apoi fixez hartia cu cablajul pe ea pe textolit si o trec prin cuptor de cateva ori si gata.Iar ca sa maresti viata cuptorului trebuie sa prelucrezi textolitul de toate muchiile ascutite ca sa nu iti distruga cilindrul, in felul acesta o sa te poti bucura mult timp de el.Vezi ca sunt pe net scheme garla cu termostat pentru cuptor.Daca ai te pot ajuta cu ceva sa-mi spui.Stima.

Link spre comentariu

Am experimentat ieri si azi cu un heat gun (pistol cu aer cald) termostatat cu temperatura reglabila in pasi de 10 grade.

 

Am incercat cu diferite temperaturi, am incercat sa incalzesc ba hartia, ba cablajul, am incercat sa le coc fara presiune inainte de dezlipire, am incercat si sa fierb hartia inainte sa o desfac dar nu iese bine. Traseele sunt zdrentuite si pe alocuri lipsa. La trasee mai groase ar merge dar am nevoie de trasee cu grosime de 10 mils (0.25 mm). Incep sa cred ca ce vreau eu nu se poate.

 

Am incercat diferite tipuri de hartie:

- normala (suge tonerul prea mult)

- foaie luciasa de revista (pana acum merge cel mai bine)

- hartie de copt (pare promitatoare, e facuta special sa nu adere dar e prea subtire, o mototoleste)

- coperta de revista (prea groasa, nu se inmoaie suficient la dezlipit)

- punga de plastic pentru gatit la cuptor (nu prinde tonerul)

- mapa luciasa de plastic (a topit-o cuptorul, era sa stric imprimanta).

 

Am degresat inainte si cu Cif si cu pasta de dinti am dat cu alcool izopropilic sau cu nitrodiluant dar degeaba.

Nu reusesc sa fac tonerul sa ude cablajul. Daca dau cu unghia tonerul 'sare' de pe cablaj, nu e lipit bine.

La corodat nici nu am bagat ca nu avea rost. :sparge:

Am de gand sa hacuiesc imprimanta ca sa ii reduc temperatura cuptorului sau sa il ocolesc cu totul.

Pana la urma cred ca tot la metoda foto ajung...

 

Cea mai reusita incercare de pana acum arata cam asa:

(pad-urile numerotate de sus sunt la 0.1 inch = 100 mils = 2.54 mm)

Posted Image

 

 

 

Am 3 intrebari.

1. Care sunt cele mai fine trasee pe care le-ati obtinut cu metoda toner transfer?

2. La trecerea prin cuptor puneti hartia pe partea cu rola calda sau pe partea cu rola presoare?

3. Cum faceti cu cablajele dublu strat?

Link spre comentariu

Pentru hartie folositi reviste, cataloage cu pagini lucioase. Hartia trebuie sa fie cretata, dublu cretat e chiar mai bine. Paginile din mijloc, nu coperta. Merg mai bine revistele cere sunt tiparite pe hartie reciclata, deci care este un pic mai inchisa la culoare, nu are albul acela imaculat. Pagina nu trebuie sa fie alba, poate fi si tiparita, ca nu conteaza. Mai puteti sa incercati cu hartie foto lucioasa, unele merg mai bine altele mai rau. Trebuie testat. Pt cuptor neaparat cele cu cilindru metalic incalzit (nu conteaza cu ce e incalzit). Astea se gasesc in imprimante mai vechi sau in mod uzual in copiatoare. Mai bun chiar decat cuptorul de copiator este cuptorul de laminator care are ambii cilindri din cauciuc siliconic si sunt amandoi incalziti. Astfel se pot face si cablaje dublu placat intr-o singura trecere. Am avut asa ceva si mergea excelent. L-am vandut ca era prea mare. Era format B3 si avea cam 380mm latime. Dar exista si laminatoare A4. Vezi ca avea user-ul "boederyakumo" la vanzare. Vezi aici: viewtopic.php?f=59&t=55202Si la imprimanta trebuie modificate setarile pentru imprimare alb/negru si crescuta densitatea de toner.Succes

Link spre comentariu

sau pur si simplu foloseste niste banda reistenta la temperatura pt a lipi hartia de copt de o coala normala, ca idee e mai usor sa folosesti un laminator la care sa-i modifici un pic temperatura de functionare sa fie undeva pe la 120 de grade din ce-am citit pe unde, laminatorul are si sistemul de tragere deci e cam cel mai simplu...si nici nu-i prea scump unul.....si mai toate sunt cu rola incinsa (care de fapt are o lampa halogen in interior si se inginge bine de tot, de asta acea pastila termostat pt a nu se incinge prea tare si arde lampa)

Link spre comentariu

Multumesc pentru indrumari.

Vreau sa obtin trasee cu latimea de 0.25mm (10 mils) si nu stiu daca se poate.

Care sunt cele mai fine trasee pe care le-ati obtinut cu metoda toner transfer?

 

Am citit de un rus care obtine trasee de 0.1mm

http://www.artemlive.com/cgi-bin/news?c=v&id=752

dar foloseste hartie foto din asta

http://www.lomond.com/catalog/product.h ... 89&lang=en

 

Intre timp am incercat iar cu hartie de copt marca FINO, cam 8 lei rola de 8m/40cm. E impregnata cu silicon ca sa nu se lipeasca, rezista pana la 220*C (tonerul se topeste sub 200) si e la fel pe ambele fete. Ca sa nu se mai mototoleasca in imprimanta am indoit in 2 foaia de hartie de copt si la mijloc am pus o hartie normala A4. Transferul merge foarte bine, hartia se dezlipeste uscata de pe cablaj si ramana aproape curata.

 

Necazul cu hartia de copt e altul: nu e uniforma, are unele denivelari si tonerul se prinde de ea destul de greu. De multe ori lipsesc bucatele de trasee inca de la iesirea din imprimanta...

 

Asa ca am revenit la hartia lucioasa din interiorul revistelor. Pe asta tonerul adera perfect si in plus e gratis. Am modificat imprimanta incat sa nu mai treaca hartia prin cuptor.

Acum am obtinut trasee perfecte depuse (netopite) pe hartie lucioasa dar nu reusesc sa le transfer fara defecte. :91

Link spre comentariu

Din cate stiu tonerul este un praf care adera pe hartie deoarece sunt incarcate static opus. Ai nevoie de o trecere prin cuptor. incearca sa gasesti punctul unde se topeste putin putin si sa o treci totusi prin cuptor, doar ca sa adere putin de hartie. Atunci vei avea mai multa sansa sa transferi ok. La hartia de copt ai incercat sa maresti temperatura la coacere?La ce temperatura recomandati sa tin cuptorul cand trec hartia cu cablajul?

Link spre comentariu

Hartia de copt are deja trasee lipsa chiar de la iesirea din cartusul imprimantei, inainte de cuptor.La mine tonerul sta pe orice fel de hartie chiar si netrecut prin cuptor, numai sa nu il ating.Nu reusesc sa iau de pe hartie un strat de toner suficient de gros si uniform pe care sa il depun pe cupru. Raman mici gaurele in interiorul traseelor. Privit de la distanta arata bine dar daca ma uit cu lupa e jale.Acum incerc alte metode de transfer la rece.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări